UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2016-01-02 10:27

Felfelé vezető úton

Jól szerepeltek 2015-ben a nemzetközi porondon az ifjúsági tornászok. Boncsér Krisztián talajon bronzérmet szerzett az EYOF-on, Kovács Zsófia egyéni összetettben lett ötödik. A magyar tornasport is felfelé ívelő pályára lépett, miután egyre több a gyerek és jobb a létesítményhelyet.

Pusztai Viola Ha megállítanánk az utca emberét, és arról kérdeznénk, mi történt 2015-ben a magyar tornasportban, minden bizonnyal azt válaszolná: Berki Krisztián lemaradt Rióról. Való igaz, a felnőttek között nem zárt éppen sikeres évet a sportág, hiszen a férfi és a női csapat sem tudta kiharcolni az olimpiai kvalifikációs versenyen való részvételt, kvótaszerzésre pedig már csak Hidvégi Vidnek van esélye. No, de ha az utánpótlás szempontjából nézzük az évet, sokkal derűlátóbbak lehetünk. Már csak azért is, mert az országos versenyeken egyre több az induló a legkisebb korosztályokban, épülnek, szépülnek a tornatermek, a felnőttek közé éppen csak átlépő 15-16 éves lányok tisztesen helyt álltak a világversenyeken, mi több, a Világ Kupa-viadalokon érmeket is szereztek.
Krisztián, talajon
Krisztián, talajon
Nem különben a közvetlen utánpótlás. Az ifjúságiak idén az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon bizonyíthattak, s nem is tértek haza üres kézzel. Pontosabban Boncsér Krisztián talajon szerzett bronzérmet, továbbá egyéni összetettben a nyolcadik helyen végzett, valamint ugrásban és nyújtón is bemutathatta a gyakorlatát a döntőben. Puskás Jenő utánpótlás-kapitány a fiúk csapatban elért tizedik helyével elégedett volt, Kiss Balázs egyéni összetett döntőjét pedig kellemes meglepetésnek nevezete. Boncsér szerepléséről a következőket mondta az EYOF után: − Egyéni összetettben a legmagasabb pontszámot ugrásban kapta. De azt tudtuk előre, hogy még csak egy ugrása van, a másik még nincs kész, ezért végzett a hetedik helyen. Azt reméljük, hogy a jövő évi ifjúsági Európa-bajnokságon már azt is be tudja mutatni, s akkor mindenképpen előreléphet. A nyújtó olyan, mint a gerenda, könnyű leesni róla, Krisztián pedig ezúttal hibázott. Akár lehetett volna érem is, de ha talajon ront, az meg a nyolcadik helyet eredményezi. Ilyen a torna. Örülünk, hogy három szeren döntőzött, és remekül tornázott. Tbilisziben megmutatta: nagy tehetség. Íme a Boncsér Krisztiánnal készített videóriportunk: Kovács Zsófia ugyanazt bizonyította a grúz fővárosban, hiszen az egyéni összetettben szerzett ötödik helye mellett gerendán, felemás korláton és ugrásban is finalista volt. Íme, Draskóczy Imre női szakágvezető értékelése: − Egyéni összetettben a tízbe vártuk, az ötödik hely valóban kimagasló eredmény, remélem, hogy jövőre már a felnőttek között is képes lesz hasonló teljesítményre. Előzetesen azzal számoltunk, hogy felemás korláton és ugrásban is finálézik, mindkettőt teljesítette, s még gerendán is bejutott. Ugrásban negyedik lett. Ha bemutatja azt a gyakorlatát, amire még nem volt felkészülve, előbb is végezhetett volna. De így is abszolút elégedettek vagyunk a nemzetközi mércéjű teljesítményével. A csapat tizedik helye szintén bizakodásra ad okot, de az még a jövő zenéje, hogy a mostani reményteli szereplés mire lesz elég a felnőttek között.
Zsófia, a levegőben Forrás: MOB
Zsófia, a levegőben Forrás: MOB
Minél több a gyerek, annál nagyobb az esély arra, hogy ígéretes versenyzők kerülnek ki közülük. A fiatal tornászok száma az elmúlt évtizedekben komoly problémát jelentett a sportágnak. A női torna hanyatlása például a rendszerváltással kezdődött, miután rengeteg szivacsgödrös termet zártak be, több szakosztály megszűnt, az edzők pedig elmentek külföldre. Az őszi leány utánpótlás ob-n azonban már biztató kép tárult elénk a központi Tornacsarnokban: az ifjúságiak versenyében tizenketten küzdöttek a bajnoki címért, a serdülők mezőnyében pedig csaknem harmincan mérték össze a tudásukat. Magyar Zoltán olimpiai bajnok, a szövetség elnöke is elégedett: – Rengeteget számít, hogy a torna bekerült a kiemelt sportágak közé. A női szakágnak már nemcsak három központja van – Budapest, Szombathely és Békéscsaba –, hanem komoly nevelőmunka folyik Dunaújvárosban, Győrben és Veszprémben, míg Egerben és Miskolcon új szakosztály alakult. Ennek köszönhetően megugrott a létszám, egy-egy szakosztályban akár százötven-száznyolcvan gyerek is tornázik. A legkisebbeknek rendezett, nyolcállomásos Zsebibaba-versenyen három-négyszázan vesznek részt. A témáról bővebben videóriportunkban beszélt Magyar Zoltán: A fiúk mezőnyében hasonló gondok akadnak: a serdülők és az ifjúságiak mezőnyében is alacsony a létszám. Puskás Jenő azonban úgy véli, így még inkább felértékelődik, hogy kilenc-tíz főből is nevelődnek ígéretes fiatalok, akikre nagyon kell vigyázni, hogy megmaradjanak a sportágban. Miután a jelenlegi olimpiai kvalifikációs rendszer az olyan szerspecialistákkal szemben, mint Berki Krisztián, inkább az összetett tornászokat részesíti előnyben, ezért a szakma idehaza is arra törekszik, hogy a fiatalok mind a hat szeren bemutassák a gyakorlatukat. − Ahhoz, hogy az ifjúsági és a felnőttválogatott előre tudjon lépni, mindenképpen az egyéni összetett versenyzőket kell menedzselni – mondja Puskás. – Úgy nehéz összeállítani a csapatot, hogy mindenki csak két-három szeren versenyez. A fiú utánpótlás országos bajnokságon forgatott videóriportunk: A megoldódni látszó létszám- és létesítménygondok mellett az edzőkérdés még mindig sarkalatos pont. – Igaz, hogy mind többen hazajönnek külföldről, még mindig kevesen vannak a szakemberek – mondja Magyar. − Azonban biztató, hogy több fiatal tornász vett részt OKJ-képzésben, illetve a Testnevelési Egyetemen elvégezte az edzői szakot, és látni rajtuk, hogy dolgozni akarnak, tenni a magyar torna fellendüléséért. A fiatalok 2016-ban az ifjúsági Európa-bajnokságon mutathatják meg, mit tudnak. Ahogy a rutinosabb versenyzők, a hazai és nemzetközi korosztályos viadalokon remeklő elsőévesek – például Szujó Dorka vagy Molnár Csenge − is nagyon várják a megméretést, s mindent megtesznek azért, hogy bekerüljenek a Bernbe utazó keretbe.

Nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a bakui Európa Játékok egyik legkellemesebb meglepetését okozva aranyérmet nyert az öttagú magyar aerobikcsoport. A kvintett tagja volt a pécsi Bali Dániel és a debreceni Szöllősi Panna is, mindketten tizennyolc évesek. A velük készült riportot ITT olvashatják.