UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2015-07-18 13:13

Vb-t jelentő váltás

Olimpiai bajnokokat taszított a vert mezőnybe Boros Gergellyel a 19 éves Nádas Bence a szolnoki kajak-kenu válogatón K2 1000 méteren. Az eredmény alapján tehát bejött az idei táv- és társváltás. A jutalom  a milánói kvalifikációs világbajnokság, amelyen mindent egy lapra tesznek fel az olimpiai kvótáért.

reb Négy-öt hónappal ezelőtt, a több hetes dél-afrikai edzőtábor korábban nem sejtett változást hozott a 19 éves Nádas Bence életében: a tavaly a szegedi korosztályos vb-n a K-1 200-on néhány centivel győztes versenyző ezer méterre váltott.
Akkor még kissé berzenkedve beszélt az új, hosszabb és gyilkosabb távról, a pénteki, győzelmet hozó K-2 1000 méteres szolnoki vb-válogatót követően viszont már lelkesen értékelt. Az eredményt látva érthető az öröm. Az első megméretésen még együtt sem ült aktuális párjával, a rutinos Boros Gergellyel. Csakhogy az akkor első Kammerer Zoltán, Szalai Tamás duó szakmai döntés miatt felbomlott (Kammererre a csapathajóban számítanak, és kizárt a duplázás, így Szalai új társ után nézhetett – A szerk.), így megnyílt a lehetőség a riválisok előtt. Noha Nádas az idei szezont Bán Kristóffal tervezte, az első válogató után minden másként alakult. „Összesen három hetünk volt Gerivel (Boros Gergely – A szerk.), de már az első közös edzésünkön éreztük, hogy van lehetőség bennünk – mondja Nádas, aki tavaly a moszkvai felnőtt vb-n a váltóval aranyérmet szerzett. – Edzőm, Hüvös Viktor nagyszerű felkészülési programot állított össze, folyamatosan és gyorsan javultunk.” A fiatal versenyző szerint beégették magukba a megfelelő technikát, ennek köszönhetően csupán egyszer izgultak azon, hogy mit kell csinálniuk, minden helyzetben pontosan tudták a feladatukat. Ennek is köszönhetően a pénteki vb-válogatón olimpiai bajnokok kerültek a vert mezőnybe. Kökény Roland Hufnágel Tiborral, Dombi Rudolf Szalai Tamással, illetve a korosztályos vb-győztes dunafüredi Noé Zsombor, Vass Péter egység sem tudta elcsípni Nádasékat. A győztes duó a taktika szerint két egyenletes 500 méterre törekedett, s bár a tervezettnél kicsit hamarabb indították a rajtot, ez sem jelentett gondot. „Nagyon jó érzés, hogy szalad alattunk a hajó – folytatja Nádas. – A páros akkor működik jól, ha beteszed a lapátot, majd kiveszed, és olyan, mintha a kettő között nem csinálnánk semmit, mert megy magától az egész. Mi így versenyzünk.” Bár vasárnap még szakmai értekezleten döntenek a vb-résztvevőkről, amennyiben a szövetség tartja magát az előzetesen lefektetett elvekhez, Nádasék indulhatnak az augusztus 12-én kezdődő milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Az elsődleges cél a kvótaszerzés, az első hat helyezett indulhat az ötkarikás játékokon, ugyanakkor nem bánnák, ha túlteljesítenék a tervet. Még akkor is, ha nagyon fáj az az ezer méter.

A szolnoki vb-válogatón szombaton a 19 éves Hajdu Jonatán nagy fölénnyel nyerte meg a C-1 200 méteres számot, így készülhet Milánóra. A 17. születésnapját októberben ünneplő Homonnai Luca a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasával győzött K-2 200-on. Tótka Sándor (21) Molnár Péterrel ismét első lett K-2 200-on, ők is utazhatnak az olasz városba.