UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2017-02-02 18:28

Kemény csoportban

Nehéz csoportba került a társházigazda U19-es magyar fiúröplabda-válogatott a korosztályos Európa-bajnokság győri sorsolásán. A kontinenstornát Magyarország és Szlovákia rendezi közösen április 22. és 30. között.

UP-info Az U19-es fiú röplabda Európa-bajnokság egyik helyszínén, Győrött elkészítették a torna csoportbeosztását. Az előzetes esélylatolgatás szerint Tomanóczy Tibor együttese került nehezebb ágra, a társházigazda szlovákok valamivel könnyebb csoportot kaptak. „Olyan sportágat köszönthet Győr nagy versenyen, amely az elmúlt időszakban feljövőben van hazánkban” – hangoztatta a sorsolást megelőző beszédében Borkai Zsolt polgármester, és hozzátette: minden olyan sportágat szívesen látnak, amely népszerű az országban, Európában és a világon is, a röplabda pedig ezek közé tartozik. Kifejezte reményét, hogy a résztvevők elégedettek lesznek a körülményekkel.
junior fiú röpi
junior fiú röpi
Ludvig Zsolt, a szövetség főtitkára kiemelte: örömteli, hogy a tavalyi U19-es leány Eb után ismét kontinenstornának adhat otthont Magyarország és Szlovákia. Az kiváló tesztelési lehetőség a júliusi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) előtt is. A szlovák szövetség képviseletében L'ubor Halanda is részt vett az eseményen. Beszédében kiemelte: bíznak benne, hogy ezúttal is jól megrendezett eseménynek lesznek a házigazdái. Az Eb-sorsoláson a magyar csapat a címvédő Lengyelországgal, a röplabda-nagyhatalomnak számító Olaszországgal és Oroszországgal, valamint Belgiummal és Bulgáriával került egy csoportba. A válogatott az I-es csoportban, Győrött játssza a mérkőzéseit, az első találkozón Belgium lesz az ellenfele, április 22-én. A társházigazda szlovák csapat a II-es csoportban, Púchovban mérkőzik a cseh, a román, a török, a finn és francia együttessel. Tomanóczy Tibor az U19-es válogatott szövetségi edzője a sorsolás után elmondta: nagyon erős csoport lett a győri, de mindent megtesznek a minél jobb eredmény érdekében, és a legnagyobb játékerőt képviselő csapatok ellen is igyekeznek maximális teljesítményt nyújtani. A csapatkapitány, Szabó Márton szerint előny lehet, hogy a válogatottunk jelentős része a felnőttbajnokságban szerepel. Hozzátette: sok múlik a felkészülésen, amelyet szeretnének a lehető legnagyobb erőbedobással elvégezni. A szlovák válogatott szövetségi edzője, Peter Kalany a sorsolásról megjegyezte: most valóban úgy tűnik, hogy a magyarok csoportja az erősebb, de senki ne gondolja, hogy az ő csapatának könnyű dolga lesz.

A lebonyolítás A válogatottak két hatos csoportban (Győrben és Púchovban) küzdenek a továbbjutásért. Csoportonként az első két helyezett jut a négy közé, és játszhat az érmekért, míg a harmadik és negyedik helyezettek az 5-8. pozícióért küzdhetnek. Az Eb első hat helyezettje automatikus indulója az augusztusi bahreini világbajnokságnak, az első hét pedig a júliusi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak (EYOF). Utóbbin a magyar csapat rendezőként biztos résztvevő. Az Európa-bajnokságot április 22-30. között rendezik.