UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-01-31 18:14

Legyőzte a babonáit

A 17 éves Piros Zsombor első magyarként megnyerte az Australian Open juniorversenyét, Fucsovics Márton után pedig a második férfiteniszező lett, aki korosztályos Grand Slam-viadalon felért a csúcsra. Hazaérkezését követően mindössze két napot töltött itthon, és mielőtt elutazott volna Pozsonyba a felnőtt Davis-kupára, exkluzív interjút adott honlapunknak a csapattagok által viselendő, mostantól őt is megillető egyenöltöny próbája alatt.

Majer Dániel Piros Zsomborral gyakorlatilag a feje tetejére állt a világ junior Australian Open győzelmét követően. Miután tizenötödik kiemeltként nem kis meglepetésre megnyerte a Melbourne-ben megrendezett korosztályos Grand Slam-tornát, honlapunknak mesélt élményeiről.
Az Australian Open juniorgyőztesének járó serleggel Forrás: 24.hu
Az Australian Open juniorgyőztesének járó serleggel Forrás: 24.hu
Még mielőtt rátérnénk élete eddigi legnagyobb sikerére, kicsit idézzük fel a kezdeteket. „Nincs túl sok emlékem a kezdetekről. Apukám azt mesélte, először akkor gondolt rá, hogy teniszező lehet belőlem, amikor kicsiként egyszer három órán keresztül játszottam otthon egy teniszlabdával. Az első versenyem kilenc éves koromból már élénkebben él bennem, sőt, arra is emlékszem, hogy nyolcból a hatodik lettem. Hogy akár profi teniszező is lehetek, az viszont csak jó pár évvel később fordult meg először a fejemben.” Édesapja kezdett el vele foglalkozni, de természetesen az évek során más edzők is segítettek neki. Jól működő edző-tanítvány kapcsolatra apa és fia között a jelenlegi felnőttmezőnyben is találunk példát, elég az utóbbi egy-két évben berobbanó Alekszander Zverevet említenünk. „Szinte lehetetlen egyszerre apaként és edzőként is funkcionálnia. Természetesen amikor otthon vagyunk, igyekszik elsősorban apa lenni, de sokszor összemosódik a két szerep. A kapcsolatunk ezzel együtt nagyon jó, szeretem, ha ott van velem a versenyeken. Néha azért frusztrál, mikor látom, hogy a többiek egymással lógnak, együtt esznek, én meg vele töltöm az időmet. Ilyenkor szoktam neki mondani, hogy most fél napig ne találkozzunk, amit általában el is fogad. Csak ritkán mond nemet, amikor fontos mérkőzés, döntő, elődöntő előtt állok.” Az előző szezont figyelembe véve ugrásszerű fejlődést figyelhettünk meg Pirosnál. Egy éve az Australian Opent megelőző traralgoni viadalon mérkőzést sem nyert, míg a tavalyi junior Grand Slamen a selejtezőből a főtáblára verekedte magát, ott azonban az első körben kiesett. Előbbi versenyen az idén döntőt játszott, utóbbit pedig, mint tudjuk, megnyerte. Elmondása szerint a tavalyi és az idei eredményei is a realitást tükrözték. „Rengeteget edzettem, minden téren előbbre léptem. Melbourne-ben nagyban segített, hogy a fontos pillanatokban kihúztak a bajból az adogatásaim, amelyekkel egyébként is sokat foglalkoztunk az utóbbi időben. De nem hiszem, hogy csak ennek köszönhettem a sikert. Traralgonban például közel sem szerváltam ilyen jól.”
Sokat segítettek neki egyre jobb adogatásai Forrás: hirek.ma
Sokat segítettek neki egyre jobb adogatásai Forrás: hirek.ma
