UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2015-03-29 15:05

Jövő-kép

Az elmúlt években edzők és versenyzők csoportosan távoztak a hajdanán nagy terveket dédelgető Jövő SC-ből. A patinás utánpótlás-nevelő egyesület most a Verrasztó-testvéreket, Evelynt és Dávidot leszámítva felnőttek nélkül, a legkisebbekre építve emelkedne fel újra.

reb Úszóklasszis az egyik, pólós fenomén a másik oldalon, gyerekek, zsivaj és kedélyes zsongás –szokásos délutáni életkép a Komjádi uszodában. A fedett ötveneshez közeledve már csendesedik a környezet: a vezényszavakon és néhány sípszón kívül szinte semmi sem hallatszik. A vízben zajlik az élet. A medence egyik partján Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs irányítja az UTE-s klasszisok edzését: a 2-es pályán a londoni olimpiai bajnok Gyurta Dániel szeli a habokat. A túlparton Magyarovits Zoltán sétál, és magyaráz a kis Vasas-úszóknak. A 3-as és a 4-es rajtkő között pedig az olimpiai ezüst- és bronzérmes klubelnök, Verrasztó Zoltán osztja az utasításokat a Jövő SC fiataljainak.
Verrasztó Zoltán és gyermekei, Dávid és Evelyn Forrrás.ujszo.com
Verrasztó Zoltán és gyermekei, Dávid és Evelyn Forrrás.ujszo.com
Három-négy évvel ezelőtt az említett szakemberek neve mellé még ugyanazt az egyesületet rendelhettük volna. A Jövő SC-t, amely a Sport Plusz SE utódaként 2001 óta működik. A sportág vezetése még a kilencvenes évek közepén szeretett volna olyan műhelyt létrehozni, amelyben minden adott a kiemelkedő utánpótlás-nevelésre. A terv jó ideig működött, hiszen a Jövő nem egyszer végzett az ponttáblázat élén, ontotta a tehetségeket. Ifjúsági Európa-bajnoki érmesek sora tempózott a Komjádiban: Kovács Emese, Tompa Orsolya, Dobár Éva, Zámbó Balázs, Papp Márk, hogy a mai válogatott zöméről ne is beszéljünk.

A Jövő SC-ben jelenleg nagyjából nyolcvan fiatal úszik Perjámosi Kata és Kovács Tamás keze alatt. A fénykorban Verrasztó elmondása szerint hozzávetőleg 150 igazolt úszója volt a klubnak. Az egyesület a 2014-es összesített bajnoki pontversenyben a hatodik helyet szerezte meg: a felnőttek között a 4. lett, a delfinkorosztályban a 6., a gyermekek között a 11. helyet érdemelte ki.

Csakhogy ahol emberek dolgoznak – ráadásul olyan sokat, mint az úszásban –, a konfliktusok is törvényszerűek. Elsőként – a londoni olimpiát követően – a Széles Sándor vezette csapat távozott, mások mellett az ötkarikás bajnok Gyurta Dániellel, és testvérével, Gergellyel. A Jövőt vezető Verrasztó nem sokkal később elküldte Magyarovitsot, majd tavaly a korábbi kiváló úszóból lett edző, Horváth Péter tizennégy serdülő és ifjúsági korosztályú gyerekkel a Darnyi SC-be igazolt. A már-már emblematikussá vált műhelyt ugyanakkor Fehérvári Balázs tréner is elhagyta; ő inkább Ausztriában vállalt munkát.

Kovácshegyi Ferenc, az UTE edzője: „Nehéz anélkül beszélni a váltásról, hogy embereket bántsak meg, pedig ez a történet már a múlté, nyugvópontra jutott, normálisan dolgozunk egymás mellett az uszodában. Voltak ellentétek, azok vezettek ahhoz, hogy a nyugalom és a szakmai munka érdekében távoztunk. Felesleges már erről szót ejteni. Az úszás dolgos sportág, a munka pedig mindenkinek kifizetődik, ehhez sok sikert kívánok a Jövő SC-nek.”

„Való igaz, szétesett a Jövő – mondja a medencét fixírozva Verrasztó. – Gyakorlatilag ugyanazok a versenyzők ugyanezeken a pályákon mind nálunk úsztak. Különféle okok miatt azonban a két gyerekemet, Evelynt és Dávidot leszámítva a felnőttek elmentek, az Egyesült Államokban úsznak vagy abbahagyták, egész korosztályok tűntek el. Lényegében négyfelé bomlott a klub. Nehezen találom a választ a miértekre, de már nem is érdemes keresni.” Az egyesület, nevéhez méltó módon, inkább a jövőre, és persze a jelenre koncentrál. A gyerekek egy része a kollégákkal edzőtáborban dolgozik, ezért Verrasztó, a hatvani kórház sebészorvosa már második hete a Komjádiban kezdi és fejezi be a hétköznapjait. Hajnalban és estébe nyúlóan edzést vezet. „Az elmúlt két évben azon dolgoztunk, hogy megerősödjünk. A 2002-es születésű és fiatalabb versenyzők között nagyon sok a tehetség. Az úszás munkás sportág, s bízom benne, hogy három-négy év múlva ismét a legjobbak között leszünk” – zárja a beszélgetés, már kifelé menet, Verrasztó.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke: „Hosszú évekig remekül működött a Jövő SC, anno mindent megnyert, amit csak lehetett. Ma már nem mondható el ugyanez. Sajnálom, mert csillagok kerültek ki a műhelyből. A kiemelt állami támogatásnak köszönhetően egyedi anyagi helyzetben van a sport és az úszás is, a Verrasztó-testvérek és a fiatal tehetségek eredményei révén pedig jól áll a klub. Mindannyian szeretnénk, hogy a Jövő SC továbbvigye a remek hagyományait. Az úszásnak van jövője, ám az a jövő most nem elsősorban a Jövő SC-re épül.”