UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2017-06-13 17:49

Péni először első

Életében először felnőtt Világ Kupa-viadalt nyert Péni István. Az UTE fiatalja a kisöbű szabadpuska összetett számában bizonyult a legjobbnak Gabalában. A riói olimpikonra a folytatásban érettségi és junior-világbajnokság vár.

reb Nem vitás, az azerbajdzsáni Gabala lőtere Péni István kedvenc versenyhelyszíneinek egyike. Az UTE sportlövője 2015 augusztusában itt szerezte meg a kvótát a riói olimpiára (a Péniről akkor készült videónkat itt nézheti meg), most pedig legnagyobb sikereinek egyikét aratta azzal, hogy aranyérmet szerzett a kisöbű szabadpuska összetett számában (50 m puska, három testhelyzet).

peni01
peni01
Péni egyébként is remek sorozatot tudhat maga mögött, hiszen a közelmúltban remekelt az országos bajnokságon, puskában immár minden számban és korosztályban ő tartja az országos rekordot. Gabalában egyéni csúccsal került döntőbe légpuskában, s bronzérmet szerzett. A kisöbű szabadpuska összetett számában a riói olimpikon már az alapversenyben remekül lőtt, 1182 körrel az első helyezettel holtversenyben, második helyen került a döntőbe, ott pedig már nem volt pardon, mindenkit felülmúlt. „Az alaperedményemmel nagyon elégedett vagyok, az elején még fújt a szél, de mindhárom testhelyzetből kihoztam a maximumot – nyilatkozta Péni. – Az alap után már éreztem, hogy nagy eredményre lehetek képes a döntőben. A fináléban a térdelő közepesen ment, de aztán a fekvőben átvettem a vezetést, és sikerült megtartanom az állóban. A végére nagyon elfáradtam, ezért utolsóra biztonságit lőttem. Tudtam, hogy nagy az előnyöm, nem akartam elrontani. Ez most megint mérföldkő az életemben, az első felnőtt Világ Kupa-győzelem, ettől kezdve már könnyebben jön a többi is. A júliusi bakui Európa-bajnokságon szinte biztosan a felnőttek között indulok.” Előtte azonban fontos megméretés vár rá: július 22-én kezdődik Suhlban a junior-világbajnokság, amelyen – nem is kérdés – önmaga felülmúlása a cél, s ha sikerül, szinte garantáltan érem kerül a nyakába. Vagy érmek... S még a junior vb előtt: kedden szóbeli érettségi. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalon.

VILÁG KUPA-VERSENY, GABALA (AZERBAJDZSÁN) Férfiak. Kisöbű szabadpuska, 3x40 lövés: 1. Péni István 458.4 kör (alapverseny: 1182), 2. Hui Zicheng (kínai) 457.4 (1173 ), 3. Bartnik (lengyel) 444.4 (1175 )