UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-07-21 17:40

Jöhet a főtábla!

A 16 éves Pusztai Liza remekül vívott a csütörtöki selejtezőben, így egyenes ágon a 64 közé jutott a lipcsei felnőtt-világbajnokságon. A BVSC-Zugló bő egy hónapja felnőtt Európa-bajnoki bronzérmet nyert kardozója szombaton, a főtábla első fordulójában az azeri Szevinj Bunjatova ellen vívja első asszóját.

Bruckner Vince Felnőtt Európa-bajnoki bronzérmesként utazott el a mindössze 16 éves Pusztai Liza a szerdán kezdődött lipcsei felnőtt-világbajnokságra. A grúziai kontinensviadalon elképesztő vívással, hatalmas meglepetésre szerezte meg a harmadik helyet, nála sokkal rutinosabb és magasabban jegyzett ellenfeleket térdre kényszerítve. Ráadásul fényesebb is lehetett volna az érem, amennyiben a grúz Teodora Kahiani nem áll fel 12-9-ról napjaink egyik legígéretesebb magyar vívója ellen. A 16 éves kardozó a tbiliszi Eb-n ráadásul Mohamed Aida rekordját is megdöntötte: ő lett a legfiatalabb magyar vívó, aki dobogóra állhatott felnőtt-világversenyen. Érdekesség, hogy a lipcsei vb-csapatban mindketten helyet kaptak: Liza a legfiatalabb, Aida a legidősebb tagja a küldöttségnek, kereken 25 év van köztük.

Pusztai Liza a felnőtt Eb után a vb-n is meglepetést okozna Forrás: hunfencing.hu
Pusztai Liza a felnőtt Eb után a vb-n is meglepetést okozna Forrás: hunfencing.hu
Liza a fiatal kora ellenére sem kezdte megilletődötten a viadalt, a csütörtöki selejtezőben négy győzelemmel és egy vereséggel egyenes ágon a 64-es főtáblára jutott. Így Márton Anna és Garam Nóra mellett készülhet a szombati folytatásra, amikor a 32 közé jutásért az azeri Szevinj Bunjatova ellen vívja majd első asszóját. A BVSC-Zugló kardvívója az első versenynapja után elégedetten értékelt a szövetség honlapjának, annak ellenére, hogy maradt benne némi hiányérzet: „Ugyan próbáltam leplezni, de nagyon izgultam a verseny előtt, mivel most indultam először felnőtt-világbajnokságon. Nem ment rosszul a vívás, de az utolsó elvesztett asszómat sajnálom, amelyben négy elkerülhető tust is kaptam. Várom a szombati folytatást!” Azt a szombati folytatást, amely a lényegi része lesz a női kardozók viadalának. A világbajnokság előtt a szerkesztőségünk által készített, az M4 Sporton futó Jövünk utánpótlás-magazinban beszélgettünk Lizával, aki akkor úgy fogalmazott, nem utazik különösebb célokkal a világbajnokságra, igazából mindenféle teher nélkül csak a legjobbját szeretné nyújtani, valamint bízik benne, hogy hasonlóan jó napot fog majd ki, mint bő egy hónapja az Eb-n. Ugyanakkor azt Tbiliszi óta már egész Európa tudja, hogy mire képes, ha valóban a legjobbját hozza… További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon. Legutóbbi riportunk Pusztai Lizáról: