UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2016-02-18 18:32

Hullámhegysorozat

Nagyszerű évet zártak a Graboplast Győri Vízisport Egyesület kajakosai és kenusai, akik a hazai és nemzetközi világeseményeken egyaránt taroltak. Így aztán természetesen a Rába-parti alakulat is jó eséllyel indul a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és utanpotlassport.hu által alapított, a júliusban megszerzett „A hónap műhelye”-díj egész éves elismeréséért folytatott küzdelemben.

reb Ha valaki eddig nem úgy gondolta, most beláthatja: nem érdemes irigyelni a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az utanpotlassport.hu alkotta kuratóriumot „Az év műhelye”-díj győzteséről zajló döntés meghozatalakor. A különböző sportági utánpótlás-nevelő műhelyek ugyanis nagyszerű évet zártak, a Graboplast Győri Vízisport SE kajakosairól és kenusairól pedig nehéz nagy szavak nélkül beszélni.
Amit ugyanis a Rába-parti műhely fiataljai műveltek a világ számos pontján, komoly kalaplengetést igényel, és a mégoly eredményes sportág több hazai bázisa közül is kiemelkedővé teszi őket. Az utánpótláskorú versenyzők közül ötvenhárman értek el a kisebb-nagyobb helyett nagyobb és óriási sikereket. A fiatalok a felnőttek között is indultak, s azokon a viadalokon és a korosztályos versenyeken összesen 11 arany-, 12 ezüst és 6 bronzérmet szereztek meg. Hogy precízek legyünk: a megméretések alatt természetesen világ- és Európa-bajnokságokat értünk. Több cikket töltene meg, ha felsorolnánk a diadalokat, így csak a legfényesebb sikerek összegyűjtésére vállalkozunk. Homonnai Luca teljesítménye önmagáért beszél, hiszen az ifjúsági vb-n 200 és 500 méteresen is nyert, illetve a klubtárs Douchev-Janics Natasa társaként a dobogó második fokára állhatott fel K–2 200 méteren a felnőtt vb-n. A kenus Takács Kincső az U23-as vb-n ugyancsak 200 és 500 m-en győzött, míg párosban ezüstérmet szerzett 200 méteren. Ahogyan évek óta, villogott a felnőttek között is, 500-on bronzérmet szerzett, s a gyorsasági és maratoni vb-n összesen háromszor lett második.
takacs_kincso_mov
takacs_kincso_mov
A szintén kenus Lakatos Zsanett felnőtt maratoni világbajnok lett egyesben, a síkvízen harmadik (C–2 500-on), a síkvízi Eb-n pedig C–1 és C–2 500-on is második. Mindezt az U23-as vb-n begyűjtött ezüsttel (C–2) egészítette ki. Hérics Dávid K–2 500-on harmadik hellyel büszkélkedhetett a felnőtt gyorsasági vb-n. Szeptemberben hazai pályán rendezték meg a győriek a maraton-világbajnokságot, kell-e mondani, fényes sikerekkel: Mayer Keán aranyérmesnek mondhatta magát, és a klubtársak is hozzátették a magukét a közös négy ezüstérmhez. Az U23-as korosztály gyorsasági és maratoni vb-jén, illetve Eb-jén Horváth Bence, Szomolányi Máté, Balla Virág, Balla Levente, Takács Tamara és Varga Patrik révén összesen négy aranyat és három bronzot akasztottak a győri kiválóságok nyakába. De nem „csak” a krém teljesített. A gyermek-, kölyök- és a serdülőkorosztály országos bajnokságain ugyancsak nagy számban találunk Rába-parti győzteseket, helyezetteket. A júliusi sikerekről ITT számoltunk be, a díjátadóról készült videót pedig ITT nézheti meg. A győriek nyerték el 2013 januárjában az első „A hónap műhelye”-díjat, s a 2015-ös sikereknek köszönhetően ismét eséllyel indulnak „Az év műhelye”-szavazáson. A végeredményt ünnepélyes gálaműsor keretében hirdetik ki február 24-én.