- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Olasz dupla

Valkusz Máté sikeres olasz túrán van túl. A pármai viadal után a pratói G2-es junior ITF-versenyen is győzelmet ünnepelhetett, ezúttal egyesben. A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott teniszező a Roland Garrosra készül.

Pusztai Viola Bár Valkusz Máté a pármai G2-es junior ITF-torna után (amelyen párosban nyert, egyesben pedig csak a döntőben talált legyőzőre) azt mondta, eléggé elfáradt, arra Pratóban jócskán rácáfolt.

valkusz_huntennis [1]

Valkusz Máté  •  Forrás: huntennis.hu

A tizenhat éves teniszező ott is első kiemelt volt egyesben, és végül érvényesítette a papírformát:
− Az első olasz torna után két nap pihenőm volt. Ha nem is teljesen, de regenerálódtam, és kicsit jobban éreztem magam. A pratói verseny nagyjából ugyanolyan erősségű volt, akadtak jó meccseim és rosszabbak is.

A két legszorosabb találkozóját a negyeddöntőben, illetve az elődöntőben vívta. Előbbin a hetedik kiemelt amerikai Caruannal mérkőzött, s bár az első szettet 6-4-re megnyerte, a másodikon az ellenfél az összes adogatását brékelni tudta, így azt 6-0-ra elveszítette. A döntő szettben viszont ismét ő irányított, és hozta is 6-2-re. Az elődöntő hasonló forgatókönyv szerint alakult az ötödik kiemelt egyiptomi Hosszam ellen: a magyar játékos 6-4, 4-6, 6-3-ra győzött.

− A negyeddöntőben és az elődöntőben sem ment a játék. De miután a második szettet elvesztettem, a harmadikban mintha újjászülettem volna, olyan jól játszottam. A döntő eredménye csalóka. Igaz, hogy két játszmában nyertem 6-2, 6-2-re az olasz Ciurletti ellen, de nagyon nehéz meccs volt, miután minden pontra keményen koncentráltam. Az én esetemben az nem kis dolog. A koncentrációs készségemet az edzőmmel tudatosan javítjuk, amely nagy fejlődést hozhat.

A két torna eredményével tizenkét pozíciót javított a junior-világranglistán: a huszonnegyedik hely az eddig legjobb helyezése. Így aztán a május 31-én rajtoló Roland Garrost a főtáblán kezdi. A viadalon egyesben és párosban is indul, és mindenképp szeretne elődöntőt játszani.

A Grand Slam miatt idén kihagyja a G2-s Hungarian Opent, így a francia verseny főpróbája a jövő héten lesz Milánóban. Az A kategóriás juniortornán a French Openen induló ellenfelek többsége is részt vesz.