UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-01-20 13:10

Vízben, jégen, hóban is

Kívülről csupán bolondozásnak tűnhet, ahogy a hagyományosan füvön vagy teremben játszott korfballt a jégen vagy a vízben űzik. Viszont biztos, hogy aki látta, beszél róla, ezért egyre többekhez jut el a sportág.

Pusztai Viola Képzeld el, hogy nyár van, ülsz a Balaton partján, kezedben hideg üdítő és egyszer csak eszedbe jut: ki kellene próbálni a korfballt a vízben is. Ha nem is teljesen így született meg a magyar kuriózumnak tekinthető vízi korfball, az igazságtól nem áll messze.
Vízi korfball Forrás: zetapress.hu
Vízi korfball Forrás: zetapress.hu
Nagy Bandor, az európai szövetség tagja a 2000-es évek elején a siófoki Beach House-on dolgozott, jobban mondva korfballoztatta a nyaralókat. Ekkor tették először az állványokat a Balaton vízébe, aminek természetesen híre ment. S bár külföldön a földrajzi adottságok miatt – a játék őshazájában, Hollandiában nehéz a magyar tengerhez hasonló nagy területen egyenletes mélységű tavat találni – nem terjedt el széles körben, Magyarországon még manapság is játsszák nyáron. – Azt tervezzük, hogy a 2016-os, hazai rendezésű U15-ös Európa-bajnokságon is beépítjük a programba. Azt az ötletet is mi dobtuk fel a nemzetközi szövetségnek, hogy egyáltalán legyen a tizenöt éven aluliaknak tornája, s úgy képzeljük az egészet, hogy inkább fesztiválhoz hasonlítana. Persze, mérkőzések is lennének, hiszen mégiscsak Eb-ről beszélünk, de ebbe belefér, hogy elutazzunk a Balatonra, kicsit szórakozni.
Jégkorfball Fotó: Hirling Bálint
Jégkorfball Fotó: Hirling Bálint
A magyarokon kívül eddig csupán a hongkongiak próbálkoztak azzal, hogy a szokásostól eltérően is felhívják a sportágra a figyelmet, például a helyi metrón a korfball látható a kivetítőn. Hollandiában, ahol a játék rendkívül népszerű, nyilván nincs szükség extra reklámra, ráadásul az eredmények önmagukért beszélnek, Magyarországon viszont valamivel fel kell kelteni a figyelmet. Így jött az ötlet, hogy a víz után a jégen is ki kellene próbálni. Nos, a vadonatúj sportág, a jégkorfball a téli sportágválasztón debütált, és a közösségi csatornákon keresztül már a nemzetközi korfballvilág figyelmét is felkeltette. – Amikor kiderült, hogy lesz téli sportágválasztó, kitaláltuk, hogy bármilyen is legyen, megnézzük, milyen a jégen korfballozni. Úgy voltunk vele, hogy aki kicsit is érdeklődik a korcsolyázás iránt, s megnézi, mit művelünk, máris hallott a korfballról. Egyébként vicces másik közegbe átültetni, mert amit megszoktál, az nem működik, vagy egész másképp, és ebből óhatatlanul abszurd helyzetek keletkeznek. Bordács Mikivel, a rendezvény egyik szervezőjével már régóta törjük a fejünket azon, hogy a hókorfballt is ki kellene próbálni, úgyhogy az lesz a következő. A labdajáték népszerűsítésén túl az újítások a sportág fejlődése szempontjából is hasznosak lehetnek, s a tapasztalatok akár az edzéseken, mérkőzéseken is kamatozhatnak. Nem mellesleg, mostanság az olyan hagyományos sportágaknak is új formái születnek, mint a tenisz, a krikett, vagy a kosárlabda. Miért lenne kivétel a korfball, s miért ne lennének a kreatív magyarok ennek az úttörői?