- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Beletanult a profi életbe

Szudi Ádám profi körülmények között készül Németországban. A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott asztaliteniszező azért állt légiósnak, hogy tovább fejlődjön. Úgy véli, párosban könnyebb jó eredményt elérni a felnőttek között.

Pusztai Viola Amikor Szudi Ádám a múlt nyáron a Garda-tó partján Ecseki Nándor oldalán megnyerte párosban az ifjúsági asztalitenisz Európa-bajnokságot, majd néhány hét múlva asztalhoz állt a nandzsingi ifjúsági olimpián, még a szolnoki Jászkun Volán SC játékosa volt. Ám miután Kínából hazatért, székhelyét Németországba, pontosabban Ochsenhausenbe tette át. Úgy gondolta, akkor fejlődhet a legtöbbet, ha külföldi bajnokságban folytatja a pályafutását, és nem mindig ugyanazokkal az ellenfelekkel játszik.

„Ochsenhausen csendes kisváros, de minden megvan benne, ami a profi sporthoz szükséges” – mondja a MOL Új Európa Alapítvány által támogatott tizenkilenc éves tehetség. „Nagyon jó körülmények között edzünk, úgy vélem, a játék minden elemében fejlődtem, különösen fizikálisan és mentálisan, de a technikám is rengeteget javult, amióta itt vagyok.”

A TTC Bietigheim-Bissingen játékosa erre az évre azt tűzte ki célul, hogy megszokja a németországi körülményeket, és beletanuljon a profi sportéletbe. Úgy érzi, tervei teljes mértékben teljesültek.

Szudi Ádám jól érzi magát Németországban Forrás: MOATSZ [1]

Szudi Ádám jól érzi magát Németországban  •  Forrás: MOATSZ

Mindeközben a pingpongasztalnál is számos sikerélményben volt része. Az után, hogy a decemberi, sanghaji ifjúsági világbajnokságot követően − ahol a fiúcsapat az ő vezérletével az előkelő hetedik helyet szerezte meg – átlépett az U21-es korosztályba, a felnőttek mezőnyében is egyre gyakrabban méreti meg magát. Ecseki Nándorral párosban a World Tour-sorozat magyar- és a németországi viadalán is remekelt.

A fiatalok az előbbi eseményen a tizenhat közé jutottak, legyőzve többek között az osztrák Habesohn fivéreket, akik közül az idősebb, Daniel 2012-ben a szintén Ausztria színeit képviselő Gárdos Róberttel felnőtt Eb-t nyert. Utóbbin pedig a nyolcaddöntőért játszott meccsen kikaptak ugyan a később a világ legjobbjait legyőző dél-korea Jung Jong Szik, Kim Min Szeok duó ellen, de nagyon jól játszottak, még 2:1, 8:5-re ők vezettek.

„Az egyesnek és a párosnak is megvannak az előnyei és a hátrányai. Én ugyanannyira szeretem mindkettőt. A párost kevesebbet gyakorolják a játékosok, ezért az összeszokott duók könnyebben érhetnek el jó eredményt.”

Aranyosi Péter, a férfiak szövetségi kapitánya is úgy véli, hogy a magyaroknak elsősorban párosban lehetnek érmes reményeik, akár már a 2016-os, budapesti Európa-bajnokságon. Bár azt még nem döntötte el a szakvezetés, hogy melyik kettőst menedzseli, meglehet, jövőre éppen a Szudi, Ecseki párosnak szurkolhat a hazai közönség. De azt se felejtsük el, hogy Ádám nemcsak Nándorral, hanem korábban Lakatos Tamással is diadalmaskodott az ifjúsági Európa-bajnokságon.

Többek között ezeknek az eredményeknek köszönhetően nyerte el a MOL Új Európa Alapítvány támogatását. Az így kapott összeget a versenyekre, illetve a hazai edzőtáborokba való utazásokra költötte. Szudi a hosszú utakat jól bírja, mindig próbálja az időt hasznosan tölteni.

Május közepén Zágrábba veszi az irányt, hogy részt vegyen a horvátországi World Tour-versenyen.

„Szeretném kihozni magamból a maximumot ezen a viadalon, aztán meglátjuk, ez mire lesz elég. Hogy milyen eredménnyel lennék elégedett? Az maradjon az én titkom.”