UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-03-21 12:05

Mentalitásból jeles

Hosszú utazás a Telekom Veszprém csapatbuszával, átöltözés a lelátón vagy a mosdóban – kalandos és sikeres túrán van túl a női U19-es kézilabda-válogatott. A csapat a szkopjei Európa-bajnoki selejtező három mérkőzésén 85 góllal szerzett többet, mint az ellenfelei, és kivívta a részvételt a nyári, celjei Európa-bajnokságon.

reb Az októberi sorsoláskor a csapattagok és a kapitány egyöntetűen abban reménykedtek, hogy a Feröer-szigeteken rendezik a női U19-es ifjúsági kézilabdázók Európa-bajnoki selejtezőjét – merthogy a Macedónia, Feröer-szigetek, Moldova ellenféltriót nem lehetett komolyan venni. Nem fért kétség ahhoz, hogy a csapat kivívja a részvételt a nyári, celjei kontinensviadalon. A vágyott egzotikus utazás elmaradt, helyette a két évvel ezelőtti U17-es Eb helyszíne, Szkopje felé vette az irányt a társaság.

hajdu_janos_csehp06
hajdu_janos_csehp06
„A szállásról és az étkezésről nem őriztünk jó emlékeket, ráadásul kiderült, hogy ugyanabban a hotelben szállunk meg, mint két éve. Most azonban felújított emeletre kerültünk. Az első este meglestük a lányokkal a hetediket, ami ugyanúgy néz ki, mint amikor ott laktunk, de azért vidáman gondoltunk vissza a bronzérmet hozó eseményre” – mondta a beálló, Giricz Laura. Az a megtiszteltetés érte a csapatot, hogy a Telekom Veszprém csapatbuszával utazhatott Szkopjéba, így a társaság kényelmesen tette meg a 10-12 órás utat. A mérkőzések nem követeltek nagy tempót: Macedóniát 33-18-ra, a feröerieket 41-16-ra, majd Moldovát 65-20-ra(!) győzték le a lányok. „Le a kalappal a gyerekek előtt, az utolsó meccsen, negyven gólos előnyben is iszonyúan motiváltan játszottak, mintha világbajnoki döntőt vívnának, úgy vetődtek a guruló labdára – dicsérte a társaságot Hajdu János szövetségi edző. – Eleve úgy építettük fel a mérkőzéseket, hogy nem az ellenfelek ellen készültünk, hanem periódusokat játszottunk, elosztottuk a perceket. Az a helyzet, hogy nagy szakmai értéket nem képviseltek ezek a meccsek, de le kellett játszani őket. Ellenben készültünk itthon három napot, kint együtt töltöttünk újabb négyet, csapatépítésnek nagyon jól beillett a torna.” A hihetetlen fölénnyel, 65-20-ra megnyert találkozóval kapcsolatban egyébként a tréner nemcsak saját lányainak juttatott néhány jó szót: a moldovaiak nyílt sisakkal küzdöttek, a 60. percben is támadtak, és húsz gólt lőttek annak a magyar csapatnak, amely a világ legjobbjaitól szokott ennyit kapni. A magyarok ismét megtapasztalhatták a balkáni színvonalat: a csarnokban nagyon hideg volt, ráadásul az első, macedónok elleni meccs előtt nem jutott hely az öltözőben, így a lányoknak a mosdóban kellett átöltözniük. „Nem éppen Európa-bajnoki selejtezőhöz méltó volt a helyzet, de mindez nem befolyásolt minket a játékban” – jegyezte meg Giricz. „Nem érdemes túlszínezni – mondja Hajdu. – Két öltözőt használhattak a csapatok, de ha megvárjuk, míg végeznek az előttünk lévők, nem készültünk volna el a bemelegítésre. A lányok a lelátón öltöztek át, törölközővel eltakarták magukat, jót nevettek az egészen.” A női U19-es Európa-bajnokságot július 27-től augusztus 6-ig rendezik meg Celjében.