- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Zsófi, deszka, Lillehammer

A töréseket, agyrázkódásokat már néha fel sem veszi a 17 éves Fehér Zsófia, annyi apró baleset érte snowboardozás közben. És persze nagyszerű élmények is, nemrég derült ki például, hogy indulhat a lillahammeri ifjúsági téli olimpián.

reb Amolyan utókarácsonyi ajándéknak is beillett a nemrég kapott hír Fehér Zsófiának. A 17 éves snowboardos nem szerzett indulási jogot a február 12-én kezdődő lillehammeri ifjúsági téli olimpiára, csakhogy több résztvevő visszalépett, ráadásul a magyar lány jól szerepelt egy csehországi versenyen, így eldőlt: mégis indulhat.

feher_zsofia [1]

Fehér Zsófia otthon van a havon

„Tavaly, a kínai világbajnokságot követően még gondolkodtam azon, hogy esetleg rajthoz állhatok Norvégiában. Aztán az utóbbi időben már nem számítottam a lehetőségre, annál nagyobb volt persze az örömöm. Lehetetlen a dobogóra érni, igazából annak örülnék, ha sikerülne kihozni magamból a legjobbat.”

Tavaly már részt vett ötkarikás eseményen, a 17. helyen végzett az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Ennek megfelelően nem is izgul a norvégiai viadal miatt. Abban viszont biztos, hogy miután megkapja a felszerelést, vagy leteszi február másodikán az esküt, kicsivel gyorsabban ver a szíve.

Edzője, Bekényi Adám szerint a 16 erős versenyzőt felvonultató mezőnyben már az első tíz hely valamelyike is szép teljesítménynek számítana:
„Korábban még nem indult magyar snowboardos téli olimpián, most azonban Szász Csongor Ármin és Fehér Zsófia is ott lesz az ifjúságiak között, ez pedig nagy öröm a sportágban.”

Friss hír, hogy a 2011-ben junior-világbajnokságon győztes Gyarmati Panka megnyerte a hódeszkások slopestyle, azaz trükkös akadályversenyét a kaliforniai Világ Kupa-versenyen, ezért aztán joggal reménykedhetnek abban a hazai szakemberek, hogy 2018-ban, Pjongcsangban, a felnőttek téli olimpiáján is lesz versenyzőnk.

Fehér az édesapjával kóstolt bele a sportágba, s amikor az apuka már nem tudott újat tanítani neki, táborokba küldte. A balassagyarmati lány a schladmingi osztrák síakadémián is edzett, illetve alkalomszerűen most is gyakorol ott. Bár rövid ideig a sokkal kötetlenebb, trükkösebb freestyle vonzotta, ma már a snowboardban érzi otthon magát:

feher_zsofia01 [2]

Zsófi, deszka, hegy

„Imádom, amikor felcsatolom a deszkát, és csak én vagyok, a hegy és a szabadság.”

Persze a sportág nem veszélytelen, ahogyan Bekényi fogalmazott: az egyik osztrák kórházba már bérletük volt, annyiszor érte tanítványát kisebb-nagyobb baleset. Legutóbb például, nagyjából másfél hónapja, a kezét törte, de szerencsére már lekerült a gipsz, így semmi sem akadályozza az ifjúsági olimpián.

„Néha már fel sem veszek egy-egy törést, agyrázkódást, ízületi problémát. De olykor persze van bennem félelem. Ránézek a pályára, és azt kérdezem: te jó ég, ez komoly? De minden kihívás csak elsőre félelmetes, ha egyszer már megcsináltam, utána nincs gond vele.”

Lillehammerben sem lesz.

IFJÚSÁGI TÉLI OLIMPIA, LILLEHAMMER
A magyar csapat

Alpesi sí: Szőllős Barnabás Ábrahám, Archam Chiara
Biatlon: Herneczky Áron, Veres Mirella
Sífutás: Gyallai Máté János
Ügyességi jégkorong: Vértes Nátán
Műkorcsolya: Medgyesi Fruzsina
Rövid pályás gyorskorcsolya: Liu Shaoang, Sziklási András, Jászapáti Petra
Szabad stílusú síelés: Nagy Bence
Síugrás: Molnár Kristóf, Vörös Virág
Snowboard: Szász Csongor Ármin, Fehér Zsófia