- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Fegyverbarátság

Egyéni rekordot és majdnem világcsúcsot lőtt Hanák Gabriella Hannoverben. A 18 éves angyalföldi sportlövő nem várt magától arany- és bronzérmet érő szereplést. A titka annyi, hogy még soha nem volt ennyire kedves fegyvere.

reb Hanák Gabriellát hallgatva kezdi megérteni az ember, mennyire fontos, hogy a sportlövő azonos hullámhosszon legyen a fegyverével. Az Angyalföldi Polgári Lövész Egylet 18 esztendős versenyzője szinte bensőséges viszonyt vázol fel, hiszen – ahogy mondja – talán még sosem volt olyan fegyvere, amellyel ennyire egymásra találtak.

A rangos hannoveri viadalon bizonyította, hogy nagyjából egy hónap alatt mennyire remek párossá váltak. Hanák egyéni csúcsot lőtt a juniorok puska 3×20 méteres szám alapversenyében, majd harmadik lett a döntőben. A puska 50 méteres számban pedig az aranyérmet érő teljesítménye csupán egy körrel maradt el a korosztályos világcsúcstól.

– Nemrég, az edzőtáborban sikerült megtalálni a tökéletes beállításokat, márpedig muszáj, hogy érezzem a fegyvert, tudjam, mikor kell elsütni – mondja. – Talán annak is köszönhető, hogy ilyen jól sikerült a verseny. Tényleg nem számítottam rá.

Hanák Gabriella Fotó: IHCS [1]

Hanák Gabriella  •  Fotó: IHCS

Pedig az APLE sportolója izgulós típus: bár az elmúlt években megtanulta kezelni a stresszhelyzeteket, a döntőben néha még rátör az idegesség. Már az sem szerencsés, ha hevesebben dobog a szíve, hiszen közel van a fegyver, a kézremegés pedig kifejezetten nem használ a precíziós sportágban.

A sportlövő-finálék az elmúlt két évben ráadásul még inkább az idegek harcává váltak. Az alapszakasz eredményét ugyanis eltörlik, az ott összegyűjtött előny semmivé lesz, ráadásul a fináléban is folyamatosan esnek ki a mobile casino [2] versenyzők.

– Ezúttal is izgultam, ráadásul az összetett számban attól is féltem, hogy nem sikerült átállni a testhelyzetek között (térdelőből fekvőbe, majd állóba, s csupán néhány perc áll rendelkezésre átszerelni a fegyvert – A szerk.) Ahányszor körülnéztem, mindig azt láttam, hogy én vagyok az utolsó, a többiek a próbalövéseiket is leadták.

A 50 méteres számban némi szerencsére is szüksége volt: a viadalt szabad téren rendezték – s bár a szervezők nem rendelték –, a szél vendégszereplésével. Hanák azonban a falhoz közel lőtt, így őt kevésbé zavarta meg a légmozgás.

Elmondása szerint vegyes mezőnyben szerepelt jól: találkozott nem túl magasan jegyzett lövőkkel és világbajnokkal is. Az érmek, és főleg az eredmények biztatóak, különösen mert a 3×20-as (alapverseny 576, döntő: 435,3) és az 50 méteres (623,2) számban is teljesítette a szintet a júliusi, maribori junior Európa-bajnokságra.

Az indulás nem mondható biztosra, válogató vár rá.

De félteni talán már felesleges. Egyre ritkábban remeg meg a keze.

A hannoveri megméretésen Péni István a juniorok között nyert puska 10 méteren (alapverseny 624,7, döntő 207,3), míg puska 50 méteren a második lett (617,3, 205,2).