- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Pingpong és mitológia

András Csaba a magyar asztalitenisz nagy ígéreteinek egyike. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja még csak újonckorú, de már két serdülő Európa-bajnokságon vett részt. A sportágat óvodásként szerette meg, az iskolában a történelem a kedvence.

Pusztai Viola Ahogyan a görög mitológia szerint Minósz királyt elbűvölte a tengerből előbukkant fehér bika szépsége, úgy ragadta magával az asztalitenisz András Csabát. Édesapja pingpongozott, ő pedig az óvoda után gyakran töltötte vele az idejét, nézte a játékát, és megtetszett neki is a sportág. Leginkább az, hogy nagyon pörgős, és fejben kell igazán ott lenni.

A BVSC-Zugló tizenhárom éves játékosa még újonckorú, de már két serdülő Európa-bajnokság van a háta mögött.

– Néha azért még izgulok a nagyobbak ellen, de igazából az esélyesség terhe nélkül játszhatok – mondja. – Nincs veszítenivalóm, ellenben a saját korosztályukban szereplőknek ellenem igen, ezért gyakran megremegnek. Az idei pozsonyi Eb-n az egyes második körében például nagyon jól ment a játék az ukrán Riznicsenko ellen, aki egy évvel idősebb nálam. Megfogadtam a válogatott edzőm, Vitsek Iván tanácsát, és elengedtem a kezem. Ilyenkor nem szabad azon gondolkodni, hogy az ellenfél harminc hellyel előttem van, vagy éppen a világelső áll az asztal túl oldalán. Ennyi az egész.

András Csaba Forrás: MOATSZ [1]

András Csaba  •  Forrás: MOATSZ

A serdülő Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményét közepesen jónak tartja. Azt sajnálja, hogy egyesben 2-0-s vezetésről kikapott a francia De Nodrestól a tizenhat közé jutásért, de elismeri, ellenfele mentálisan és taktikailag is érettebb volt nála. Bízik abban, hogy az újoncként szerzett tapasztalatok a későbbiekben kamatoznak, és jobban kezeli majd azokat a stresszhelyzeteket, amelyeket már ebben a korban átélt.

– Azok ellen, akik jobbak nálam, el tudom magam engedni, akik azonos színvonalon játszanak, azokkal szemben nehezebben − magyarázza. − De azon vagyok, hogy lazán fogjam fel az egészet, és végig koncentrált maradjak a meccsek közben.

Arra, hogy ezt gyakorolja, jó alkalom nyílt a BVSC által rendezett őszi évadnyitó ranglistaversenyen. Saját korosztályában nem látta értelmét elindulni azért, hogy csupán egy-két szoros mérkőzést játsszon. A serdülők között aztán egyesben a harmadik, párosban a második helyen végzett.

Mielőtt elindult volna az őszi versenyszezon, a pihenésre is maradt ideje.

– Az Eb után két hét szünetet kaptam, amit leginkább horgászással töltöttem, és nagyon élveztem. Aztán a családdal elmentünk kirándulni, egy csomó szép helyet néztünk meg Magyarországon. Szécsény különösen tetszett: a tiszta levegő, a csordogáló patakok…, olyan nyugis volt az egész.

Az ősz beköszöntével nemcsak a versenyévad, de az iskola is újra megkezdődik. Csaba szerette volna, ha tovább tart a szünet, akár fél évet is otthon maradt volna… Ehelyett viszont tovább mélyedhet el a történelem rejtélyeiben.

– A töri a kedvenc tantárgyam, szeretem a régi sztorikat, az uralkodókról szóló történeteket, a legendákat. A kedvencem Minótaurosz, a krétai labirintusban élt félig ember, félig bika alakú teremtményről szóló görög mítosz.

Abban, hogy a jövőben akár ő is történelmet írhasson asztaliteniszben, az idei évtől már a MOL Új Európa Alapítvány is támogatja. Az elnyert összeget  külföldi edzőtáborozásra szeretné fordítani.