- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Plovdivi morzsák

Közös filmezés, csapatkarkötő, fodrász, gokartozás – ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar vívók nyolc érmet hoztak haza a plovdivi kadet- és junior Európa-bajnokságról.

Pusztai Viola A siker titka a kemény munka – ez igaz, de azért nem árt, ha valamivel még rásegítünk a dologra, menjünk biztosra. A sportolóktól sokszor hallani, hogy kabalával érkeznek a versenyekre, különböző módon hangolódnak rá a megméretésre, illetve vezetik le a feszültséget. A kadet- és junior vívó Európa-bajnokságon érmet nyert versenyzőknek is megvolt a maguk eszköze arra, hogyan erősítsék a győzelembe vetett  hitüket, és miképpen hagyják a hátuk mögött a kudarcokat. Ezekből a plovdivi morzsákból szemezgetünk.

Minden héten háború

Leány párbajtőrcsapat [1]Ha háborús övezetben nem is, de csatatéren érezhették magukat a leány kadet párbajtőrözők a pástokon. Általában ebben a fegyvernemben indulnak a világversenyeken a legtöbben, és nemcsak az oroszokra, franciákra, olaszokra, németekre, no és a magyarokra kell fokozott figyelmet fordítani, hanem a lengyelekre, románokra, izraeliekre, csehekre és még sorolhatnánk.

Szerencsére nehéz felidézni, hogy mikor történt meg utoljára, hogy a magyar párbajtőrözők érem nélkül tértek haza a korosztályos világversenyekről, nem idén, az biztos, hiszen a fegyvernem képviselői egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zártak az Európa-bajnokságon.

Az elsőséget a Gnám Tamara, Muhari Eszter, Petri Renáta és Kazár Dóra alkotta kadet leánycsapat szerezte. Mint ahogy az a képeken is látszik, a lányok és mestereik között nagy volt az összhang a versenyen, az egyéniben ezüstérmet szerző Muhari elmondta, a csapatszellem építésére külön figyelmet fordítottak. Mindenkinek volt egyen csapatkarkötője, a csapatviadal előtti napon pedig a Minden héten háború című filmet nézték meg együtt.

Tony D’Amato lelkesítő beszéde aranyat ért.

Jégtörők

Bár igaz, hogy a fiú kadet kardcsapat végigverte a mezőnyt, Milassin Mór, Kaiser Balázs, Baaken Mátyás és Fröhlich Bálint mégsem az 1977-es jégkorongos film miatt választotta maguknak a Jégtörő „fedőnevet”. Ennek a története a következő: magyar fiú kardcsapat utoljára 2009-ben nyert aranyérmet ebben a korosztályban, a győztes együttesnek pedig tagja volt a fiúk keretedzője, Ravasz Etele is. Nos, a társaság megfogadta, hogy Plovdivban megtöri a jeget, és miután a döntőben felülmúlták az oroszokat, a „Magyarok!” helyett „Jégtörők!” felkiáltással üdvözölték a diadalt.

Fiú kard [2]A csapattagok egyébként több kabalát is összegyűjtöttek a versenyig, a helyszínen szurkoló szülőktől például karkötőket kaptak ajándékba, amelyeket természetesen a csuklójukon viseltek a viadal alatt. A keretedzőjükkel közösen vett napszemüvegeket azért nem vették fel a sisak alá.

A csapategységről többet mondanak minden szónál a képek. Kaiser Balázst azonban arra kértük, ossza meg velünk, mit éreztek a „kispadon”, miközben az egyéniben bronzérmet nyert Milassin Mór az elődöntőben a románok ellen 44-42-es hátrányból megfordította a meccset.

„Bevallom, Matyi, Bálint és én majdnem sírtunk. Nagyon izgultunk, elbújtunk mindenhová, csak ne lássuk a tusokat. Amikor Mór beadta az utolsót, akkor mindenki szaladt hozzá a pástra.” Csakhogy ekkor a bíró úgy döntőt, megnézi, valóban kontratámadásból szerezte-e a találatot a magyar fiú. „Csaknem kiugrott a szívünk a helyéről, főleg Mórnak. Utólag mesélte, hogy akkor izgult a legjobban az egész nap során.” Még jó, hogy nem a döntő utolsó asszójában, mert a jégtöréshez ott is hátrányból kellett visszahoznia a meccset.

