- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Az érmek mit sem érnek

A legtöbben négy, világversenyen szerzett éremmel elégedettek lennének, de nem a 19 éves Sárkány Vivien: ő jobb szereplésre számított a Krotoszynban rendezett szumó Európa-bajnokságon, amelyről egy-egy arany- és bronz-, valamint két ezüstéremmel tért haza.

reb Ahogyan az a kis sportágakban megszokott, jószerével csak a család és a szoros baráti kör értesül a sikerekről. Így aztán nem járta be a sajtót, hogy a Kőbánya SC 19 éves versenyzője, Sárkány Vivien négyszer is dobogóra állhatott a Lengyelországban rendezett szumó Európa-bajnokságon. A felnőttek között a nyílt kategóriában ötödikként zárt, az U21-esek +80 kg súlycsoportjában második lett, míg ugyanennek a korosztálynak a nyílt kategóriájában győzött. Az U23-asok között indult, a súlycsoportban másodikként, a nyílt versenyben harmadikként végzett.

sarkany_vivien_edzo [1]

Sárkány Vivien és Péteri András: tanítvány és mester

„A felnőttek között szerettem volna jobb helyezést elérni, de kicsit elkapkodtam. Kemény orosz ellenféllel kerültem szembe, s bár nyernem nem sikerült, legalább megnehezítettem a dolgát. Sajnos, az edzőm, Péteri András anyagi okok miatt ismét nem utazhatott velem, de telefonon keresztül is képes volt inspirálni.”

Azért is volt fontos Sárkánynak a sikeres szereplés, mert a kontinensviadal eredménye kvalifikál a nem olimpiai sportágak seregszemléjére, a jövő évi Világjátékokra. Egyelőre nem tudja, hogy áll a részvételért folyó versengésben, de reméli, hogy a tavalyi vb-bronz és az idei pontszerző helyezés sokat nyom a latban. Augusztusban a mongóliai vb-n pedig újabb kiemelkedő teljesítménnyel nyomatékosítaná: helye van a Világjátékokon. Azzal szeretné felhívni magára a figyelmet, hogy el is jut.

Már megszokott, hogy a mestere, Péteri csak itthonról szurkolhat neki a jelentősebb versenyeken, és Sárkány sem profitál anyagilag a sportolásból:
„Egy-egy világversenyen szerzett érmemet követően mindig megkérdezik az ismerőseim, no, akkor most már kapok-e valamilyen támogatást, de mindig nem a válaszom. Igyekeztem szponzorokat találni, csakhogy senki sem talált érdemesnek arra, hogy segítse a pályafutásomat… Nehéz, mert vannak eredményeim, de nem sok embert érdekelnek.”

Szerencséjére a szülei folyamatosan támogatják, és lehetőséget adnak neki arra, hogy megvalósítsa álmait. A karrier egyébként kilenc éve, még grundbirkózással indult:
„Nagyon tetszett a hangulat, a közösség, ráadásul korábban sokan csúfoltak az alakom miatt, a teremben viszont végre használhattam a súlyomat, és le tudtam vezetni a feszültséget.”

Kadetkorában azonban nem tudott lefogyni a maximális súlyhatárig. Először úgy érezte, nincs értelme edzésre járni, az edzője azonban a szumót javasolta neki. A 2012-es váltást követően azonnal szép eredményeket ért el, így nem is kérdés: bejött a váltás.