- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Jubileumi Honvéd-diadal

A Budapest Honvéd nyerte a 9. Puskás-Suzuki Kupát. A kispestiek zsinórban másodszor jutottak döntőbe, és ahogy tavaly a Real Madridot, idén a Puskás Akadémiát is tizenegyesekkel győzték le.

Majer Dániel Budapest Honvéd ötödször, vagy Puskás Akadémia először? Ez volt a legfontosabb kérdés a 9. Puskás-Suzuki Kupa döntője előtt. A két csapat másodszor csapott össze egymással a fináléban, korábbi találkozásukat a kispestiek nyerték 2012-ben. A házigazdák egyébként még egyszer sem tudták megnyerni a felcsúti tornát, ellenben a Honvédnak négyszer sikerült.

A két együttes közül a Puskás döntőbe vezető útja volt zökkenőmentes, Bévárdiék két győzelemmel harcolták ki a fináléba jutást, a Genket 4-2-re, a Panathinaikoszt 1-0-ra verték. A Honvéd kezdésnek megismételte tavalyi döntőbeli bravúrját, ezúttal rendes játékidőben múlta felül a Real Madridot, egy napra rá pedig a ráadásban mentette döntetlenre a Hagi Akadémia elleni találkozót.

Banó-Szabót ünneplik. Forrás: puskassuzukicup.net [1]

Banó-Szabót ünneplik.  •  Forrás: puskassuzukicup.net

A pünkösd hétfő tökéletes futballidőt hozott, minden adott volt a több mint háromezer néző színvonalas szórakozásához. Az NB I-es bajnokikat megszégyenítő hangulatról a Honvéd és a Puskás Akadémia lelátón skandáló utánpótlás-játékosai gonoskodtak.  A kezdés döntőhöz méltóra sikeredett, mindkét csapat igyekezett hamar előnybe kerülni. Deutsch László fejesével kishíján vezetést szerzett a Puskás, Berla Attila azonban kapufára tudta tolni a labdát. A 9. percben Pratsler Benjámin jelezte, a kihagyott helyzeteket könnyen megbosszulhatja a Honvéd, kevésen múlt, hogy lövése nem talált kaput. Három perccel később ismét a Puskás előtt adódott gólszerzési lehetőség, Varga Balázs a tizenegyes pontnál kapott labdát, az azonnali lövés helyett viszont még igazítani próbált, a védők az utolsó pillanatban tisztáztak.

A kezdeti rohamokat követően mindkét gárda visszavett kicsit, a sorjázó helyzeteket szabálytalanságok és sárga lapok váltották fel. A megítélt szabadrúgásokból egyik csapat sem tudott komoly lehetőséget kialakítani, a beadások és lövések is pontatlanok voltak. Ennek ellenére a 32. percben könnyen előnybe kerülhetett volna a Puskás, a megiramodó Szabó Máté a tizenhatos oldalán megkerülte Nagy Gergőt, a védő pedig lerántotta a felcsútit, épp mielőtt a nagy téglalapon belülre érhetett volna. A szabadrúgásból aztán az addigiaknak megfelelően nem alakult ki helyzet.

Bévárdi öröme. Forrás: puskassuzukicup.net [2]

Bévárdi öröme.  •  Forrás: puskassuzukicup.net

A második játékrész elején továbbra is a faultok domináltak, Andó-Szabó játékvezető zsebéből csak úgy röpködtek a sárgák. Kundrák Norbertet, a Honvéd játékosát rövid időn belül kétszer is durván földre vitték, a második eset után le is kellett cserélni. Húsz perccel a rendes játékidő vége előtt talán a mérkőzés, de a második félidő egyértelműen legnagyobb helyzete maradt ki hazai részről. Mintaszerű kontratámadás végén a Genk ellen triplázó Bévárdi Zsombor elé került a labda, lövése azonban lecsúszott, és a kapu mellé vágódott. Öt perccel később aztán megtört a jég, igaz, a Puskás szempontból rossz helyen. A Real Madrid ellen is betaláló Pratsler Benjámin ugyanis vezetést szerzett a Honvédnak, akárcsak a spanyolok ellen, ezúttal is fejjel. A kispesti hatosnak talán még örülni sem volt ideje, Bévárdi Zsombor máris egyenlített, kezdődhetett minden elölről.

A csapatok szemmel láthatóan nem szerették volna a tizenegyesekre hagyni a döntést, futószalagon jöttek a helyzetek mindkét kapu előtt. Bévárdi akár meg is nyerhette volna a hazaiak első Puskás-Suzuki Kupáját, hulló fejese azonban a kapufán csattant, jöhettek a tizenegyesek.

Pratzler hajszál híján kihagyta Forrás: puskassuzukicup.net [3]

Pratzler hajszál híján kihagyta  •  Forrás: puskassuzukicup.net

Az immár hivatalosan is a torna gólkirályának számító Bévárdi kezdte a sort, magabiztosan lőtt a hálóba. Így tett az őt követő öt játékos is, mígnem Oroszi Dániel túlságosan helyezni próbált, lövése a jobb kapufa tövén csattant, hangos morajlást váltva ki a nézőtéren. Kevésen múlott, hogy az ezután következő Pratsler nem egalizálta újra a helyzetet, Varga Ádám kapus beleért a próbálkozásába, a labda azonban így is a gólvonal mögött kötött ki. Ezt követően Varga Balázs életben tartotta a házigazdák győzelmi esélyeit, Kovács Nikolasz pedig egyenesen újjáélesztette a felcsúti reményeket, miután lövését Varga Ádám ezúttal már védte. Nem sokáig örülhettek azonban a Puskás hívei, Lovász Bence nemes egyszerűséggel a kapu mellé gurított, Banó-Szabó Bence pedig végleg eldöntötte a párharcot, ötödször ünnepelhetett a Honvéd.

9. PUSKÁS–SUZUKI KUPA
Döntő, Pancho Aréna
Puskás Akadémia–Honvéd 1-1 (0-0) (a 11-esekben 4-5)
Puskás Akadémia: Varga Á. – Tarnóczi, Sziklási, Megyesi, Deutsch – Szabó M. (Oroszi, 76.), Mim, Lovász, Gergye (Timári, 65.) – Bévárdi, Varga B.
Budapest Honvéd: Berla – Erdélyi, Falusy, Nagy G., Horváth Cs. – Cseh G., Stoiacovici, Banó-Szabó, Schön (Kovács N., 68.) – Pratsler B., Kundrák (Májer, 56.)
Gólszerző: Bévárdi (66.) ill. Pratsler B. (64.)