- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Vince és Príma

Lakner Gábor Jármy Vince igazi lovas családba született, így nem volt kérdés, hogy megpróbálkozik-e a lovaglással. Már gyerekkorában megszerette az állatokat, hatévesen pedig versenyen indult, igaz, akkor még csak pónikkal.

„Díjlovaglással kezdtem, azután váltottam díjugratásra. Több más sportágat is kipróbáltam, néhány évig fociztam, versenyszerűen úsztam is, de maradtam a lovaglásnál, azt tetszett igazán.”

MOL Jarmy Vince [1]

Jármy Vince a hűséges társ, Príma nyergében a tavalyi ifjúsági Európa-bajnokságon  •  Forrás: mslt.hu

A Nemethy Bertalan Alapítvány színeiben versenyező, 16 éves sportolót ráadásul nem csupán a lovaglás, hanem a lovak tenyésztése és kiképzése is érdekli. Igyekszik minél több időt tölteni az istállóban, hiszen vallja, hogy a versenyzés nem akkor kezdődik, amikor a sportoló felül a lovára.

„A lovaglás nekem több mint hobbi, egyértelműen életforma. Szeretnék később is ezzel foglalkozni, márpedig ha valaki profiként akarja űzni a sportágat, rengeteg időt kell befektetni. Az iskola és a sport mellett másra nem is nagyon jut; rajzolni szoktam még, és ha találok egy-egy jó filmet, akkor az is belefér.”

A sok gyakorlás megteszi a magáét, Vince tavaly a negyedik helyen végzett az Írországban rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon. Az idén még ennél is magasabbra tör, amiben segítséget jelenthet, hogy a szlovákiai Somorján rendezik meg a kontinensviadalt.

„Tavalyelőtt a gyermekkorosztályban éppen csak lemaradtam a harmincas döntőről, harminckettedikként zártam. Ezért aztán tavaly az volt a célom, hogy eljussak a fináléba. Az első fordulóban még a tizenkettedik helyen álltam, majd hibátlan lovaglással sikerült feljönnöm a negyedik helyre. Az idén is ugyanazzal az idős lóval, Prímával állok rajthoz, és bár ennél jobb eredményt nehéz elérni, nagyon örülnék az éremnek.”

A tinédzser véleményét osztja Kövy András utánpótlás-kapitány is, aki szerint rendkívüli bravúr, hogy a nyugat-európai országok dominanciája ellenére a fiatal magyar ígéret odafért az élmezőnybe.

„Vince tehetséges és ügyes versenyző, aki nagyon jó párost alkot a rutinos lovával. Az Európa-bajnoki negyedik hely kitűnő eredmény, az idén megkíséreljük megközelíteni, vagy akár felül is múlni. A szlovákiai helyszín nekünk nagy előny, egyértelműen ez lesz a korosztály fő versenye.”

A fiatalember tehát régóta lovagolja Prímát, márpedig a hűséges társ ismerete sokat segíthet a jó eredmény elérésében.

„Azt szokták mondani, hogy a siker hetven százalékban a lovon múlik, a lovas csak harmincat tud hozzátenni. Márpedig, ha ismerem a lovat, akkor általában sikerülni szokott, ez az egyik erősségem. A másiknak a higgadtságomat tartják, s bár kívülről úgy látszik, valóban nem izgulok, azért az Eb-n bennem is volt drukk. Igaz, de szerintem ott mindenki idegesebb volt.”

Vince testvérei közül ketten szintén lovagolnak, így a szülőkkel együtt öten hódolnak ennek a szenvedélynek a családban. Az állatok tartása és kiképzése persze nem olcsó mulatság, ahhoz jön még a versenyzés is. Az utazásban nagy segítséget jelentett a Mol Új Európa Alapítvány támogatása. A Talent programban is szerepel, ami komoly szakmai fejlődést tesz lehetővé. Krucsó Ferenc mellett külföldi sztáredzők is rendszeresen segítik a felkészülésben, mint például az ír John Ledingham és a holland Henk Nooren.

„Olyan sportágat űzök, amely nem korhoz kötött, nagyon sokáig lehet folytatni. Remélem, egyszer eljutok a felnőttválogatottságig, az álmom pedig az olimpiai részvétel.”

Magyarország eddigi egyetlen olimpiai díjugrató érmét Platthy József szerezte az 1936-os berlini olimpián: harmadik lett. Ki tudja, talán éppen Jármy Vincének hívják a következő lovast, aki dobogóra állhat az ötkarikás játékokon.