UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-09-16 13:45

Rutin fiatalon

A riói olimpiáról hajszállal lemaradó, a sportlövészet nagy ígéreteként számon tartott Európa-bajnok Gáspár Lalita már Tokióra készül. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott, 16 éves leány hat éve versenyez, s a korosztályából magasan kiemelkedve már a felnőttmezőny meghatározó tagja.

Majer Dániel A tavalyi arnhemi Európa-bajnokság 10 méteres junior-puskadöntőjében hívta fel magár először a figyelmet Gáspár Lalita, aki az Angyalföldi Polgári Lövész Egylet akkor elsőéves ifjúsági versenyzőjeként, meglepetésre aranyérmet nyert. A döntőben az elmondása szerint nagyon izgult, szinte mindig ő lőtt elsőként a vetélytársai közül. A türelmetlensége azonban „kifizetődött”, a szétlövésben legyőzte brit ellenfelét.
Lalita (középen) az Európa-bajnok csapatban Forrás: sportmonitor.info
Lalita (középen) az Európa-bajnok csapatban Forrás: sportmonitor.info
Egy évvel később már a felnőttek között ünnepelhetett a Győrött rendezett Európa-bajnokságon: Miskolci Julianna és Zwickl-Veres Kata társaként, csapatban végzett az első helyen. „Nem sok híja volt, hogy kvalifikálja magát az olimpiára, reméljük, hogy a 2020-as tokiói játékokon már szerepel – mondja az edzője, Szita György. – Az egyetlen nehézség, hogy a sportlövők csak Világ Kupákon, világ- és Európa-bajnokságokon szerezhetnek kvótát, míg úszásban az is elég, ha valaki hazai versenyen teljesít szintidőt.” Lalita fejlődését jól szemlélteti, hogy a trénere hamar úgy döntött: a felnőttek között versenyezteti. „Tavaly a hat bajnokságból ötöt megnyert, ifjúságiban és juniorban sem találna már ellenfélre. Sorra nyerte a felnőttválogatókat, így került a csapatba.” A képességeit és jó versenyzőalkatát már a hollandiai junior Eb-n bizonyította, az aranyéremről döntő, már említett szétlövésben 9,9-es lövésével hátrányba került, mivel ellenfelének sikerült a 10-es. Szita György már akkor biztos volt benne, hogy tanítványa éppen ezért fog nyerni, s nem is csalódott, Lalita a következő kísérletére 10,3-at lőtt. „Egyáltalán nem megszokott, hogy valaki ilyen fiatalon ennyire jól versenyezzen, igaz, ő már tízéves kora óta csinálja, tehát rutinosnak mondható. Akkor képes igazán jól lőni, amikor a legnagyobb szüksége van rá.” A juniorok júniusban rendezett tallinni kontinensviadala – némiképp váratlanul – rosszabb szereplést hozott Lalita és az összes magyar induló számára, ami szinte kizárólag a körülmények számlájára írható. „Hihetetlen volt, katonai lőtéren lőttek, össze-vissza fújt a szél, aki a fal melletti állásba kapott helyet, sokkal jobban teljesített. Folyt a víz a nyakukba a fejük fölötti ponyváról, a fegyvereket esőben kellett technikai ellenőrzésre vinni, kriminális volt az egész” – idézi fel a kellemetlen észtországi Eb-emlékeket az edző. Ám, hogy Lalita a legkevésbé sem felejtett el lőni, azt a szeptemberi országos bajnokságon bizonyította. Nyíregyházán a nők egyetlen 50 méteres olimpiai számában, a kisöbű sportpuska 3x20 lövéses összetett versenyében az első helyen végzett a riói olimpián 23. Miskolczi Julianna előtt. A Mol Új Európa Alapítvány támogatását lőszerre fordítja. Lesz mire költeni, mert a minél pontosabb találat eléréséhez speciális angol gyártmányú „golyókat” használ, s ezek darabja százhúsz forint, versenyenként pedig akár négy-ötszázat is elhasznál belőle. Igaz, az eredményeket elnézve úgy fest: megéri.