UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-02-29 17:42

Királylány a tatamin

A Héraklész Gálán az év legjobb női utánpótlás-sportolójának választott Gercsák Szabina az olimpiai részvételért küzd. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott, tizenkilenc éves miskolci cselgáncsozónak még tíz helyet kell előrelépnie a kvalifikációs ranglistán, hogy elutazhasson Rióba.

Lakner Gábor A Hell Miskolci Judo Club versenyzője, Gercsák Szabina az év első hónapjaiban a riói olimpiai kvótáért küzd. Jól kezdte a kvalifikációs sorozatot, hiszen a havannai Grand Prix-n második helyezettként száznyolcvan, míg a párizsi Grand Slamen a tizenhat közé jutva hatvan ponttal gazdagodott. Így a 70 kg-os súlycsoport rangsorában a 62. helyről a 24.-re jött fel, az olimpiai részvételhez a 14-be kell kerülnie.
Paris, France, Februar 7 Haruka Tachimoto (JPN), Szabina Gercsak (HUN) - Grand Slam Paris 2016 (Photo © by Klaus Mueller. All rights reserved. Including image always credited to Klaus Mueller)
Paris, France, Februar 7 Haruka Tachimoto (JPN), Szabina Gercsak (HUN) - Grand Slam Paris 2016 (Photo © by Klaus Mueller. All rights reserved. Including image always credited to Klaus Mueller)
„A párizsi verseny mezőnye szinte erősebb volt, mint a világbajnokságé, azzal együtt mehettem volna még egy-két kört, de így is annyi pontot szereztem, mint bármelyik európai nyílt verseny második helyével. A cél egyértelműen Rio, de nem sokat foglalkozom magával az olimpiával, mindig a következő versenyre koncentrálok” – mondja a sportág egyik szemefénye, aki Párizsban edzőtáborozáson is részt vett. A küzdelem neheze most jön, hiszen ahhoz, hogy legalább tíz helyet előrelépjen, a hátralévő kvalifikációs tornákon éremszerzésre lesz szükség. A mezőny eleje sűrű, az ellenfelek erősek, Szabina pedig hátrányban van: tavaly váltott súlycsoportot, így a 64 kg-ban szerzett pontjai elvesztek. „Nehéz feladat vár rám, és keményen dolgozom, hogy sikerüljön. A következő versenyem a düsseldorfi Grand Prix lesz, majd kihasználva a két viadal közötti hosszabb szünetet, két hétre Japánba utazom edzőtáborba. Jártam már ott, tudom, hogy az edzések az Európában megszokottól eltérően két és fél órásak, de sok munkát kell beletenni a következő időszakba. Egyébként jól bírom a rengeteg utazást, szellemileg friss vagyok, igaz, a testem néha elfárad. Volt lehetőségem körülnézni Havannában és Párizsban, így a pontok mellett az élményeket is gyűjtöm.” A Mol Új Európa Alapítvány által nyújtott támogatás sokat segít az utazások költségeinek fedezésében. Szabina a közelmúltban rangos egyéni elismerést vehetett át, a Héraklész Gálán őt választották a múlt év legjobb női utánpótlás-versenyzőjének. Tavaly a junior világ- és Európa-bajnokságon is aranyérmes lett, ráadásul az U23-as korosztályban szintén kontinensbajnoki címet nyert. „Nagyon örültem, hiszen évek óta helyezett vagyok ezen a gálán, de még soha nem lettem a legjobb. Utólag, a többiek eredményét elnézve, kicsit meglepett, hogy a felnőtt világbajnoki bronzérmes kardozót, Márton Annát is meg tudtam előzni, hiszen én mégiscsak juniorban nyertem érmeket. Minden elismerésem a többi jelölté, de boldog vagyok, hogy engem választottak a legkiválóbbnak.”

Előttem az utódom Az olimpiai bronzérmes cselgáncsozó, Csernoviczki Éva már biztosan ott lesz az olimpián. Véleménye szerint Gercsák Szabinának is összejöhet a részvétel. „Szabina a súlycsoportváltás miatt nehéz helyzetben van, hiszen nem élnek a korábban szerzett pontjai. Úgy számolom, még két éremre van szüksége ahhoz, hogy bekerüljön a legjobb tizennégybe. Nem lehetetlen feladat, Szabina fiatal kora ellenére nagy meglepetésekre képes a felnőttmezőnyben, de ahhoz az is kell, hogy elkerüljék a sérülések.”