UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-03-10 10:44

Az ifik már a négyben

A Bajnokok Ligája árnyékában a jövő Messijei és Ronaldói is pályára léptek az UEFA Ifjúsági Ligában, hogy a nagy testvér mintájára létrehozott kupasorozatban megküzdjenek az elődöntő négy kiadó helyéért. Az U19-es korosztály topcsapatai szinte kivétel nélkül szoros mérkőzésen döntötték el a továbbjutás sorsát.

Majer Dániel Amíg a világot az Arsenal újabb 5-1-es veresége, még inkább a Barcelona történelmi fordítása tartotta lázban, a „kicsik” az U19-es korosztály Bajnokok Ligájának beillő UEFA Ifjúsági Ligában csaptak össze. A labdarúgó-utánpótlás legrangosabb nemzetközi küzdelemsorozatában előrébb tartanak a felnőtteknél, legutóbb a negyeddöntőket rendezték. A továbbjutásról egy mérkőzés döntött, mi pedig szemügyre vettük, melyik csapatokkal találkozhatunk az elődöntőben.
A salzburgiak a nevesebb Atletico Madridot ejtették ki Forrás: uefa.com
A salzburgiak a nevesebb Atletico Madridot ejtették ki Forrás: uefa.com
Kedden három, szerdán egy találkozót rendeztek, a sort a Benfica CSZKA Moszkva elleni vendégjátéka nyitotta. A 2014-ben döntőt játszó portugálok már a 16. percben megszerezték a vezetést, Diogo Gonçalvesnek pedig még csak nehéz dolga sem volt, miután Ovicsnyikov kapus a keresztlabda eléréséért folytatott nagy igyekezetében elcsúszott, minden befejezések legegyszerűbbikével ajándékozva meg a portugál tízest. Gonçalves egyébként a tizenegyedik gólját lőtte a sorozatban, négy találatra kerülve a rekordtól. Hogy mennyire szerencsétlennek bizonyultak az oroszok ezen a mérkőzésen, azt a második játékrész elején Leonov öngólja bizonyítja, aki ráadásul Gonçalves szabadrúgását ügyetlenkedte a kapuba, meghiúsítva a moszkvaiak továbbjutását. A Salzburg–Atletico Madrid-párosítás láttán alighanem a legtöbb sportfogadó gondolkodás nélkül húzta volna a kettest, ami a két klub felnőttcsapatainak tükrében érthető is lenne. A 19 évesek között azonban más a helyzet, a Red Bull tulajdonában álló osztrákok az energiaitalosok szokásaihoz hűen nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséges fiatalok felkutatására, ez pedig az eredményeiken is látszik. A mérkőzésen a második félidő elején sikerült megtörniük az Atletico jól szervezett együttesét és fejesből megszerezni a vezetést, amit bő húsz perccel később tovább növeltek. A 79. percben Navarro révén még szépítettek a matracosok, az elődöntő eléréséhez azonban ez már kevés volt. A felnőttegyütteshez hasonlóan a Barcelona ifijeit is meglegyintette a kiesés szele, a Porto elleni negyeddöntőjük alkalmával ugyanis a luzitánok szereztek vezetést a 62. percben. Bő negyedórával később azonban egyenlítettek a katalánok, a végén pedig jött a sokak által csak Thierry Henry-hoz hasonlított Jordi Mboula, és továbblőtte a Barcát, tizenegyesből megszerezve hetedik gólját a 2016/17-es kiírásban. Szerdára egy szem találkozó maradt, a Real Madrid fogadta az Európa egyik legkiválóbb akadémiájával rendelkező Ajaxot. A királyi gárda U19-es csapata négy éven belüli harmadik elődöntőbe jutására készült, szándékait pedig hamar tudatta is a hollandokkal, Dani Gómez már az 5. percben betalált. Mintha ezek után elintézettnek tekintette volna a továbbjutást a madridi csapat, a 66. percben az Ajax-legenda fia, Justin Kluivert szabadrúgására érkező Lang kellett ahhoz, hogy ismét felébredjen a hazai együttes. Szűk negyedórával a vége előtt vissza is szerezték a vezetést Guti fiai, a Dani de Wit kezezése után megítélt büntetőt Álex Martín értékesítette. Innen már nem volt visszaút az amszterdamiaknak, úgy meg pláne nem, hogy a szezonban először nyolcgólos támadójuk, Kaj Sierhuis is gólképtelen maradt. Az elődöntőket már a döntővel egybekötve, április 21-én rendezik Nyonban, a fináléra három nappal később kerül sor ugyanott. A Real Madrid a Benficával, a Barcelona pedig a Salzburggal csap össze.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA Negyeddöntők CSZKA Moszkva–Benfica 0-2 Salzburg–Atletico Madrid 2-1 Barcelona–Porto 2-1 Real Madrid–Ajax 2-1