UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-01-13 12:04

"Adjak mattot?"

A focipálya miatt követte unokatestvérét a sakkedzésre, mégis a tábla mellett ragadt. Noha több mint két éve még úszásban is országos bajnok volt, világbajnoki ezüstje és Európa-bajnoki címe már választott sportágában van. Gledura Benjámin a felnőttek között is a legmagasabbra jutna.

reb A zsenik a földön járnak. Mégpedig Egerben. A címke nem túlzás, a zsenipalánta jelzőt még 2011-ben a Disney TV aggatta a 15 éves Gledura Benjámin sakkozóra a nemzetközi gyereknapon, s rövid karrierje elképesztő eredménysorából kiderül, nem véletlenül. Már tízesztendősen Európa-bajnoki első lett, és persze a hazai országos bajnokságon is győzött. A 2011-es év hozta meg az eddigi legnagyobb sikert, ekkor ugyanis ezüstérmet szerzett Brazíliában a korcsoportos vb-n, 2013-ban és 2014-ben is tagja volt a mindkétszer a negyedik helyen végző magyar válogatottnak az U16-os sakkolimpián. Utóbbi viadalt Győrött rendezték, Gledura első táblásként hét ponttal a legjobb lett.
gledura_benjamin_polgarral
gledura_benjamin_polgarral
– Jól hajráztunk, de ha az olimpia középső szakaszában jobban figyelünk, elérhettük volna a dobogót – mondja a MOL Új Európa Alapítvány támogatottja. – Ettől függetlenül nem lehetek csalódott, mert szép eredmény a negyedik helyezés, és elégedett vagyok a saját teljesítményemmel is. A nemzetközi mester, az Eger Sakk és RS Sport Klub versenyzője szívesen idézi fel az egyik partit, amelyben az ellenfél az alapsoron hagyta a tisztjeit, ő pedig az összes bábujával támadásba lendülhetett, így tetszetős győzelmet aratott. A jelző fontos: épp azt szereti a sakkban, hogy szépen lehet nyerni. Támadópárti, s bár persze ha a játék úgy kívánja, védekező stílusra vált, összességében akkor érzi elemében magát, amikor kezében az irányítás. Ahhoz képest, hogy öt-hat éves korában csak azért követte az unokatestvérét sakkedzésre, mert a helyszínen focipálya is volt, pályafutása remekül alakul. Az edző tehetségesnek találta, így a tábla mellett ragadt. Rövid ideig a sakkal párhuzamosan versenyszerűen úszott. Ebben is a sportágban is jeleskedett. Az amerikai Bloombert News 2010-ben például a világ ötven legtehetségesebb gyereke közé választotta. Ez azért is fantasztikus elismerés, mert jellemzően nem sportolók, hanem zenészek vagy ifjú tudósok kapják. A 2009-es Eb-győzelem azonban végleg eldöntötte a kérdést, hiszen nem lehet  versenyszerűen együtt űzni a két sportágat. Ahogy sakkozó kortársai többsége, Benjámin is magántanuló, mert csak így lehet a nap nagy részét edzéssel, elemzéssel tölteni. – Minél többet kell gyakorolnom, akár egyedül is, ha épp nem foglalkozik velem mester. Fontos a fizikai kondíció is, mert például a tíznapos olimpiát nem lehetett volna megfelelő állóképesség nélkül bírni. Jó körülmények között készülök, nagy örömömre szülővárosom Eger támogat, így azt hiszem, rajtam múlik, sikerül-e elérnem álmaimat: minél hamarabb nemzetközi nagymester és majd a felnőttek között a világ legjobb szeretnék lenni.. Benjámintól a humor sem áll távol, honlapján ugyanis ez a mondat olvasható: „Milyen bábut kérsz, szép fényeset? Vagy inkább adjak mattot?”