UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2015-09-20 13:20

Ász a dámák között

Tetszetős listára iratkozott fel US Open-győzelmével a 17 éves Gálfi Dalma, hiszen korábbi világelső is kikerült már az elmúlt húsz év New York-i teniszhercegnői közül. A felnőtt elitbe azonban rögös út vezet, még akkor is, ha olyan korábbi kiváló magyar teniszezők, mint Temesvári Andrea, Szávay Ágnes és Kapros Anikó szerint is a korosztályos világelső kezében a lehetőség.

reb Ha Gálfi Dalma tehetné, valószínűleg gondolkodás nélkül a pályán kívül kissé nagyképű, az orrát magasan hordó fehérorosz Viktorija Azarenka példáját követné. Szávay Ágnes korábbi párostársa ugyanis az egyetlen az elmúlt húsz év junior US Open-győztesei közül, aki a világelsőségig jutott. Ugyanakkor mellékelt összeállításunkból kiderül, a nyertesek legtöbbje meg sem állt a legjobb ötvenig a világranglistán. S mielőtt legyintenénk, nem árt leszögezni: az egyik legnépszerűbb, legnézettebb, mesés kereseti összegekkel kecsegtető és óriási konkurenciát felvonultató sportágban ez jelentős siker.
galfi_dalma_us_siker
galfi_dalma_us_siker
„Eljutni a legjobb ötven vagy száz versenyző közé remek teljesítmény – szögezi le Kapros Anikó, aki 2000-ben nyert Australian Opent a juniorkategóriában, s a 44. helyig menetelt a profik között. – Legyen szó korosztályos vagy felnőtt Grand Slam-ről, a legjobbak versenyeznek, és mindenki győzni akar. Éppen ezért Dalma hatalmas tettet hajtott végre azzal, hogy győzött. Ez kapukat nyithat ki a számára, szabadkártyákat kaphat, szponzorok kereshetik fel, de talán a legnagyobb segítség, hogy önbizalmat ad neki.” Hitet, de nem önhittséget. A magyar teniszéletben sem kell messzire menni a példáért, hogy lássuk: a korosztályos sikerektől „elszállt” sportolónak nem vezet út a legjobbakhoz. Az öt éve a fiúk között Wimbledonban diadalmaskodó Fucsovics Márton nem azt a pályaívet futja, amit vizionáltak neki, s ebben jelentős szerepet játszott, hogy a teniszpálya mellett egy időre az éjszakai életet is uralta.

„Óriási teljesítmény, hogy a legnagyobb teniszversenyek egyikén két magyar is az elődöntőbe jutott a juniorok között – mondta Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság marketing és kommunikációs igazgatója, aki szakíróként ott volt a New York-i Grand Slam-tornán. – A US Open hajrájában mindenki a felnőttekkel van elfoglalva, de a Dalma győzelmét követő sajtótájékoztatón azért ült öt-hat újságíró, és ugyanúgy kíváncsi volt rá, mint a klasszisokra. A sikere nem jelentett meglepetést, hiszen második kiemeltként vágott neki a viadalnak. A Francesca di Lorenzo elleni elődöntőt látva sokan kérdezgették, hogy ez juniormeccs? Azaz Dalma tudásban nagyon közel van a felnőttekhez. Ha pedig Stollár Fanny szereplésére vagy Bondár Anna nemrég szerzett U18-as Európa-bajnoki címére gondolunk, elmondható, hogy talán sosem büszkélkedhettünk egyszerre ennyi tehetséges magyar teniszezővel.

