- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kvóta Kínából

Csillag Dávid a huszonnegyedik helyen végzett a kínai Yabuliban rendezett FIS snowboard junior-világbajnokságon. Ezzel szinte biztosan kvótát szerzett Magyarországnak a jövő évi, lillehammeri ifjúsági téli olimpiára.

MSBSZ/MOB – A magyar snowboard álma, a legelső olimpiai részvétele valósulhat meg Lillehammerben – örvendett a hír hallatán dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója.

A vb-n Fricz Botond slopestyle-ban, míg Fehér Zsófia, Csillag Dávid és Szász Csongor snowboardkrosszban képviselte Magyarországot. Emlékeztetőül: Zsófia és Csongor az év elején a Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) is rajthoz állt.

csillag_david_kerdojel... [1]A Kínában rendezett világverseny snowboardkrossz versenyszámában Csillag Dávid az 54 fős, nagyon erős világbajnoki mezőnyben a 24. helyezést szerezte meg, ami igazi sikernek számít. Dávid ugyanabba a schladmingi sportiskolába jár, ahol Gyarmati Panka és Szigeti Viktor is végzett, és mindent megtesz azért, hogy álmát, az olimpiai indulást valóra váltsa.

– A csapat szereplésének legnagyobb tétje a jövő évi lillehammeri ifjúsági olimpiára való kvótaszerzés volt – fogalmaz a sportági szövetség közleménye. Csillag Dávid teljesítményének köszönhetően férfi snowboardkrosszban Magyarország a tizenkettedik az országok rangsorában.

Az ifjúsági játékokra éppen az első tucat ország kvalifikál egyenesen, további négyet pedig a korosztályos versenyzők 2014 decembere és 2016 januárja között szerzett FIS-pontjai alapján választanak ki. Illetve, ha Norvégia nincs az első tizenkettőben, akkor a rendező ország jogán a négy helyből egy az övék.

– Hanne Staff, a Norvég Olimpiai Bizottság elnökhelyettese kijelentette, hogy nincs ifjúsági olimpiai korosztályos SBX versenyzőjük, és ahogy az EYOF-on, úgy Lillehammerben sem indítanak senkit. Ezek alapján szinte száz százalék, hogy Magyarország kvótát szerzett a ifjúsági olimpiára. A balassagyarmati Fehér Zsófia, ha mostani helyezése alapján nem is, de FIS-pontjai alapján még reménykedhet az indulásban.

Magyar snowboard-versenyző még nem vett rész felnőtt vagy ifjúsági téli olimpián. Mint emlékezetes, a szocsi téli játékokról éppen hogy lemaradt Gyarmati Anna, aki remek formában kezdte az idei évet, világbajnokságon hatodik, Világ Kupában negyedik helyezést szerzett. Több sérülés akadályozta, előbb a vb-n esett, majd a FIS snowboard Világ Kupa utolsó fordulóján, a csehországi Spindleruvban, edzés közben eltörte a karját.

A magyar fiatalok a játékok előtt egy évvel már szépen gyűjtögetik a lillehammeri kvótákat, a rövidpályás gyorskorcsolyázók a közelmúltban hármat szereztek.
Csillag Dávidé lehetett volna a következő, azonban jövőre „kifut” a korosztályából: nem ő lesz, aki a lillehammeri pályán élhet magyar kvóta lehetőségével.