UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-04-15 13:58

Fiatalsikerek a fiatalok között

A fiúk között Szép Balázs, a lányoknál pedig Barta Luca nyerte meg a több budapesti helyszínen rendezett országos junior-öttusabajnokságot. A két bajnok győzelmének értékét növeli, hogy nagy létszámú mezőnyben, a 18-21 évesek alkotta korosztályban 17 esztendősen bizonyultak a legjobbnak.

UP-info Két napra a korosztályos öttusázók vették birtokba a Gerevich Aladár Sportcsarnokot és a BHSE-t: előbbi helyen a vívást és a szomszédban az úszást, utóbbinak az egyesületi bázisán a lovaglást, illetve a kombinált számot rendezték meg. Az országos juniorbajnokság nagy téttel bírt, hiszen válogató volt a junior világ- és Európa-bajnokságra, illetve az ifjúsági „A” korosztály világversenyeire is.

szep_balazs_kozepen
szep_balazs_kozepen
A fiúk mezőnyét 38 sportoló alkotta, és a nevezők nagy létszáma a minőséget is magával hozta. A juniorkorosztályban (18-21 évesek) a maga 17 évével még fiatalnak számító Szép Balázs összeszedett és érett versenyzést mutatott. A BHSE sportolója a lovaglásban nem veszített pontot (300 pont), az úszásban 2:04,33-mal a nyolcadik helyen zárt. A hazai fiataloknak a világversenyeken általában a vívás a problémás szám: Szép elégedett lehetett a 25 győzelmet és 12 vereséget számláló mutatóval, amely 344 pontot és a számban a hatodik helyet érte. A futást és lövészetet kombináló zárótusában 602 pontot kapott, így 1455 egységgel a legjobbnak bizonyult. Mögötte kicsivel lemaradva a már felnőttválogatottban is bemutatkozó Regős Gergely (KSI SE, 1446 pont) végzett, a harmadik helyen pedig Bereczki Richárd (KSI SE, 1140 pont) zárt. Csapatban a KSI (4284 pont, Regős Gergely, Bereczki Richárd, Gaál András) győzött a BHSE (4243, Szép Balázs, Tomaschof Soma, Szabó Illés) és a Csepel (4116, Mikó Domonkos, Pataki Balázs, Brázda Gábor) előtt.

A juniorbajnokságot Gérecz Attila emlékének szentelték a szervezők. Gérecz ifjú költő nevével bizonyára sokan találkoztak már. Versei több kiadásban is megjelentek. Életéről több játék-, dokumentumfilm, rádióriport készült, újságcikkek, szakmai méltatások láttak napvilágot.

A következő napon a leányok versengtek a már említett helyszíneken. Akárcsak a fiúknál Szép, a lányoknál Barta Luca személyében is 17 éves versenyző bizonyult a legjobbnak.
barta_luca_kozepen
barta_luca_kozepen
A Trion fiatalja elsősorban kiegyensúlyozott teljesítményének köszönheti a sikert. Hibátlanul lovagolt (300 pont), nyolcadik lett úszásban (2:15,15, 280 pont), a vívásban 17-10-es mérleget produkált, ami 234 egységet ért. A kombinált számot 509 ponttal az ötödik helyen zárta, az 1323-as összteljesítmény pedig az első helyet jelentette neki. Második a Volán Fehérvár öttusázója, Varga Eszter lett (1318), míg a bronzérem a Csepelt képviselő Simon Sarolta (1301) nyakába került. A csapatversenyt a Volán Fehérvár 1-es csapata nyerte (3850 pont, Varga Eszter, Veszprémi Fruzsina, Kovács Eszter), megelőzve a második Alba Öttusa SE 1-es csapatát (3835, Strobl Anita, Palkovics Karolina, Ormándi Rebeka), valamint a harmadik Volán Fehérvár 2-es csapatát (3262, Veszprémi Korinna, Koleszár Zsófia, Szloboda Gréta). Az eredményeket itt találja. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.