UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-05-08 13:10

Érem, eső

Nem várt éremnek, a Nagy Éva, Orosz Viktor csigás junior-vegyescsapat kategóriában szerzett harmadik helyének köszönhetően nemcsak jól, hanem eredményesen is zárult a keddtől szombatig tartó hévízi korosztályos íjász Európa Kupa-viadal.

reb Ha fogadóirodákban tenni lehetett volna rá, vélhetően nem sokat adtak volna Orosz Viktor győzelméért a hévízi junior Európa Kupa-versenyen. A csigás íjászok között háromszoros ifjúsági világbajnok debreceni fiatal abszolút esélyesnek számított, az egyéniben azonban ezúttal nem állhatott dobogóra, az ötödik helyen zárt. Cserében Nagy Évával a szakembereket is meglepő bronzérmet szerzett csapatban.
orosz_viktor_nagy_eva_heviz
orosz_viktor_nagy_eva_heviz
„Viktorral nagyszerű együtt dolgozni, Éva pedig szépen felnőtt a rutinosabb társhoz, és egyéniben is remekelt, ötödik lett – értékeli a magyar eredményeket Windischmann Mercédesz, a szövetség sportigazgatója. – A többiek is kitettek magukért, mindenki a tőle telhető legjobb teljesítményt hozta, mindenki lemérhette, hol tart Európában.” Erre valóban lehetőségük nyílt a magyaroknak, hiszen a rekordszámú, 28 ország nagyjából 280 versenyzője feszített íjat az üdülővárosban. A nevezők közül sokan a felnőttek között szerepelnek, s már javában a májusi nottinghami kontinensviadalra készülnek. Windischmann elmondta: bár későn kapták meg a rendezés jogát, gyorsan igent mondták rá, ugyanis szerettek volna kedvezni a magyaroknak. „A mai anyagi viszonyok közepette nem lehet úgy dolgozni, mint az oroszok, aki külföldi versenyek egész során elindulnak. Nemenként, kategóriánként és korosztályonként négy-négy hazai versenyezhetett, és mi maximálisan ki is használtuk a lehetőséget. Zoltán Levente kadetkorúként szerepelt az ifjúságiak soraiban, hogy másnak hely jusson a fiatalabbak között. Az íjászat sajnos mostoha helyzetben lévő sportág, kevés figyelmet kap a sajtótól, s különösen igaz ez az utánpótlásra. Ezen szerettünk volna változtatni a hazai rendezéssel, s nagyon örülünk ennek a beszámolónak.” Az íjászokat, hála a jelentős nemzetközi versenyrendezési tapasztalattal bíró csapatnak, kitűnő körülményekkel vártuk, ám az időjárás senkit sem fogadott a kegyeibe. Erős eső és szél, majd nagy meleg, aztán újabb vihar és jégeső hátráltatta a versenyzőket, de a sportigazgató szerint mindez hasznos tapasztalatként szolgál. „Egyetlen világversenyt sem szakítanak meg rossz időjárás miatt. Előfordult, hogy most a belövőpályán érte a gyerekeket a felhőszakadás, de mintha mi sem történt volna, folytatták élesben. A viadal végén szerencsére a szürke égbolt és az esőzés megvárta, amíg átadtuk az érmeket.” A hévízi junior Európa Kupa-verseny eredményeit itt nézheti meg.