„Remélem, hogy ott van Dalma körül az a csapat, amely a lelkére is figyel, hiszen ilyen fiatalon elképesztő nehéz kezelni az ekkora sikert – teszi hozzá már Szávay Ágnes, aki 2005-ben a Roland Garros korosztályos versenyén bizonyult a legjobbnak, s talán csak a sérülések akadályozták meg abban, hogy a 13. helynél is előrébb jusson a felnőtt-világranglistán. – Remélem, hogy az eredmény pozitív energiákat meg plusz kitartást ad Dalmának, és segít neki átlépni a juniorból a felnőttmezőnybe. Szívből kívánom, hogy a mostanihoz hasonló tornagyőzelmeket élhessen át a felnőttek között is!” A 17 éves Gálfit ismerve szinte elképzelhetetlen, hogy hirtelen elszaladna vele a ló, ráadásul sportpszichológus, továbbá két edző, Barátosi Levente és a sportág hazai nagyasszonya, a korábbi világranglista-hetedik Temesvári Andrea is foglalkozik vele.
galfi_dalma_us_siker01
galfi_dalma_us_siker01
„Átéltem, amit ő, tudom, mire kell figyelni, és segítek neki, amiben csak lehet, hiszen szó szerint a kezében van a jövő – mondja Temesvári. – Most valamivel több, mint egy hetet tölt itthon Dalma, mielőtt Ausztráliába utazna felnőttversenyre. Óriási médiaérdeklődés fogadta, de a sajtótájékoztatót leszámítva összesen egy tévés felkérésnek teszünk eleget, és nem azért, mert nagyképűek lennénk vagy bárkit meg akarnánk sérteni, egyszerűen arról van szó, hogy az ünneplés nem mehet a munka rovására.” A fiatal játékos – az edzők és a Dalmát figyelő szakemberek szerint is – olyan adogatással és fonákkal büszkélkedhet, amellyel a legjobbak közé kerülhet, ráadásul fejben is nagyon „ott van”. Kapros úgy látja, Dalma, valamint a kettős wimbledoni páros győzelme után New Yorkban szintén remeklő, egyesben elődöntős Stollár Fanny egyaránt a legjobb tíz közé juthat, míg Temesvári egyenesen kijelentette: akkor lenne boldog, ha Gálfi felülmúlná őt, azaz az első hatig masírozna. A tanítvány szerénységére jellemző, hogy az év végére még csak a legjobb háromszázat tűzte ki célul, míg az álmait firtató kérdésre is „csupán” a top 100-ba jutást említette. „Pontosan tudom, hogy mentálisan és minden területen rengeteget kell fejlődnöm – szögezi le Gálfi. – Kemény munka vár rám, de készen állok, mert a legjobbak közé akarok jutni.” Akinek Martina Navratilova, Boris Becker és Stefan Edberg is gratulált a US Open-győzelmet követően, az joggal reménykedhet a felnőttsikerekben.

Győztes társaság Az elmúlt húsz év junior győztesei a US Open leány egyesében (zárójelben a legjobb helyezés a felnőtt-világranglistán) 1995: Tara Snyder (amerikai, 33.) 1996: Mirjana Lucic (horvát, 32.) 1997: Cara Black (zimbabwei, 31.) 1998: Jelena Dokic (ausztrál, 4.) 1999: Lina Krasznorotszkaja (orosz, 25.) 2000: Maria Salerni (argentin, 65.) 2001: Marion Bartoli (francia, 7.) 2002: Marija Kirilenko (orosz, 10.) 2003: Kirsten Flipkens (belga, 13.) 2004: Michaëlla Krajicek (holland, 30.) 2005: Viktorija Azarenka (fehérorosz, 1.) 2006: Anasztaszija Pavljucsenkova (orosz, 13.) 2007: Kristina Kucová (szlovák, 103.) 2008: Coco Vandeweghe (amerikai, 32.) 2009: Heather Watson (brit, 38.) 2010: Darja Gavrilova (orosz, 36.) 2011: Grace Min (amerikai, 97.) 2012: Samantha Crawford (amerikai, 217.) 2013: Ana Konjuh (horvát, 55.) 2014: Marie Bouzková (cseh, 335.) 2015: Gálfi Dalma (436.)