- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Csepeli építkezés

Hamarosan új otthonba költöznek a csepeli birkózók a kor követelményeinek egyre kevésbé megfelelő termükből. A körülmények változásától a versenyzői létszám növekedését várják az edzők.

Lakner Gábor „Üljünk fel a lelátóra, mi kicsit máshogy játsszuk a kosárlabdát” – fogad a szőnyegek mellett Märtz József, a Csepeli Birkózó Club elnöke. A Baracsi Imre Birkózóteremben épp a bemelegítés zajlik, a sportolók – testi épségüket nem kímélve – a kosárlabda és a rögbi elemeit vegyítve küzdenek a pontokért.

DSC_0120 [1]„A legkisebbektől a veteránokig nyolcvan igazolt versenyzővel rendelkezünk, és azon kevés klub közé tartozunk, amely csak szabadfogással foglalkozik – kezdi a bemutatást az elnök. – A gyereklétszámot mindenképpen szeretnénk növelni, azon a területen kell leginkább előrelépnünk. Idén elindul az oviprogramunk, és iskolákban is jelen vagyunk. Elsősorban a szülőket kell megfognunk, hiszen ők hozzák edzésre a gyerekeket. A nagy célunk, hogy mihamarabb minden korosztályban teljes csapatot tudjunk kiállítani.”

Märtz József versenyzőként az elsők között vette birtokba az 1974-ben megépült csepeli csarnokot. Akkor a legmodernebb létesítmények közé tartozott, de mára már jócskán veszített egykori fényéből.

„A körülmények ugyan mostohák, de a három lefektetett birkózószőnyeget még ma is több klub megirigyelhetné. A terem edzésre alkalmas, versenyzésre már nem, de a tisztasági festésen kívül egyéb felújítási munkát már nem tervezünk. Tavasszal ugyanis új, multifunkcionális sportcsarnok épül Csepelen, amely más sportágakkal együtt a birkózók új otthona is lesz .”

A csepeli önkormányzat képviselő-testülete tavaly február 26-án döntött arról, hogy az állam által nyújtott 400 millió forintból új csarnok épül a városrészben. A tervek elkészültek, információnk szerint jelenleg az építéshez szükséges engedélyek beszerzése van folyamatban.

A szabadfogású felnőttkeret jelentős részét a csepeli klub adja, az elnök szerint pedig a fiatalokban is benne van, hogy nemzetközi szintű versenyzővé váljanak. Szavaival egyetért az Európa-bajnok Bánkuti Zsolt, aki az utánpótlásért felel.

Mellesleg ő a szabadfogású kadetválogatott szövetségi edzője, így a véleménye kellően megalapozott:
„A korosztály két súlycsoportjában is csepeliekre számítok: Nagy Zoltán, valamint a még serdülőkorú Veszeli  Dániel és Nagy Péter is versenyben van a csapatba kerülésért. A juniorok között Vida Csaba, Magnucz Richárd és a tavaly kadet Eb-n bronzot szerző Lukács Botond jöhet számításba, a viszonylag újkeletű U23-as válogatottban pedig még annál is jobban állunk: akár négyen is eljuthatnak az Eb-re. Remélem, a mostani fiatalok továbbviszik a csepeli hagyományokat, azért dolgozunk. Nagyon várjuk már az új csarnokot, ami európai szintű körülményeket biztosítana a birkózóknak. A környezet remélhetőleg becsalogatja a legkisebbeket is, így még népesebb lehet a klub.”

Märtz József hozzáteszi, a szakmai munkával eddig sem volt probléma, ha pedig a körülmények is megváltoznak, minden adott lesz, hogy a csepeli birkózás ne csupán a régi fényében tündököljön.