UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2016-01-29 22:42

Ivett tizenegyese

A szokásoknak megfelelően ifjú orosz versenyző, ezúttal a junior-világbajnok Jevgenyija Medvegyeva nyerte meg a pozsonyi felnőtt műkorcsolya Európa-bajnokságot. A 17 éves Tóth Ivett a kűrben a tizenkettedik lett, összesítésben a 11. helyen zárt.

reb Hogy az oroszok mennyire meghatározzák a műkorcsolyát, legalábbis a nők között, arra kellő bizonyíték, hogy a decemberben megrendezett hazai válogató tökéletesen megegyezett a pozsonyi felnőtt Európa-bajnokság dobogósainak sorrendjével. Nemrég hosszabb cikkben foglalkoztunk azzal, hogy a kontinensnyi ország ontja a kecses kiválóságokat, s a versenyzők a magyar kajak-kenuhoz hasonlítható gondokkal küzdenek: könnyebb megnyerni a világversenyt, mint odahaza a riválisok elé kerülni.
toth_ivett_sallak_gyorgy01
toth_ivett_sallak_gyorgy01
A csupán 16 éves Jevgenyija Medvegyeva junior-világbajnokként, Grand Prix-döntő győztesként siklott a jégre, s újabb aranyérmet tett a már most is irigylésre méltóan gazdag gyűjteménybe. A rövidprogramot követően majdnem két és fél ponttal vezetett (72.55) a matuzsálemnek szintén nem nevezhető 17 éves, felnőtt vb-harmadik Jelena Ragyionova (70.96) előtt. Az ugyancsak 17 esztendős és a legjobbak között Eb-3. Anna Pogorilaja már leszakadt a honfitársaitól (63.81). A nagyszerű produkciókat felvonultató második felvonás, a kűrök sem hoztak változást a sorrendben, így az oroszok ismét leosztották maguk között az érmeket, a többiek pedig az oklevelekért korcsolyázhattak. Ami a magyarokat illeti, Tóth Ivett hatalmasat lépett előre az előző idényhez képest, amikor csupán a 33. pozícióban zárt a felnőtt Eb-n, s be sem mutathatta a kűrjét. A rövidprogramban élete legjobb eredményével kezdett (55.54). Edzője, Sebestyén Júlia dicsérte őt, többen a szakemberek közül pedig éppen a 2004-es Eb-győzteséhez hasonlították a szép, magas ugrásait. A szabadprogramban ugyan kissé visszacsúszott, s kevéssel elmaradt az egyéni csúcstól, de az összesítésben elért 11. hely kitűnő eredmény. Nem ért kűrt A férfiak között a magyarok közül szintén utánpótláskorú versenyző, Maszljanko Alexander indult. Neki bravúr kellett volna ahhoz, hogy a a 35 korcsolyázó közül kivívja helyét a legjobb 24 között, nem is sikerült. A 44.26 egység a 33. helyre sorolta. Összehasonlításképpen: a sportág csillaga, a kontinensviadalon végül győztes spanyol Javier Fernandez 102,54 egységet érdemelt a rövidprogramjára.

FELNŐTT MŰKORCSOLYA EURÓPA-BAJNOKSÁG, POZSONY Nők. 1. Jevgenyija Medvegyeva (orosz) 215,45, 2. Jelena Ragyionova (orosz)209,99), 3. Anna Pogorilaja (orosz) 187,05, ... 11. Tóth Ivett 15,65