Amiben még fejlődni szeretne, és kell is neki, az az erőnléte. Ránézésre nem igazán mondaná meg az ember, hogy egy junior Grand Slam-bajnok ül vele szemben, mert már a korosztályában is jellemző, hogy akcelerált, felnőttnek kinéző teniszezők érik el a sikereket. „Számtalanszor éreztem már azt, hogy a zsebemben van egy mérkőzés, de aztán mikor kicsit hosszabbra nyúlik és jön egy fontos pont, ellenfelem maximális erőbedobással megy minden labdáért, én pedig görcsölve próbálom hívni az orvost, hogy csináljon már valamit. Ez igencsak romboló érzés. Erőnlétben tehát van hová javulnom, bár az idén eddig még nem volt ezzel problémám. Most először tudtam normálisan végigjátszani két versenyt zsinórban.” Az elődöntőben jó barátját, azt a francia Moutet-et győzte le, akitől egy héttel korábban a traralgoni döntőben kikapott és aki most is esélyesebbnek számított nála. A bravúrt azonban nem ünnepelhette sokáig, másnap ugyanis már az izraeli Yshai Oliel ellen lépett pályára a fináléban. „Előző este lenyújtottam, vacsoráztam, tettem a dolgomat, majd egyszer csak eszembe jutott, hogy másnap Grand Slam-döntőben lépek pályára. Nem is tudtam aludni nagyjából hajnali egyig.” A finálé terhe aztán a mérkőzésen is érződött rajta, főleg, miután az első játszmát az izraeli nyerte meg. „Az első szett után kicsit elvesztettem a hitemet, Yshai lélektanilag előnybe került. Aztán a másodikban el tudtam húzni, öt-kettes vezetésnél azonban feljött egy game-re úgy, hogy én közben pontot sem szereztem. Ekkor ismét úgy éreztem, ő van nyeregben, de valahogy sikerült elvennem az adogatását viszonylag új labdákkal, ami kicsit engem is meglepett. A döntő játszmára pedig már úgy álltam ki, hogy nyernem kell. Nagyon izgultam, éreztem, hogy a győzelem kapujában vagyok, de nagy lökést adott, hogy ásszal indítottam a szettet.”
A melbourne-i döntőt követő ceremónia Forrás: origo.hu
A melbourne-i döntőt követő ceremónia Forrás: origo.hu
Sok teniszezőről köztudott, hogy babonás, van rituáléja, amit minden egyes mérkőzésen vagy versenyen betart. Talán kevesen tudták, hogy Zsomboré kis híján a vesztét okozta a melbourne-i döntőben. „Ha nyerek egy tornán, akkor a hátralevő mérkőzések előtt mindent igyekszem pontosan ugyanúgy csinálni, mint az első napon. A döntő előtt azonban ezekből a dolgokból semmi nem jött össze. Reggel elfogyott a kedvenc müzlim, elhagytam azt a rezgéscsillapítót, amivel az egész tornán játszottam, majd ráadásként még a kedvenc pólóm sem találtam meg. Kicsit idegesebb voltam a szokottnál emiatt, aztán amikor elvesztettem az első szettet, egyből beugrott, hogy biztosan ez az oka. Túlléptem rajta és nyertem.” Azóta pedig gyakorlatilag szétszedi a sajtó, tévékbe, rádiókba hívják. Sok ideje azonban nem lesz fürdeni a sikerben, mert kedden már Pozsonyban, a felnőtt Davis-kupán van jelenése. Egyelőre még nem a csapatba, csupán amolyan külső szemlélőként, tapasztalatszerzés céljából hívta meg őt Köves Gábor kapitány, ám ami késik, nem múlik. Ausztráliai győzelmének köszönhetően ráadásul még szabadkártyát is kapott a 2018-as melbourne-i Grand Slam-re, amiről szerényen csak annyit mondott: lehetetlen, hogy három mérkőzést nyerve feljusson a selejtezőből a főtáblára. Halkan tesszük hozzá, egy éve még az Australian Open-győzelemről is hasonlóan vélekedett.