UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-04-30 16:22

„Zsolt”, a korrekorder lány

Már 26 éve telt el azóta, hogy Nagy Zsuzsanna csupán 15 évesen megnyerte a felnőtt cselgáncs Európa-bajnokságot. A sokra hivatott versenyző fájóan hamar befejezte a sportolást, ám nála fiatalabban azóta sem nyert senki kontinensviadalt a sportágban. Története joggal kívánkozik a vasárnapi retrórovatunkba.

reb Villámkarriert mondhat magáénak a cselgáncsozó Nagy Zsuzsanna, aki mindössze 15 évesen 1991-ben felnőtt Európa-bajnokságot nyert, hogy aztán két esztendővel később el is veszítse őt a sportág. Az 1993-as visszavonulása azonban már másik történet, ezúttal az 1991-es sikerre összpontosítunk. A női cselgáncs akkoriban még nem örvendett a maihoz hasonló elismertségnek: egy évvel később, Barcelonában debütált az olimpián. A prágai Eb-re csupán két női versenyzőt neveztek a magyarok: Gránitz Éva mellett kapott lehetőséget Nagy Zsuzsanna.

nagy_zsuzsanna01
nagy_zsuzsanna01
A fiatal dzsúdós vesebetegség miatt sokáig felmentett volt testnevelésből, ám mindenképpen szeretett volna sportolni. A Hungarocamion csapatában kezdett, majd az Újpesti Dózsába került, ám akkoriban oda még nemigen jártak nők cselgáncsozni. Az első időkben csak álnéven, Nagy Zsoltként utazhatott a többiekkel az edzőtáborokba. A kezdetek után négy év fél évvel pedig már felnőtt Eb-aranyat ünnepelhetett… Nagynak amúgy némi szerencséje volt a csehországi kontinensviadalon, hiszen erőnyerőként csak a második körben kapcsolódott be a küzdelmekbe. „Soha nem böngésztem a sorsolást, Prágában pedig nem is lett volna miért nézegetni, hiszen senkit nem ismertem a mezőnyből – idézi őt Gombkötő Roland A Magyar Judo Aranykönyvében. – A súlycsoport is új volt nekem, néhány hónappal az Európa-bajnokság előtt mentem fel a hatvanegy kilósok közé. Ennek az volt a nagy előnye, hogy nem kellett különösebben fogyasztanom. Aztán amikor a mérlegelésen megláttam az ellenfeleimet, majdnem elsírtam magam. A későbbi, döntőbeli riválisom, a német lány például úgy nézett ki, mint egy tisztességesen kigyúrt férfi, kockás hassal…” Zsuzsanna az első meccsén fél perc alatt nyert, leszorította a portugál Rodriguest. A török Kaya sem izzasztotta meg túlságosan, magabiztos sikerrel lépett az elődöntőbe. „Ott az izraeli Jael Araddal kerültem szembe, az edzője pedig már jóval a mérkőzés előtt méregetett. Aztán az izraeli tévéstáb is a nyakamra jött, hiába kértem őket, hogy hagyjanak békén, nem tágítottak. Arad izgága versenyző hírében állt, de igazán élveztem harcolni ellene, ragyogó ritmusérzéke volt.” A nagy küzdelem sokáig nem hozott akciópontot, ám az izraeli cselgáncsozót végül megintették, Nagy került előnybe. Csakhogy a magyar lány nem „így” akart nyerni, és látványos hátsó gánccsal teremtette földre a riválist: a jutalom vazari és döntő lett.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

Parragh Katalin 1988-as és 1990-es Eb-fináléja után harmadszor küzdhetett magyar női cselgáncsozó az aranyéremért, de a német Frauke Eickhoff ellen (világbajnok és Eb-bronzérmes) legkevésbé sem a rutintalan Nagy Zsuzsanna volt a döntő esélyese. Gombkötő Roland A Magyar Judo Aranykönyve című munkájában így idézi fel a döntőt. „Az első percben minden elúszni látszik. Eickhoff elkapja a hajtókáját, Nagy pedig kétségbeesetten kapkod levegőért. Ő maga így emlékezett vissza: – Nem adtam fel meccset a pályafutásom során, de itt kevésen múlt, hogy így tegyek. A német teljes erővel lefojtott, néhány másodpercre el is veszítettem az eszméletemet. Nagy szerencsémre a bíró megállította a földharcot, állásból folytathattuk. Nem láttam semmit, azt sem tudtam, merre kellene indulnom, amikor megpróbáltam felállni, nem egészen voltam magamnál. Még jó, hogy nem vették észre rajtam…” A bizonytalanságot kihasználva Eickhoff az újabb rohamra indult, és jukót ért el. „Senki sem értette, hogy négy és félévnyi cselgáncs után hogyan lehet eljutni felnőtt Európa-bajnoki döntőbe. Talán az lehet a legjobb magyarázat rá, hogy rövid idő alatt elég sűrűn egyesületet váltottam. Minden klubnak megvan a saját specialitása, megvannak a saját technikái, erősségei, én pedig ezekből nagyon sokat tanulhattam. Volt olyan időszak, amikor a hét minden napján másik egyesületben edzettem, így rengeteget lehetett fejlődni. Jobbos alapállású voltam, és elég laza izomzatú. Jól éreztem a combdobást, és az azzal indítható kombinációkat is. Az is segíthetett, hogy egy időben a technikai edzéseket reggel hatkor tartottuk, akkor még szinte aludtam, mégis nagyon jól rögzültek a technikák, álmomból felébredve is tudtam volna őket…” A német fáradni kezdet, s bár a magyar lány az ájulás határán volt, feléledt, és az utolsó percben jukót érően dobott. Már csak harminc másodperc volt hátra, amikor Nagy újabb jukót csikart ki, amely az aranyérmet jelentette neki. Nála fiatalabban azóta sem szerzett senki felnőtt Európa-bajnoki címet a sportágban. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon. Sorozatunk korábbi részei: Tara Lipinski Marjorie Gestring Lőrincz Tamás Nadia Comăneci Egerszegi Krisztina Boris Becker Gyurta Dániel Szeles Mónika Loris Capirossi Pelé Klampár Tibor Kobe Bryant Julija Lipnyickaja Kronberger Lili Greg Louganis Wladár Sándor Birgit Fischer Hamza Yerlikaya Szilágyi Áron Max Verstappen