UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2014-08-29 13:36

Nincsenek ötkarikás véletlenek...

Négy évvel ezelőtt remekül szerepeltek a magyar fiatalok az első, szingapúri ifjúsági olimpián. Az azóta eltelt időben többségük bizonyította: nincsenek ötkarikás véletlenek...

pv/reb Csütörtökön fejeződött be a nandzsingi ifjúsági olimpia: a magyar küldöttség hat arany-, hat ezüst- és tizenegy bronzéremmel ugyanúgy az éremtáblázat nyolcadik helyén zárt, mint a 7-4-6-os mérlegével négy éve, Szingapúrban. Kíváncsiak voltunk arra, hol tartanak ma az akkori sikerkovácsok. Atlétika Szingapúrból két nehézatlétánk hozott haza érmet: Váradi Krisztina diszkoszvetésben nyert ezüstöt, míg Töreky Balázs kalapácsvetésben lett bronzérmes. Váradi a 2011-es junior Európa-bajnokságon az ötödik helyen zárt, míg egy évvel később a barcelonai vb-n a hetedik helyet szerezte meg. Töreky karrierjét 2011-ben sérülés hátráltatta, az országos bajnokságon mégis korosztálya legjobbja lett. Az idei ob-n 63,49 métert dobva a hatodik helyen végzett.
toth_krisztian
toth_krisztian
Judo A szingapúri ifjúsági olimpiára két cselgáncsozó jutott ki: Batizi Barbara ezüst-, Tóth Krisztián bronzérmes lett. Még abban az esztendőben mindkettőjüket megválasztották az év magyar ifjúsági versenyzőjének, közülük ám kettejük közül már csak Tóth aktív, Batizi befejezte a pályafutását. A még mindig junior korú Tóth Szingapúr után kétszeres U23-as Európa-bajnok lett, a 2013-as felnőtt vb-n az ötödik, a 2014-es Eb-n a harmadik végzett. Az idén az olimpiai kvalifikációs Grand Prix-sorozat budapesti és ulánbátori állomásán is a dobogó második fokára állhatott fel. Krisztiánnak nagy tervei vannak: „Minden nap azzal kelek és fekszem, hogy olimpiai érmet akarok nyerni. És hiszek az álmaimban” – olvasható a judoinfo.hu oldalán. Kajak-kenu A magyar kajak ritkán billeg: ezt Szingapúrban is igazolták versenyzőink, hiszen Farkasdi Ramóna és Tótka Sándor is nyert a speciális, nyolcas alakú pályán. Tótka 2011-es és 2012-es éve a korosztályos Eb- és vb-érmekről, aranyakról volt emlékezetes, tavaly és az idén elsősorban a felnőttek között vitézkedett. Egy éve harmadik, az idén első lett a vb-n a váltóval, egyéniben viszont egyelőre nem termett neki babér 200 m-en. Ugyanakkor az olimpiai hatodik Dudás Miklóssal közös hajóba ültek: az ország két leggyorsabb sprintere alkotta egység szép reményekkel indul a jövőben (még ha Szegeden nem is sikerült dobogóra állni az U23-asok között). Farkasdinak még nem jött össze az, ami győztes társának, azaz, hogy beépüljön a felnőttválogatottba. A roppant erős gyorsasági szakág – amely idén három olimpiai bajnok, Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa és Fazekas Krisztina hiányát sem szenvedte meg – még nagy falat a győri versenyzőnek. Persze az elmúlt négy év így sem telt unalmasan: korosztályos vb- és Eb-első volt, Csay Renátával maratoni világbajnok, idén pedig 1000 méteren nyert Világ Kupát Nagy Flórával. Ökölvívás A Szingapúrban 75 kg-ban bronzérmes Harcsa Zoltán 2011-ben a felnőtt Eb-n és a vb-n is nyolcaddöntőbe jutott, valamint kiharcolta a kvótát londoni olimpiára. Ott egészen a negyeddöntőig menetelt, és az ötödik helyen végzett. A 2013-as Eb-n négy közé került, de sérülés miatt kénytelen volt feladni a döntőért vívott meccsét, így bronzérmes lett. A világbajnokságon az ötödik helyet szerezte meg, 2012-ben és 2013-ban is az év magyar ökölvívója lett.
foldhazi_zsofia_mp
foldhazi_zsofia_mp
