UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-11-19 08:58

Bizakodó tight end

Ma rendezik az Angyalföldi Sportközpontban az U19-es amerikaifutball-bajnoki döntőt. A finálé két résztvevője a Budapest Wolves és a Miskolc Steelers. A Wolves egyik kulcsemberét, Varga Pétert kértük egy kis esélylatolgatásra.

STJ „Egy videojátéknak köszönhetően találkoztam először az amerikaifutball-lal. A képernyőn át is érződött a játék dinamikája, magukkal ragadtak a kemény ütközések” – ad egyedi választ a karrierkezdésére Varga Péter, a Budapest Wolves játékosa, aki akár az egyik főszereplője is lehet a ma délutáni Junior Bowlnak, az U19-es bajnokság szuperdöntőjének. A 195 centi magas, 97 kilós, vagyis ideális alkatú fiatalember ugyanis nem elégedett meg a virtuális futballal, úgy döntött, maga is kipróbálja a tojáslabdás játékot. Négy évvel ezelőtt a Hurricanes együttesében kezdett, s két évvel később váltott klubot (ekkor szűnt meg a Hurricanes), s lett a Budapest Wolves futballistája. Volt elkapó és falember is, de úgy fest, bal oldali tight endként találta meg az igazi pozícióját.
Varga Péter kemény csatára számít Fotó: photopium.hu
Varga Péter kemény csatára számít Fotó: photopium.hu
Noha viszonylag rövid pályafutás áll mögötte, a 18 esztendős játékos máris több jeles siker részese lehetett. Van két juniorbajnoki aranya, egy ezüstje és egy felnőtt bajnoki címe, valamint egy osztrák divízió II-es első helye is. Eddig a szerencséjére sem panaszkodhat, hiszen a súlyosabb sérülések elkerülték. „Kisebb agyrázkódások előfordultak, de semmi komoly” – mondja, bizonyságául annak, hogy az amerikaifutballista fájdalom- tűrésküszöbe lényegesen az átlagemberé fölött van. Ami a Junior Bowl esélyeit illeti, Péternek nincsenek kétségei a végeredményt illetően. „Az igazat megvallva a szezon előtt a Cowbells gárdáját vártam keletről a fináléba, számomra meglepetés volt a Steelers alapszakasz-győzelme. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy Miskolcon nagyon ütőképes együttest hoztak össze. Mi azonban úgy vágtunk neki a szezonnak, hogy szeretnénk zsinórban a harmadik U19-es bajnoki címünket is megszerezni. Szerintem a védelmünk jól összerakott, s ha támadásban egy-egy drive el is akadt, összességében ütőképes az offense-ünk. A javunkra szól, hogy a keret gerincét a korábbi U17-es csapat adja, vagyis ez egy összeszokott társulat, ami a kritikus pillanatokban sokat érhet.” Péter szerint az is előnyt jelenthet a Wolvesnak, hogy játékosai sokkal inkább jártasak a 11 a 11 elleni játékban, mint hazai riválisaik, hiszen az osztrák bajnokságban, ahol szintén versenyeznek, eleve ekkora létszámúak a csapatok. A 9 fős futballal szemben a 11 fős változatot nehezebb játszani, hiszen kevesebb üres terület marad a pályán, s emiatt komplikáltabb rést vagy réseket találni az ellenfél defense-én. De nem is lehetetlen; a tight end legalábbis úgy véli, viszonylag hamar bele lehet rázódni ebben a verzióba is. Varga Péter tagja a felnőtt és az U19-es magyar amerikaifutball-válogatottnak. Egy nappal a Junior Bowl után a fiataloknak rögtön lesz is egy fellépésük: vasárnap Bécsben játszanak barátságos mérkőzést Ausztriával. A keretbe természetesen a Wolves és a Steelers is több játékost ad. „Az U19-es válogatottat idén hívta életre a szövetség, s még csak a legelső lépéseknél tartunk, kell egy kis idő, mire összerázódik a társaság – vélekedik Varga Péter. – A jövő évi Eb-selejtezőig azonban még sokat léphetünk előre. A válogatottbeli meghívásra természetesen nagyon büszke vagyok, még akkor is, ha az amerikaifutball valószínűleg hobbi marad a számomra. Más kérdés, hogy ha majd elkezdem az egyetemet, szeretnék egy évre kimenni az Egyesült Államokba, és ha sikerülne, szívesen kipróbálnám magam egy ottani csapatnál is. A tanulás és a sport összeegyeztetése nem jelent problémát, és a foci kedvéért az ingázást is szívesen vállalom, ugyanis Diósdon élek. Most persze csak az U19-es döntőre összpontosítok a társaimmal együtt, mert feltétlenül szeretnénk megvédeni a bajnoki címünket. Egy pillanatra sem becsüljük le a Steelerst, ám ha nem lesz szélsőségesen rossz idő szombat délután, ami sok mindent összezavarhat, akkor reményeim szerint a meccs végén mi ünnepelhetünk majd.”

Amerikaifutball-bajnokság, U19-es döntő Budapest Wolves–Miskolc Steelers 2016. november 19., 14.00 Angyalföldi Sportközpont, Budapest, XIII., Rozsnyai utca 4. Belépő: 1000 forint