UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2017-07-29 22:41

Lapátnyi nemesfém

A kajak-kenu hű maradt a sportág eléggé nem magasztalható hagyományaihoz: lapátnyi nemesfémet nyert a győri EYOF-on is. A zárónap termése két arany, egy ezüst, egy bronz. Hát, nem semmi!

Munkatársainktól Szerdán a kajak-kenusok 500 méteres egyes döntőiben, a 200 méteres finálékban is négy érmet, közte két aranyat szereztek a magyarok a győri EYOF-on. Akkor óriási esőben, szélsőséges körülmények között lapátoltak-húztak a fiatalok, ezúttal minden szempontból ideális időjárás fogadta a sportolókat. De az időjárásnak a jelek szerint nincs különleges szerepe (ráadásul minden indulót érint): ezúttal is négy érem, közte két arany került a gyűjteménybe.

A sikercsapat Forrás: mob.hu
A sikercsapat Forrás: mob.hu
A fiú K–1-ben érdekes körülmények között született meg a nap első aranya. Keresztes Kristóf Domonkos óriásit küzdött az orosz riválissal, ám ha kellett is várni a végeredményre (mert szabad szemmel nehéz volt megállapítani a győztes kilétét), megérte türelmesnek lenni: a magyar fiú nyert! Ő belülről másképpen élte át: „Én éreztem, hogy nyertem. Nagyon koncentráltam a rajtra, mégis elrontottam, de utána minden rendben zajlott. Szerdán nagyon csalódott voltam a páros és a négyes negyedik helye miatt, csütörtökön végig azon gondolkoztam, mit keresek én itt? Később se volt az igazi, de délelőtt már éreztem, hogy ebből bármi lehet.” Hát, aranyérem lett. Ráadásul perceken belül megduplázódott a legfényesebb érmek száma, hiszen Rendessy Eszter a lányok hasonló számában diadalmaskodott: „Kristóf aranya sokat segített. Nem figyeltem az ellenfeleimet, a taktikám is csak abból állt, hogy hajtsak, ahogy csak bírok.” Horváth Benedeknek (C–1) – akárcsak az 500 m-es döntőben – a spanyol Manuel Fontan Senorans mögött az ezüstérem jutott: „Elégedett vagyok, az EYOF előtt egy dobogós szereplés volt a cél, aztán mindkét egyes számomban sikerült. Most pedig jöhet a pihenés, mert eléggé megterhelő volt ez a hét.” Az 500 méter aranyának birtokában szállít vízre a rövidebb távon a kenus Molnár Csenge, aki kicsivel később megduplázta érmeinek számát, hiszen bronzérmet szerzett. Más kérdés, hogy kell még idő, amíg valóban örül is neki: „Elrontottam a rajtot, és nagyon sajnálom, mert jobb is lehetett volna ebben az egyébként nagyon kemény mezőnyben.” Minden jó, ha jó a vége… Bár panaszra igazán nem lehet okunk, a remek EYOF-szereplésre rákerült még egy aprócska pecsét: az Opavszky Márk és Keresztes Kristóf Domonkos alkotta kajakkettős megnyerte a B döntőt. Nem lenne igazságos, ha az érmek fényében elfeledkeznénk a további három, egyaránt a negyedik helyen végzett egységről. Mix kenukettősünket (Molnár Csenge, Horváth Benedek) egy tized sem választotta el a dobogótól. Mix kajaknégyesünk (Opavszky Márk, Szellák Szabina, Rendessy Eszter, Keresztes Kristóf Domonkos) szintén alig egy tizedre végzett az éremtől. A Szellák, Rendessy kajakpáros fél másodperccel maradt le a dobogóról. Egyik-másik sportágunk három negyedik helyezésből évekig megélne…