- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

München kék feléből

A kisebb néha jobb alapon a német másodosztályban szereplő 1860 München akadémiájáról igyekszik eljutni a felnőtt futballba Takács Kevin. A 14 éves középpályásra korosztálya egyik kiemelkedő ígéreteként tekintenek klubjában, s az ősszel a magyar U15-ös válogatottban is bemutatkozott. Most azonban a német korosztályos nemzeti együttessel is szóba hozták.

Majer Dániel Évek óta az 1860 München játékosa a 14 éves Takács Kevin, akit a városi rivális Bayern is szeretne a soraiban tudni, ő azonban kitart jelenlegi csapata mellett. München fehér-kék felében a kiemelt tehetségek között foglalkoznak vele, ennek köszönhetően a német korosztályos válogatottak is felfigyeltek rá.

Kevin (világosban) az 1860 München mezében Forrás: fupa.net [1]

Kevin (világosban) az 1860 München mezében  •  Forrás: fupa.net

Kevin öt és fél évesen kezdett futballozni a kalocsai Méhecskék SE-ben. Ott figyelt fel rá az MTK, amely elhívta a válogatójára. Az egy évvel idősebbek között helytállva bekerült a Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémiára. A külföldi karrier lehetősége először a németországi Kirchheimben rendezett OMV-kupán csillant fel, amelyet az akadémia csapata fölényesen megnyert, Kevin pedig a német klubok megfigyelőinek szeme láttára remekül teljesített: gólokat szerzett, a torna legjobbjainak egyike volt. Rögtön felkeltette a két nagy müncheni klub, a Bayern és az 1860 érdeklődését. „Kevin – amilyen fanatikus – az itteni körülményeket látva azonnal eldöntötte, hogy Németországban szeretne futballozni” – emlékezett vissza édesapja, Takács László. Végül az 1860 München mellett tette le a voksát, s a döntését azóta sem bánta meg. Családias légkör és igazi profizmus fogadta a felnőttek között manapság kevésbé sikeres, ám jeles múltra visszatekintő egyesületben.

Lassan öt éve, hogy Németországban futballozik, s ez idő alatt korosztálya egyik legjobbja vált belőle. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy bekerült azon öt-hat játékos közé, akire kiemelten odafigyelnek, ráadásul mára mindössze két fiatal maradt rajta kívül azok közül, akikkel 2012-ben együtt érkezett az akadémiára. Őt már nem valószínű, hogy elküldik, teljesítményének köszönhetően ugyanis hároméves szerződést kötött vele klubja, ami azért nagy szó, mert a magas fluktuáció miatt már az U18-as együttesig eljutni is óriási dolog.

Noha az elmúlt években többször is megkereste a Bayern München, minden alkalommal visszautasította őket. „A „Sechzigben” éppen az a jó, hogy évente négy-öt utánpótlás-játékost visznek fel az U19-es csapatból a felnőtt együttesbe. Jó példa erre a Dortmund német válogatott játékosa, Julian Weigl, aki szintén itt kezdte, és tizennyolc évesen az első csapat történetének legfiatalabb kapitánya lett” – magyarázta maradásának okait az egyébként már Weigl-utódként is emlegetett Kevin.

Jelenleg az U15-ös csapatban szerepel középpályásként, de időnként már az U16-os együttesben is számítanak rá. Mint korábban oly sokan, ő is a harciasságot és a küzdőszellemet emelte ki, mint a legnagyobb különbséget a magyar és a külföldi, ez esetben német edzések között. „Magától értetődő, hogy mindenki a képességeihez mérten a leggyorsabban, a lehető legnagyobb intenzitással futballozik az összes edzésen. Köszönhető ez annak, hogy a csapat legjobbját is gondolkodás nélkül kihagyják a meccskeretből, ha nem az elvártnak megfelelően teljesít a tréningeken.”

Kevin az ősszel felkészülési mérkőzésen a magyar U15-ös válogatottban is bemutatkozott, először csereként, a második találkozón – amelyen gólt is szerzett – pedig kezdőként számított rá Preisinger Sándor szövetségi edző. Emellett a bajor tartományi válogatottban is szerepelt, a német sajtó pedig már arról cikkezett, hogy a jövőben német válogatottként számítanának rá. „A korosztályos együttesbe egyelőre nem kerültem be, s az U15-ben még csak edzőmérkőzések vannak, az eggyel idősebbek játszanak először tétmeccset. Addigra kell, hogy kialakuljon az alapcsapat. De mivel magyar vagyok, a magyar válogatott élvez elsőbbséget. Ha tehát kellek otthon, akkor azt választom.”