- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Karrierépítők

Majer Dániel Bálint rendkívül fiatalon, hároméves korában ismerkedett meg a golffal az édesapja révén, aki korábban versenyszerűen űzte a sportágat. Závaczki Zsolt nemcsak a kezdőlökést adta meg, hanem olyannyira aktív szerepet vállalt a fia pályafutásában is, hogy a kis Bálint azon a pályán sajátította el az alapokat, amelyet Nyíregyháza közelében az édesapja álmodott meg. A korai kezdés szemmel láthatóan jót tett, hiszen hat és fél évesen már 18 szakaszos felnőttpályákon ütötte a labdát, nyolcévesen pedig versenyezni is elkezdett.

Szerb Junior Open 2017 [1]

Egyre gyűlnek a serlegek

Nem is akárhogyan, az első évében a korosztályában megnyerte a nyolc állomásból álló országos juniortour-t, a következő esztendőtől pedig már nemzetközi versenyeken is részt vett. Idővel aztán utóbbiak többségbe is kerültek a versenynaptárában, hiszen a hazai megméretések egyre kisebb kihívást jelentettek. Az eddigi legnagyobb sikerét 13 évesen, 2015-ben érte el, amikor minden idők legfiatalabbjaként megnyerte a magyar junior- és nyílt bajnokságot, minek köszönhetően felkerült a felnőtt-férfimezőny amatőr-világranglistájára. Ez nagy változást hozott a karrierjében, azóta a ranglistapontot adó viadalok elsőbbséget élveznek a programjában, itthon pedig már csak a kiemelt eseményeken szerepel.

Az amatőr-világranglistán nagyjából hatezer golfozó szerepel, hatalmas tehát a mezőny. Bálint azonban rendületlenül jön fel, egy év alatt lefelezte a helyezését a táblázaton. Győzelmei és sikerei felsorolásától hely hiányában most eltekintünk, de jól érzékelteti az eredményeit, hogy a díjai és az érmei mára teljes szobát töltenek meg, legutóbb például a szerb junior open U21-es kategóriáját nyerte meg. Ami pedig még ennél is fontosabb: teljesítménye elismeréséül rendszeresen kap meghívást rangos európai versenyekre, sőt, már az egyik amerikai egyetem is felvette vele a kapcsolatot, és ösztöndíjat ajánlott neki.

Mindezek tükrében Bálint célja nem is lehet más, mint, hogy előbb-utóbb profijátékos legyen. Attól a pillanattól kezdve, hogy a szülei meglátták benne a tehetséget, mindent ennek a célnak rendel alá. Negyedik osztályos kora óta magántanuló, a bizonyítványa kitűnő. Azt mondják, a golf nagyrészt észjáték, így aki az iskolapadban jól teljesít, az nagy eséllyel a pályán sem vall szégyent. A profikarrierről szőtt álmokat persze nem egyedül kergeti, igazi családi vállalkozásként egyengetik az útját a szülei.

Édesapja, amellett, hogy az edzője, egyben a menedzsere is. Folyamatosan követi világszerte a fia korosztályába tartozó versenyzők teljesítményét és eredményeit, ezzel nyerve visszacsatolást Bálint fejlődéséről. A kitűzött cél eléréséhez lépésről lépésre tervezi meg a versenynaptárt, gondosan összeválogatva a megméretéseket, úgy, hogy azok a legjobban passzoljanak Bálint játéktudásához, ügyelve a sikerélmény és a megfelelő kihívás helyes arányára is.

De nem csak az édesapjának, hanem a mamának is fontos szerepe van, hiszen amellett, hogy oroszlánrészt vállal Bálint vizsgákra való felkészítésében, az étrendjét is ő állítja össze. A családi összefogás eredménye pedig nem csak az érmek számában mutatkozik meg, ugyanis a fiatal játékos az elmúlt két évben átvehette a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója”-oklevelet.

Mindezek alapján a határ a csillagos ég – gondolhatnánk, de mint a legtöbb sportban, a golfban is nagyon sokat számítanak az anyagiak. Bálint évi 80-85 napot versenyez Európa szerte, ami rengeteg utazással jár, arról nem is szólva, hogy az itthoni edzéseit sem a szülővárosában, Nyíregyházán végzi. A Mol Új Európa Alapítvány támogatását a külföldi – így a július végén esedékes norvégiai U16-os Európa-bajnokságra – utazás finanszírozására fordítja.