- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Gyurta-trükkök segítenek

Szűk esztendő után megjavítaná legjobbjait Sztankovics Anna. Az UTE mellúszója Gyurta Dánieltől tanulja a trükköket. Szerencsés generáció tagjaként Nandzsingban a felnőttmezőnybe úszná magát.

reb Nehéz éven van túl Sztankovics Anna, az UTE 18 éves úszója. Ugyan tavaly indult a dubaji junior-világbajnokságon – ha már ott volt, megjavította Kovács Ágnes 50 mellen tartott csúcsát –, így sem olyan szezont zárt, amilyet szeretett volna. Tavaly áprilisban komoly hátfájdalmai kezdődtek, és az alapos orvosi vizsgálatok arra jutottak, hogy a mandulája lehet a felelős. Hosszas gondolkodás után a műtét mellett döntöttek.

sztankovics_anna_mol02 [1]Az elhatározás helyesnek bizonyult, mivel a fájdalmai elmúltak, ráadásul az idei szezonban már sokkal kevesebbszer betegeskedett, pedig korábban visszatérő vendége volt valamilyen felső légúti megfázás. Ugyanakkor a 2013 ráment erre, a junior vb-n fő számában, 200 mellen nem is állt rajthoz, 50-en a hatodik, 100-on pedig a 15. helyen zárt.

Ezúttal újabb távoli helyszínen mutathatja meg, mit tud. Sztankovics a 22 szintidőt úszó versenyzőből bekerült abba a nyolcba, aki utazhat az augusztus 16-án kezdődő nandzsingi ifjúsági olimpiára. A részvétel már csak azért is érdekes, mert az UTE fiatalja előbb járt „rendes” játékokon (London 2012), mint ifjúságin.

– Ez néha bennem is felmerül – nyugtázza mosolyogva a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. – Nagyon bíztam benne, hogy bekerülök a keretbe, már csak azért is, mert szükség van mellúszóra a váltóban. Ez a legbonyolultabb úszásnem, előbb úszik a mellúszó jól hátat, mint fordítva. Eredetileg a berlini felnőtt Európa-bajnokságot céloztuk meg, de amióta tudjuk, hogy az 1996-os születésűek is indulhatnak, Nandzsing lett a cél.

Kimondottan szerencsés generációnak tartja a sajátját, az 1996-ost, mert már tavaly sem lett volna utánpótláskorú, a junior-vb mégis korosztályában juttatta versenylehetőséghez. Így van ez most is, az ifjúsági játékokkal, ahol a felnőtt mezőnyben is döntőt érő idővel lenne elégedett.

sztankovics_anna_mol [2]Cserében ezúttal is hosszúra nyúlik a felkészülés, viszont legalább nem egyedül kell tempóznia, ahogy tavaly. Egy éve nagyjából már csak a hat, junior-vébére készülő fiatal rótta a kilométereket, s a közvetlenül a rajt előtti közös edzőtábort kivéve olyan is előfordult, hogy Anna egyedül úszott a Komjádiban. Néha edzője ugrott be mellé 200 gyorson az első száz méterre tempót diktálni, majd gyorsan kiszállt, hogy a végén időt mérhessen neki…

Idén ilyen biztosan nem lesz, mert a felnőttválogatott Berlinre összpontosít, így a Széles Sándor vezette teljes csapat is készül. Előbb két hétig a Komjádiban, majd indulnak a felnőtt ob-n, aztán a megszokott helyszínen, Hódmezővásárhelyen edzőtáboroznak. Anna ennek csak részben örül, mert bár néha jó kimozdulni, és Vásárhelyen tényleg minden adott az ideális felkészüléshez, szeret otthon lenni. Amiből így aztán nem sok jut…

– Az viszont jó, hogy csak egy versenyre kell koncentrálni, az elmúlt években is így volt. Ugyanakkor olyan szempontból jó volna megújulni, hogy végre megússzam a legjobbjaimat. Igaz, a junior-vébén ötvenen sikerült magyar rekordot javítanom, de az igazi százon és kétszázon lenne. Az ötven amolyan szerencsejáték, ha a rajtkor egy tizeddel később teszem bele a delfint, elszállt az egész. A százon agyalok a legtöbbet, miként ússzam le, a kétszáz megy legjobban. Nandzsingra ez a cél, javítani a csúcsaimon. Hogy ez mire lesz elég, ott derül ki. Felesleges előre számolgatni, mert még azt sem tudjuk, kinek lesz fontos az ifjúsági olimpia, a két-két vagy négy-négy induló közé melyik ország milyen specialistákat nevez.

S ha már adott szám legjobbjánál tartunk… Sztankovics bő egy esztendeje váltott klubot, a Jövő SC-ből Újpestre igazolt. Nem kis szerepe volt ebben annak, hogy az akkor már ott úszó olimpiai bajnok, Gyurta Dániel is erre biztatta. A Boszi becenévre hallgató Anna néhány hónappal a váltás után úgy látta, jó döntést hozott, s az idő múlásával ez még inkább erősödött benne.

– Jó elmondani, hogy személyesen ismerem Danit, nem csak a tévéből, ahogy a legtöbb ember. Hihetetlenül sokat tanulok tőle. A téli, floridai edzőtáborban pár, trükknek mondható apróságot mutatott meg, amivel jobb lehetek.

Itthon már így is nehezen szorítják meg, a székesfehérvári Sebestyén Dalmával meccsel a legtöbbet.

Inkább az időt üldözi, nem az ellenfeleket.