UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2014-06-27 21:33

Hanga, az erdő királynője

A felkészülés utolsó hetében torokgyulladása volt, mégis ifi Eb-aranyat nyert az egész évben szenzációsan versenyző Szuromi Hanga. A 14 éves pécsi lány idősebbeket hagyott faképnél Macedóniában, s még a vele felálló váltó is éremesélyes.

Nagy-Pál Tamás Kilenc éve nem nyert világ-, illetve Európa-bajnokságon aranyérmet magyar tájfutó. A rossz sorozat most véget ért, ráadásul  egy tinédzserlánynak köszönhetően: Szuromi Hanga ugyanis az ifik, vagyis a nála két évvel idősebbek mezőnyében bizonyult legyőzhetetlennek a hosszútávú versenyben Macedóniában. A Pécsi VSK fiataljának helyszínen tartózkodó edzőjével, Viniczai Ferenccel beszélgettünk, közvetlenül az eredményhirdetés után.
Szuromi Hanna1
Szuromi Hanna1
„Kétperces időközönként indult egymás után a majdnem száz versenyző, így eléggé elhúzódott a viadal, mintha csak autóverseny lett volna – kezdte az érthetően nagyon boldog tréner. - Hanga a mezőny közepén indult. Magabiztosan versenyzett, amit az is bizonyít, hogy fél perccel verte a második helyezetett osztrák lányt. Ez egy negyvenperces pályán hatalmas különbség.” Pedig az előjelek nem voltak túl biztatóak, ugyanis a hat éve tájfutó Hanga torokgyulladásban szenvedett, de a rajtra szerencsére sikerült felépülnie. „Ebben a sportágban a technikai és a taktikai tudás a legfontosabb. Előbbi alatt a tájékozódást értem. Sosem jártunk még Macedóniában, először láttuk ezt az erdőt, a rajt pillanatában kaptuk meg a térképet a pályáról, de így is sikerült tökéletesen megoldania a feladatát. A viadal taktikai része pedig az erőbeosztás, figyelve az átmenetekre. Annál is inkább, mert nem volt egyszerű a pálya. A verseny ezerkétszáz méteren zajlott a hegységben, kétszáz méteres szintkülönbséggel. Ez nagyon soknak számít Hanga korosztályában.” A torokgyulladás dacára akadtak bőven pozitív jelek is Viniczai felkészülése során. „Tizennégy évesen nyert a tizenöt-tizenhat éves korosztályban, ami nagyon ritka ebben a sportágban. Emiatt sokan meglepődhetnek – magyarázta az edző. – De én láttam az egész éves munkáját és hozzáállását, ami az ő szintjén nagyon profi volt. Itthon nem talált legyőzőre, úgyhogy mindenképpen a mezőny elejére vártam, és ő is erre számított.” A kontinensverseny ezzel még nem ér véget, hátravannak a váltóversenyek, amelyekben természetesen Hanga is a csapat tagja. „A legerősebb futónkat vétek lenne kihagyni. Ez egy teljesen új szám lesz, de nyilván most már magasabb az elvárásunk. Bízom benne, hogy a többieket is feldobja Hanga eredménye. Tisztában vannak vele, hogy erős csapatot alkotnak, jók az esélyeik. Ráadásul ezek a dimbes-dombos terepviszonyok is nekünk kedveznek, például a nagy rivális finnekkel szemben.” A szakember végül hozzátette, hogy nagyon büszke a válogatottra, ugyanis a tizennyolc magyar közül heten is az első húsz között értek célba a korosztályukban.