- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Lendületben, triplákkal

Tóth Ivett rengeteget dolgozik azért, hogy minél szebb gyakorlatokat mutasson be. A tizenhat éves műkorcsolyázó legutóbb a zágrábi Grand Prix-versenyen bizonyította, hogy nem haszontalan a gyakorlással töltött idő. A MOL Új Európa Alapítvány támogatottjára számos kihívás vár a szezonban.

Pusztai Viola „A tehetség jó, a gyakorlás még jobb, de a szenvedély a legjobb” – olvasható Tóth Ivett Facebook-üzenőfalán. A tizenhat éves műkorcsolyázó már bizonyította a jégen: a képességei megvannak, a sportág iránti szenvedély sem hibádzik, a gyakorlás pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy minél jobb és jobb legyen.

Azt, hogy a munka meghozza a gyümölcsét a legutóbbi, zágrábi junior Grand Prix-versenyen elért hatodik helyével bizonyította.

– A zágrábi teljesítményemmel összességében elégedett vagyok, de sokat kell még versenyeznem ahhoz, hogy az edzésen mutatott teljesítmény téthelyzetben is ugyanolyan legyen – vonja le a horvátországi viadal tapasztalatait Sebestyén Júlia tanítványa. − A rövidprogram nagyon jól sikerült, főleg a technikai elemekkel vagyok elégedett, hiszen az arra kapott pontszámokkal teljesítettem a felnőtt-világbajnokság technikai minimumát. A kűrt, amelybe két ugrás – tripla Rittberger és tripla-tripla Toe-loop − is bekerült az előző programhoz képest, még többször kell futnom.

Tóth Ivett Forrás: ISU [1]

Tóth Ivett  •  Forrás: ISU

Leginkább a technikáján szeretne javítani, azaz az ugrások, a forgások és a lépéssor minél precízebb, elegánsabb kivitelezésére törekszik. Fontos feladatnak érzi, hogy a programkomponensekben (előadás, korcsolyatudás, technikai elemek közötti összekötők) előrelépjen. Úgy véli, ezeket részben már megvalósította a Zágrábban bemutatott rövidprogramban.

– A szezon eddigi két junior Grand Prix-versenyén mindenképp szerettem volna a tízben végezni − mondja. − Linzben nyolcadik lettem, Zágrábban hatodik, így ez teljesült, ráadásul utóbbin a legjobbakkal, az utolsó csoportban léphettem jégre. Az nagyon fontos volt.

Legközelebb a felnőttek között méreti meg magát Grazban, majd Csehországba utazik a Négy nemzet-bajnokságra, és a junior országos bajnokságon is indul. Bár jelenleg ő az első számú műkorcsolyázónk a nők mezőnyében, a felnőtt Európa-bajnokságon és a debreceni junior-világbajnokságon való szereplésről is csak feltételes módban beszél.

– Egyelőre az előttem álló feladatokra koncentrálok, nem is gondoltam még a hazai junior-vb-re. Ha én képviselhetem az országot, úgy gondolom, pozitívan hat rám a közönség biztatása. A tavalyi stockholmi Eb-n már azt is megtapasztalhattam, mennyire más a felnőtt-világversenyek légköre. Erősebb a mezőny, hatalmas a csarnok, és rengeteg ember néz. Amikor kiállsz a jégre, mindez jóval nagyobb súlyként ül a válladon.

A MOL Új Európa Alapítvány már évek óta leveszi a válláról azt a terhet, hogyan fedezze a versenyekre utazást és a szállásköltséget. A 2015-ben elnyert támogatást a pályázatnak megfelelően természetesen erre költi.

Előfordulhat, hogy 2016-ban Lillehammer lesz az egyik úticélja. Bár még nem hivatalos, de a szövetség úgy számol, Ivett a zágrábi eredményével műkorcsolyában kvótát szerzett Magyarországnak a téli ifjúsági olimpiára.

– Amikor hazaértem, akkor olvastam a hírt a szövetség honlapján. Örülök, ha ez így van. De bárki is megy, remélem, jól szerepel.