Világbajnoki érem, akarom mondani frizura rendel

Milassin Mór [3]Milassin Mórt nagy meglepetés várta, amikor hazaérkezett [4]Nagykanizsára. Család, barátok, barátnő, osztálytársak és mestere, Piecs Adrienn várta a két Eb-érmet szerző kardozót, akinek első útja nem haza, hanem ahogy volt, melegítőben, az iskolába vezetett. A második pedig Gyenese Gabriella fodrászműhelyébe, merthogy az a hír járja a zalai városban, hogy akinek a hölgy verseny előtt megcsinálja a haját, az nyer. Erre ráadásul Mór az élő bizonyíték, hiszen az Eb előtt vele készíttette a frizuráját.

Időpont már lebeszélve az áprilisi kadet-világbajnokság előtti napokra.

Akkor diákolimpia, most Európa-bajnokság

Muhari Eszti [5]Muhari Eszter közösségi oldalán tett bejegyzése szerint három éve is elsőséget ünnepelt, méghozzá a diákolimpián. Igazából még most is az olimpici versenyek serdülőmezőnyében „lenne a helye”, ennek ellenére a plovdivi már a második kadet Európa-bajnoksága volt. Nem titkoltan éremért ment, a színét nem határozta meg, így bár csupán egyetlen tussal maradt le egyéniben az aranyról, az ezüstnek is felhőtlenül örül.

No, meg ugye, csapatban meglett az arany is, a két érem pedig már belépőjegyet ért az MTK−Vasas NB I-es bajnoki labdarúgó-mérkőzésre. Esztit a szünetben virágcsokorral és ajándékkal köszöntötték, cserébe kiszurkolta klubjának, az MTK-nak az 1-0-s győzelmet.

Ott van! Bocs, mégsem…

Leány kardcsapat [6]Liza beviszi a tust, mindenki örül körülötte, a szurkolók, a csapattársak, már együtt ünneplik a győzelmet, de a bíró videózik, imádkozik – de hiába, a találat a franciáké. Kiesik a kard a kezéből, nem hiszi el, térdre borul, vigasztalják.

Ezek a képsorok pörögtek le előttünk a leány kadet kardcsapatok döntőjében, az ítéletet Pusztai Liza, Koós Gréta, Marton Dóra máig sem érti, de már megbékélt az ezüsttel.

Más szemmel 

Liza [7]Pusztai Liza egy másik ezüstöt kifejezetten szépnek lát, hiszen elsőéves kadetként nyerte a juniorok között. Az érem mellé ráadásul járt a közös kép a legyőzővel, Szofja Pozdnyakovával és négyszeres olimpiai bajnok édesapjával, Sztaniszlav Pozdnyakovval.

A kadetek között nyert aranyat inkább azért tartja értékesnek, mert címvédőként hatalmas volt rajta a nyomás, ennek ellenére mégis nyert. Szenzációnak azonban mégis az idősebbek között szerzett második helyet nevezné.

Gyógyírként gokart és bronz

Férfi junior párbajtőrcsapat [8]Magyar szempontból az Európa-bajnokság negatív szenzációja a férfi junior párbajtőrözők egyéni szereplése volt. Siklósi Gergely címvédőként a 128 között kiesett, s mint mondja, az elsőéves társak ezt látva kicsit megrémültek, ami Andrásfi Tibor, Koch Máté és Nagy Dávid teljesítményére is rányomta a bélyegét. Naná, hogy mindenki maga alatt volt a verseny után, pedig a csapatviadalra össze kellett magukat szedniük. Ebben a csapatban érdekelt Esztergályos Patrik edzője, Partali Csaba ötlete segített.

„Elmentünk a szállodához közeli gokartpályára versenyezni, ez pedig sokat segített abban, hogy ne feszüljünk rá a másnapi csapatviadalra – magyarázza Siklósi. – Döcögősen indult, s a folytatásban sem akart rendesen beindulni a gépezet. Mindannyian úgy gondoljuk, hogy a bronzéremmel a versenyből kihoztuk a legtöbbet, amit lehetett, a világbajnokságon mindent megteszünk azért, hogy fényesebb érmet szerezzünk, s nemcsak csapatban, hanem egyéniben is felállhassunk a dobogóra.”

Fotók: European Fencing Federation