- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Eb után, olimpia előtt

Szudi Ádám – a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja – nem unatkozik a nyáron. Csupán egy hét pihenő jutott neki a fiúpáros versenyben sikert hozó ifjúsági asztalitenisz Európa-bajnokság után, s hétfőtől már ismét a munkáé a főszerep. Készül a nandzsingi ifi olimpiára…

Szudi Ádám

Szudi Ádám  •  Fotó: MOATSZ/Kalocsai Richárd

Pusztai Viola – Párosban Eb-aranyérmes lettél Ecseki Nándorral, ráadásul megvédted címedet, hiszen tavaly Lakatos Tamással szintén a dobogó tetejére állhattatok. Milyen élményekkel tértél haza az olaszországi Eb-ről?

– Hosszú volt a verseny, amely alatt akadtak a játékomban hullámvölgyek. A csapatverseny nem sikerült jól, a sorsolás sem kedvezett nekünk, legnagyobb riválisaink egyikével, a svédekkel már a negyeddöntőben találkoztunk, s ki is kaptunk tőlük, majd a hetedik helyen végeztünk. Egyesben nagy csatában maradtam alul a későbbi döntős, svéd Ranefurral szemben a nyolcaddöntőben. Úgy gondolom, ha őt megverem, akkor akár meg is nyerhettem volna a versenyt. A párosban Nándival együtt aratott győzelemnek természetesen nagyon örülök, remek játékkal nyertünk, a címvédés pedig külön öröm a számomra.

– Gyönyörű környezetben rendezték az Eb-t. Jutott időd a verseny mellett kirándulásra is a Garda-tónál?

– Kirándulni sajnos nem volt időm, a szállásunk a belváros üdülőrészében volt, esténként a környéken sétáltunk, fagyiztunk a többiekkel.

– A következő megmérettetés az augusztus 16-án kezdődő nandzsingi ifjúsági olimpia lesz. Akik ott lehettek négy éve, Szingapúrban, azt mondják, örök élmény volt számukra az esemény. Te hogyan készülsz a játékokra?

– A héten pihenőt kaptam válogatottedzőmtől, Bátorfi Zoltántól, a jövő héttől viszont már Budapesten készülök, aztán Németországba utazom egy meghívásos Challenger-versenyre. Az ifjúsági olimpia előtt egy héttel már Nandzsingban leszek.

– Kínában egyesben és – Imre Leila partnereként – a vegyescsapatversenyben is asztalhoz állsz. Milyen eredményekkel lennél elégedett?

– Nem szeretek jósolni, de az biztos: ha a nyolc közé jutnék, nem lennék szomorú. A legfőbb célom azonban az, hogy jól játsszak és jól érezzem magam az olimpián.

– A nandzsingi lesz az utolsó verseny, amelyet a hagyományos, kaucsukból készült labdákkal rendeznek, a néhány nappal későbbi, budapesti évadnyitón már az új műanyaglabdákkal kell játszani…

– Még csak néhányszor ütögettem az új labdával. Azt tapasztaltam, hogy lassabb, nagyobb, mint a régi, és kevesebb falsot lehet adni bele. Úgy gondolom, hamarosan megjelennek az új labdához illeszkedő új borítások is, így nem lesz sok változás a játékban.

– Hogy egy kicsit a távolabbi célokról is beszéljünk: Budapest 2016-ban felnőtt Európa-bajnokságnak ad otthont. Gondoltál már arra, hogy jelen állás szerint te is ott lehetsz és hazai közönség előtt léphetsz fel?

– Ez az Eb még nagyon messze van, sok minden történhet addig. De mi sem természetesebb: fantasztikus lenne egy itthoni világversenyen játszani.