UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Evezés

2017-05-22 19:18

Mélyvízben a fiatalok

A fiú kormányos nyolcas emelkedett ki a kilencedik helyével a nagyon fiatal magyar csapatból a németországi Krefeldben rendezett ifjúsági evezős Európa-bajnokságon. A következő nagy cél a litvániai világbajnokság.

Leiner Soma Alig egy hónapja, a szegedi és a velencei országos válogatót követően alakult ki a Ruhr-vidékre utazó evezősök 28 tagú csapata, amelynek a célállomása a németországi Krefeld, az ifjúsági Eb színhelye volt. Az előzetes reményekről Kozsák János, a szövetség sportigazgatója azt mondta: „Olyan csapat vett részt az Európa-bajnokságon, amely most mérette meg magát először rangos nemzetközi versenyen. A keret zömét 1999-2000-ben született sportolók alkották, akik nemcsak nagyon fiatalnak számítottak a mezőnyben, de a válogatók előtt nem is készültek együtt. Kevés idő jutott tehát közös munkára, teljesen új egységek szálltak vízre.”

A fiú kormányos nyolcas Forrás: Magyar Evezős Szövetség
A fiú kormányos nyolcas Forrás: Magyar Evezős Szövetség
A legértékesebb eredményt kétségkívül a fiú kormányos nyolcasunk szolgáltatta, amely összesítésben a kilencedik helyen végzett. „Az már önmagában komoly siker, hogy egyáltalán ki tudtunk állítani nyolc olyan versenyzőt, aki megfelel a kritériumoknak. Tőlük hosszútávon szép eredményeket várhatunk, ez a helyezés legalábbis igen biztató” – értékelt Kozsák. Kétpárban a fiúk a 19., a lányok pedig a 10. helyet szerezték meg, míg négypárban mindkét csapat a 12. helyen zárt. Váltottevezős négyesben csak a leányok indultak, és a 10. pozíciót szerezték meg. Egyéniben egy-egy fiatal mutathatta meg magát, Dudás Dominik 22., Bende Orsolya a 16. lett. „Bár kicsit jobbra számítottunk, nem ért minket meglepetés. Rutinos mezőnyben kellett helytállniuk, nem a helyezés, sokkal inkább a tapasztalatszerzés miatt volt fontos a mögöttünk hagyott kontinensbajnokság.” A roppant erős nemzetközi mezőnyben egyre több ország igyekszik közelebb kerülni a nyugat-európai elithez, Kozsák János szerint az oroszok és a románok is egyre nagyobb és erősebb csapatokat küldenek a versenyekre. Az ő példájuk követendő lehet a magyar utánpótlásnak is. A felzárkózás első lépéseit június elején Bledben teheti meg a bő keret, majd a legjobbak részt vehetnek az augusztusi világbajnokságon is, Litvániában. További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.