UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-01-12 15:06

Nem csak egy tánc volt

Pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el decemberben a többszörös világ- és Európa-bajnok Nagy Edit Lilla, Pék Máté verseny- és divattáncospár, miután két harmadik helyet szerzett a világ legrangosabb salsa- és bachataversenyén. A MOL Új Európa Alapítvány 18 éves támogatottjai az idei évnek nagy tervekkel vágnak neki, a nem olimpiai sportágak versenyeit tömörítő Világjátékokon szeretnének elindulni.

Majer Dániel „Edittel több mint négy évvel ezelőtt kezdtük a közös munkát. Amikor befejezte az előző partnerével, megkeresett engem, az első próbatánc után pedig úgy döntöttünk: belevágunk – emlékezett vissza a kezdetekre Pék Máté, aki akkoriban kizárólag versenytáncolt, idegenek voltak számára az Nagy Edit Lilla által űzött karibi táncok. – Ezekkel a stílusokkal korábban nem találkoztam, de abban állapodtunk meg, hogy ha ő jön velem sztenderdezni – ugyanis korábban csak latinozott – akkor én szívesen táncolom vele a karibi stílust.”
A Miamiban nyert trófeákkal Forrás: Új Európa Alapítvány
A Miamiban nyert trófeákkal Forrás: Új Európa Alapítvány
Nagyjából két évig versenyeztek ebben a felállásban, idővel azonban mind gyakoribbak lettek a külföldi megméretések, amelyek több és több edzést igényeltek. Így a kettős felhagyott a latin táncokkal, s ma már kizárólag a sztenderdet és a karibit űzi. Azon belül is leginkább salsát táncolnak, de bachatázni is rendszeresen szoktak, mindkettőben sokat versenyeznek. „Rengeteg világversenyen jártunk az elmúlt négy évben, több szervezetben is nyilvántartanak minket, így évente több világbajnokságon is részt tudunk venni. Jelenleg tizenhét-tizennyolc olyan kűrünk van, amelyekkel bármikor versenyezhetünk.” Az aktuális szezont októberben a WADF-szervezet temesvári Világ Kupáján indították négy aranyéremmel, hogy ezután ugyanezen tömörülés világbajnokságán három arany-, öt ezüst- és öt bronzérmet nyerjenek. Mindez azonban csak felvezetés volt az év legrangosabb viadala, a Miamiban megrendezett – a karibi stílusra kiírt – latintánc-világbajnokság előtt. Eddigi négy részvételükkor egyaránt döntőt táncoltak, ezúttal azonban minden eddiginél jobban szerepeltek. „Bachatában felnőttben, salsában pedig juniorban versenyeztünk, és mindkét kategóriában harmadikak lettünk. Ez a karrierünk eddigi legnagyobb sikere, nagyon büszkék vagyunk rá, ráadásul még soha nem kaptunk ilyen magas pontszámokat.” A múlt év elején saját egyesületet alapítottak Dance Talent DSE néven, a sikerekben pedig edzőik is nagy szerepet játszottak. „Földi Anikó készít fel minket bachatából, valamint együtt dolgozunk a világ egyik legjobb salsatáncosával, a mexikói-spanyol Javier Padillával, akivel havonta egyszer tudunk gyakorolni. Hol ő jön Magyarországra, máskor pedig mi utazunk el hozzá Barcelonába.” A MOL Új Európa Alapítvány támogatását minden évben a floridai világbajnokságra történő utazásra, szállásra és nevezési díjra költik. Miami helyett 2017-ben Orlandóban lesz a megméretés, és akárcsak eddig, most is az lesz Pék Mátéék egyik legfőbb versenye. De csak az egyik, mert a duó a nem olimpiai sportágak legrangosabb eseményén, a négyévente tartandó Világjátékokon is szeretne részt venni. „Életünk eddigi legnagyobb kihívása volna, ha kijutnánk Lengyelországba. Magyarországon azonban nincs önálló salsaszövetség, nevezni pedig csak azon keresztül lehetne. Jelenleg azért küzdünk, hogy megtaláljuk az indulás módját, igyekszünk minden követ megmozgatni. Reméljük, sikerrel járunk...”