- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Fiatal elődök nyomdokain

Pénteken kezdődik a kispestiek rangos utánpótlástornája, a IV. Honvéd–Macron-kupa. Az elmúlt viadalokon a házigazda és a Puskás Akadémia színeiben is több olyan fiatal kapott szerepet, aki azóta már meghatározó játékos az NB I-ben – idén is lehet számítani újabb ígéretek kibontakozására.

Nagy-Pál Tamás Immáron negyedik alkalommal rendezik meg Kispesten a Budapest Honvéd rangos utánpótlástornáját, a Honvéd–Macron-kupát. Az állandó résztvevőnek számító házigazda, a Puskás Akadémia, az angol West Bromwich Albion és a szerb Partizan Beograd mellett a visszatérő dán Aalborg és az újonc Admira Wacker teszi tiszteletét a Bozsik stadionban rendezendő U19-es viadalon.

Holender Filip [1]

Holendernek jól megy a játék az NB I-ben  •  Forrás: honvedfc.hu

A Honvéd már két alkalommal nyerte meg a tornát, címvédőként fogadja ellenfeleit, de mint a nyáron újonnan kinevezett Tóth Csaba vezetőedző elmondta (ITT [2]): nem az eredmény a legfontosabb, hiszen a felkészülés közepén vannak éppen – ugyanakkor ki ne szeretné otthon tartani a trófeát? Többet számíthat azonban mégis, hogy a játékosok fel tudják-e hívni magukra az első csapat vezetőedzőjének, Marco Rossinak vagy a felcsútiak esetében Robert Jarninak a figyelmét?

Éppen ezért megnéztük: kik voltak azok a játékosok, akik az elmúlt három tornán remekeltek és azóta már a felnőtt futballban is letették a névjegyüket?

Az első kiírást a Partizan nyerte, a döntőben 3-2-re verte a Honvédot. A kispesti gárdában olyan játékosok léptek pályára, mint az idei szezonban az első csapatban meghatározóvá váló Botka Endre és Holender Filip, vagy a szintén sok játékpercet kapó Prosser Dániel, de Alexis Sundas, Csábi Mihály és Lőrinczy Attila is bemutatkozott már a felnőttek között. A fiatalabb korosztályból felhozott Bobál Gergely is pályára lépett, gólt is szerzett, és már a Bundesliga-ezüstérmes Wolfsburgot erősíti.

A negyedik helyezett Puskás csapatában is volt két fiatal, aki azóta több mérkőzésen is pályára lépett az élvonalban: Hudák Martin és Lorentz Márton már idén is kapott szerepet.

Egy évvel később már otthon tartották a kispestiek a trófeát: a fináléban 6-1-re ütötték ki a Partizan csapatát. A mérkőzésen gólt szerzett a már említett Csábi mellett az NB I-et szintén megjárt Koszta Márk (gólkirály is lett) és Bobál Dávid (címlapfotó: honvedfc.hu) is – utóbbi az idei szezonnak az eddigi legnagyobb felfedezettje, míg Gazdag Dániel fix cserének számít Marco Rossi csapatában.

Sallai Roland [3]

Sallai (jobbra) az egyik legnagyobb hazai ígéret  •  Forrás: pfla.hu

A felcsúti alakulat ismét a negyedik helyen végzett Lorentzcel a soraiban, de rajta kívül jó néhány olyan játékos lépett pályára, akinek ismerősen csenghet a neve. Zsótér Donát már több mint 20 NB I-es meccset számlál, de Spandler Csaba is jó néhányszor pályára lépett a Puskásban az előző szezonban. Hahn Jánosról sem szabad megfeledkezni, aki mostanra a Paks kezdőjéből lett kihagyhatatlan.

A harmadik torna fináléja már magyar rangadót hozott: az 1-1-es rendes játékidő után tizenegyesekkel nyert a házigazda. A legjobb játékos a kispesti Gazdag lett, de Koszta is brillírozott: három góllal zárt. Göblyös Dániel is folyamatosan játszott, neki idén májusban sikerült debütálnia az élvonalban.

A másik oldalon, a Puskásban ezúttal is szerepelt Spandler – mi több, gólt szerzett a döntőben –, az élvonalban pár hónappal korábban bemutatkozott Óvári Zsolt, illetve az egyik legnagyobb hazai ígéretnek tartott Sallai Roland is.

HONVÉD–MACRON-KUPA
A csoport: Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, Aalborg BK (dán), Partizan Beográd (szerb).
B csoport: Bp. Honvéd-Magyar Futball Akadémia, West Bromwich Albion FC (angol), Admira Wacker (osztrák).
A menetrend
2015. 07.31. (péntek)
16.00 PFLA–Aalborg
18.00 Bp. Honvéd–WBA
2015.08.01. (szombat)
16.00 PFLA–Partizan
18:00 Bp. Honvéd–Admira Wacker
2015.08.02. (vasárnap)
10.00 Aalborg–Partizan
10.00 WBA–Admira
2015.08.03. (hétfő)
14.00 5.-6. helyezésért (A csoport 3. helyezett–B csoport 3. helyezett)
16:00 bronzmérkőzés (A csoport 2. helyezett–B csoport 2. helyezett)
18:00 döntő (A csoport 1. helyezet–B csoport 1. helyezett)