UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2015-10-27 12:39

Liza, a kardtündér

Pusztai Liza az edzőit is meglepte azzal, hogy tizennégy évesen az ötödik helyen végzett a sosnowieci junior kard Világ Kupa-versenyen. Bravúros győzelmekkel menetelt a nyolcas döntőig, és a juniorok között is bejelentkezett a világversenyeken való indulás jogáért.

Pusztai Viola „Ilyet talán még Szilágyi Áron vagy Márton Anna sem produkált” – olvasható a vívószövetség beszámolójában, amely a sosnowieci női junior kard Világ Kupa-versenyről készült. Történt ugyanis a lengyelországi iparvárosban rendezett versenyen, hogy a BVSC-Zugló tizennégy éves kardozója, Pusztai Liza az ötödik helyen végzett a sokkal tapasztaltabb, jobbára 18-20 éves vívókat felvonultató mezőnyben. − Nagyon vékony, pici, de kis kedves kislányként él az emlékeimben, amikor öt évvel ezelőtt elkezdett járni az edzésekre, akkor még az UTE vívótermébe – mondja a mestere, Bódy István. – Szorgalmas volt, de kezdetben nem mutatott semmivel sem többet, mint a társai, de amikor először a kezébe vette a fegyvert, már lehetett látni, hogy vívásra termett.
Pusztai Liza Forrás: hunfencing.hu
Pusztai Liza Forrás: hunfencing.hu
Bódy István szintén edző fiával, Benjáminnal egyengeti a még serdülőkorú lány útját, és csak próbaképpen indították el a lengyel VK-viadalon. Kíváncsiak voltak rá, hogy a hétköznapokban az átlagos tizennégy évesek módjára viselkedő, de a páston felnőttesen gondolkodó, koncentrálni és küzdeni tudó Liza mire képes a juniorok között. − Csak azt vártuk, hogy helyt álljon. Eldöntöttük: ha nagyon megverik, akkor ebben a korosztályban még nem versenyeztetjük. Minket is meglepett, hogy bejutott a nyolc közé. S nem is akárhogyan, hiszen a 120 fős mezőnyben nála sokkal esélyesebb ellenfeleket búcsúztatott. A 32 közé jutásért például a junior-világranglista 24. helyén álló amerikai Maia Chamberlaint, majd a tizenhat közé kerülésért a 13. helyen rangsorolt egyiptomi Nada Hafezt múlta felül, egyaránt 15-14-re. Hiába sodorta a sors az útjába a folytatásban a szintén top 20-as Ann-Sophie Kindlert, megállítania a németnek sem sikerült. Az ugyancsak az élvonalba tartozó amerikai Kara Linderrel már nem bírt, de az ötödik hely így is több mint dicséretes. − Természetesen az edzéseken, a válogatott összetartásokon nála idősebbekkel is vív, de az nem ugyanaz, mint versenyhelyzetben teljesíteni. Úgy tűnik, remek versenyzői kvalitásokkal rendelkezik, már csak azért is, mert szándékosan nem kísértük el Lengyelországba, hogy tanulja az önállóságot. Abból is jól vizsgázott. Persze, a válogatott edzője, Gulácsi Ferenc ott volt, illetve az édesanyja is elkísérte Lizát. Ha szüksége volt tanácsra, írt üzenetet, és a nyolc közé jutásért vívott asszója előtt és után is felhívott. Nagy eredmény, hogy idáig eljutott, örülök neki, valamint annak is, hogy korábbi tanítványomtól, a helyszínen zsűriként tevékenykedő Hamar Balázstól is jó visszajelzéseket kaptam. Edzője szerint a céltudatossága abban is megnyilvánul, hogy szinte ő nyitja és zárja a termet, annyit edz. Péntekenként pedig még jógázni is jár. Bár még számos megmérettetés vár rá az idényben, jelenleg a hazai kadet- és a junior-ranglistát is vezeti. Mestere úgy véli, nehéz kérdés, hogy ilyen fiatalon mindkét korosztályban vívjon a világversenyeken, de ha kiharcolja a lehetőséget, akkor nagy feladat ide vagy oda, állnak elébe.

JUNIOR NŐI KARD EGYÉNI VILÁG KUPA Sosnowiec, 120 induló Csoportküzdelmek: Záhonyi Petra 5 győzelem/1 vereség, Kelecsényi Mirabella 5/1, Pusztai Liza 4/2, Bérczy Dorottya 4/2, Papp Borbála 3/3, Kelecsényi Léna 3/3, Tóth Réka 2/3 (tovbbjutottak), Drajkó Lili 2/4, Kern Bianka 1/4, Balogh Zita 1/4 (kiestek) A 64 közé jutásért: Tóth–Papp 15-12, Bérczy–Mazurek (lengyel) 13-15 A 32 közé jutásért: Pusztai–Chamberlain (amerikai) 15-14, Kelecsényi M.–Mukae (japán) 15:11, Záhonyi–Sapienza (amerikai) 15-11, Kelecsényi L.–Takasima (japán) 15-13, Tóth–Merriam (amerikai) 10-15 A 16 közé jutásért: Pusztai–Hafez (egyiptomi) 15-14, Kelecsényi L.-Nyikityina (orosz) 11-15, Kelecsényi M.–Basta (orosz) 9-15, Záhonyi–Passaro (olasz) 12-15 Nyolcaddöntő: Pusztai–Kindler (német) 15-12 Negyeddöntő: Pusztai–Linder (amerikai) 6-15 Végeredmény: 1. Nyikityina (orosz), 2. Szeveljova (orosz), 3. Basta (orosz) és Linder (amerikai), 5. Pusztai Liza, …21. Záhonyi Petra, 22. Kelecsényi Mirabella, …31. Kelecsényi Léna, …58. Tóth Réka, …65. Bérczy Dorottya, …71. Papp Borbála, …90. Drajkó Lili, …95. Kern Bianka, …97. Balogh Zita JUNIOR NŐI KARDCSAPAT VILÁG KUPA Sosnowiec, 14 csapat Nyolcaddöntő: Magyarország–Nagy-Britannia 45-33 Negyeddöntő: Magyarország–Egyesült Államok 44-45 (Pusztai +1, Záhonyi -1, Kelecsényi M. -1) Az 5-8. helyért: Magyarország–Lengyelország 45-23. Az 5. helyért: Magyarország–Németország 45-37. Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Olaszország, …5. Magyarország (Bérczy Dorottya, Kelecsényi Mirabella, Pusztay Liza, Záhonyi Petra).