UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-05-31 13:10

Laura palánkra váltott

Sosem gondolkodott más sportágban a Kubából érkező, de immár magyar állampolgár Aldazabal Laura. Az ismert kézilabdázó, Ivo Díaz 20 éves lánya már gyerekkorában a kosárlabdát választotta, Havanna helyett pedig a neki kicsit unalmas Sopronban él.

reb Nemrég kiderült, hogy a Sopron magyar bajnok női kosárlabdacsapata több igazolás mellett a saját utánpótlásából is erősít, és két éves szerződést ajánlott a 20 esztendős Aldazabal Laurának. A különleges nevű játékos tavaly érkezett a Magyarországra, azóta az akadémián készült. A magyar kézilabda-válogatottal olimpiai negyedik helyezett Ivo Díaz lányát a kezdetekről és a terveiről kérdeztük. – Neves kézilabdázó lányának kézenfekvő a kérdés: miért a kosárlabda? Hét vagy nyolc éves lehettem, amikor Havannában megismerkedtem a sportággal. Sportiskolába jártam, és az anyukám úgy döntött, hogy kosarazni kezdjek. Azonnal megszerettem a játékot, nem is próbálkoztam mással, bár anya egyszer azt is szerette volna, hogy röplabdára térjek át.
laura_aldazabal
laura_aldazabal
– Sosem került képbe a kézilabda? Egyetlen olyan pillanat volt, amikor komolyan elgondolkoztam, hogy apukámat követem. Viszont ő egyáltalán nem támogatta. Talán úgy gondolta, túl durva sportág lányoknak, legalábbis nekem. Mindenesetre én is elálltam tőle. – Miért költöztél Magyarországra? Úgy gondoltam, itt többet fejlődhetek, és persze szerettem volna több időt tölteni apával. Tartottam tőle, hogy nehéz lesz beilleszkednem, de könnyebben ment, mint gondoltam volna. A nyelv persze nagyon nehéz, a nyelvtan miatt kicsit stresszes is néha, de egész jól haladok vele. (A beszélgetésünk angolul készült – A szerk.) – Hogy tetszik Sopron? Nos, városként kicsit unalmas, viszont az emberek nagyon kedvesek és segítőkészek, amiért mindig hálás vagyok. A csapat pedig remek. – Bár eddig is edzettél a felnőttekkel, a következő szezontól a magyar bajnok együttes  teljes jogú tagja leszel. Izgatottan várom. Szeretnék minél többet tanulni a rutinosabb csapattársaktól. Még nem tudom, mekkora feladatot szánnak nekem, de azt biztos, hogy mindent megteszek, hogy minél többször számítsanak rám. – Te is tagja vagy Gáll Tamás U20-as együttesének. Mikor került képbe a magyar válogatottság? Nem úgy érkeztem ide, hogy mindenképpen piros-fehér-zöldben játsszak, viszont később úgy látszott, az a jobb megoldás. Nem volt egyszerű megkapni az állampolgárságot, de aztán megtaláltuk a módját, és már nem volt gond. – Mit vársz a spanyolországi korosztályos Európa-bajnokságtól? Szeretném, ha nyernénk, és persze jó volna, ha minél hasznosabb tagja lennék a csapatnak. Fontos, hogy jobb játékos legyek, mert csak jó és képzett játékosként lehetek a hasznára.

Horváth József, a soproni juniorok edzője: „Laura kedves, aranyos lány. Voltak hiányosságai, amikor megérkezett, de lelkes munkával pótolta azokat. Játszott korábban a juniorbajnokságban és a legutóbb az osztrák felnőttbajnokságban. Biztos vagyok benne, hogy sokat tanul az első csapatban, amelynek idővel hasznos tagjává válhat."