Öttusa A pályafutását úszóként kezdő Földházi Zsófia négy esztendeje öttusában szerzett egyéni ezüstérmet A sikert folyamatos sérülések miatt két szűk esztendő követte. Ám 2013 kárpótolta a nehéz időszakért: 19 évesen, juniorként felnőtt Eb-arannyal nyitotta a szezont, majd két hétre rá hazai pályán, Székesfehérváron a junior-világbajnokságon is győzött, ráadásul a felnőtt vb-n váltóban ezüstérem került a nyakába. Az idén betegség miatt hetek maradtak ki, ám a junior vb-címét így is megvédte. Bár a többi világversenyen nem indulhatott, szeptemberben felnőtt vb-n koronázhatja meg a szezont. Az összes szakember a sportág kiemelkedő egyéniségének tartja, remek esélyei lehetnek Rio de Janeiróban a játékokon. Már ha nyugodt felkészülést tudhat majd maga mögött… Tenisz Babos Tímea a 2010-es ifjúsági olimpián a leány párosok versenyében szerzett bronzérmet, egyesben pedig negyedik lett. A felnőttek között első egyéni WTA-tornáját 2012 februárjában nyerte, sikerének köszönhetően 68. helyen állt a világranglistán. Jelenleg a 114. pozíciót foglalja el. Ugyanakkor párosban előkelőbben jegyzik (16.), köszönhetően például annak, hogy a francia Kristina Mladenoviccal döntőt játszottak az idén Wimbledonban. Ezenkívül 2014-ben vegyes párosban az elődöntőbe jutott a Roland Garroson. Az év magyar női teniszezőjének választották 2012-ben és 2013-ban. Triatlon Dudás Eszter a vegyes csapat tagjaként lett ifjúsági olimpiai bajnok, egyéniben az ötödik helyen ért célba. Junior Eb-n egyéniben és csapatban is ezüstérmes, utóbbival ifjúsági Eb-t nyert. U23-as korú versenyzőként jelenleg a harmadik helyen áll a magyar ranglistán.
kapas_boglarka01_kovacsaniko
kapas_boglarka01_kovacsaniko
Úszás Kapás Boglárka Szingapúrban 200 m pillangón és 400 m gyorson is nyert, ráadásul 200 m gyorson ezüstérmet is szerzett. Az elmúlt négy évben a BVSC fiatalja átnyergelt a hosszabb gyorsúszó távokra: fő számai immár a 800 és az 1500 m. 2011-ben a vb-n ötödik volt 800 gyorson, később bordasérülés miatt hosszabb időt kihagyott. Aztán 2012-ben hazai környezetben Európa-bajnok lett ugyanezen a távon, a londoni olimpián pedig országos csúccsal ért be hatodikként. A tavalyi barcelonai vb-n 400-on, 800-on és 1500-on is országos rekordot úszott, a legjobb helyezést pedig ismét a 800 métert hozta meg (negyedik). Ki tudja, az idén mire lett volna képes, ha szembetegség miatt nem kell hónapokat a parton vergődnie: mindenesetre a berlini Európa-bajnokságon így is szerzett egy ezüst- és egy bronzérmet. Biczó Bence remek idővel nyerte meg négy éve a 200 m pillangót, a szám azóta is a repertoárja legsikeresebb darabja. Fiatal korának köszönhetően 2011-ben még ifjúsági Eb-n indulhatott, és nyert is 200 m pillangón. Tavaly győzött az Universiadén, felnőtt Eb-n kétszer sikerült érmet szereznie: két éve Debrecenben, és az idén Berlinben is ezüst járt neki 200 m pillangón. A Kőbánya SC-s Bernek Péter pályafutásának is nagy lökést adott az ifjúsági olimpiai elsőség, amit fő számában, 200 m háton gyűjtött be (100 m-en negyedikként zárt). Két év múlva már a londoni játékokon szerepelt: a legjobb eredménye a 12. hely a fő távon. Ám az az év medáliát is tartogatott neki: Debrecenben kétszer is országos csúcsot úszott, végül a dobogó második fokára állhatott 200 m háton. Rövid pályás Eb-n háromszor is érmes volt ebben a számban. Az idei, berlini kontinensviadalon nem jött ki a lépés, a negyedik helyet ő maga „iszonyatos csalódásként" aposztrofálta. Zámbó Balázs 200 m háton harmadik lett Szingapúrban, ám azóta nem hallatott magáról a felnőttmezőnyben. Vívás Lupkovics Dóra leány tőr egyéniben nyert bronzérmet Szingapúrban. A 2012-es junior Európa-bajnokságon tizenharmadik lett, a világbajnokságon tizedikként végzett, valamint csapatban ötödik lett. Nemzetközi tornákon már indult felnőtt versenyeken is, jelenleg 145. a világranglistán. Nem futottak még… Bár érmet sem a teniszező Fucsovics Márton, sem a kardozó Szatmár András nem szerzett, érdemes róluk is szólni. Fucsovics a juniorok között szép sikereket ért el (US Open páros, Wimbledon egyes győzelem), a felnőttek között viszont már nem jöttek olyan könnyen az eredmények. Az elmúlt időkben ATP Challenger versenyeken indult, jelenlegi 152. helye a világranglistán eddigi legmagasabb pozíciója. A kardozó Szatmári András Szingapúrban a kilencedik helyen végzett. 2013-ban junior világbajnoki ezüstérmes lett, azóta pedig a felnőttek között is letette a névjegyét. Egy éve a budapesti vb-n negyeddöntőig jutott, 2014-ben pedig a vébén bronzérmet nyert csapat tagja volt.