UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-08-03 13:37

Kaland a kikötőben

Nem tudják, mire számíthatnak a junior nyílt vízi Európa-bajnokságra, Marseille-be utazott magyar küldöttség tagjai. A pénteken kezdődő korosztályos kontinensviadalt vitorláskikötőben rendezik meg, ahol fiatal úszóink még sohasem versenyeztek. A szakvezetés a magyar versenyzőktől egyéni legjobbjuk megúszását várja.

gy.sz.A nyílt vízi úszás nem tartozik a könnyen kiszámítható sportágak közé. A medencés versenyszámokkal szinte csak a víz a közös meg persze a gyors tempó. Természetes vizek esetén, ahol ezeket a viadalokat rendezik, még jól ismert tó vagy öböl is tartogathat meglepetéseket. Hát még az ismeretlen. Gellért Gábor szakágvezető szerint a francia helyszínen legalább áramlatoktól nem kell tartaniuk. Vitorláskikötőben a viszonylagos védettsége miatt nem az jelenti a legnagyobb kihívást, hanem a pálya bonyolultsága. A hírek szerint a francia szervezők L alakúra alakították ki a verseny helyszínét, s a megszokottnál rövidebb körökkel. Ez azt is jelenti, hogy többször kell fordulni, ami nagyon nagy figyelmet igényel a sportolóktól. A magyar küldöttség ezért három nappal korábban utazott a verseny helyszínére, hogy a rendezők által kötelezően biztosítandó terepfelmérést még idejében elvégezhessék.

Utazás előtt a nyílt vízi junior válogatott
Utazás előtt a nyílt vízi junior válogatott
– Nincsenek különösebb célok, mindenkitől az egyéni legjobbját várjuk el – nyilatkozta honlapunknak az elutazás előtt Gellért Gábor, a szakág vezetője.  – Tavaly csapatban másodikok lettünk az olaszok mögött. Ez az a versenyszám, amelyikben nagyon jó lenne javítani, vagyis nyerni. De őket megverni nem egyszerű dolog, a sportág legjobbjainak számítanak, különösen az utánpótláskorúak között. De mi idén is megpróbáljuk felvenni velük a harcot. Az elmúlt évben Olaszországban, a Tirrén-tengerben rendezték a korosztályos kontinensviadalt. Nagyon nehéz körülmények között kellett versenyeznünk. Most Marseille-ben ők is, mi is vendégek leszünk, s ez talán nekünk kedvez. A válogatott az elmúlt három hétben Balatonalmádiban edzőtáborozott. Délelőttönként a fűzfői uszodában tartották a medencés edzéseket, délután pedig a Wesselényi strandon gyakoroltak, természetes környezetben, vagyis a Balatonban. Csak akkor lazítottak kicsit a feszes programon, amikor a FINA-világbajnokság sztárjai a szomszédos Balatonfüredre érkeztek. A csapat több versenyszámot is megnézett, páratlan élmény volt a fiataloknak. Élőben izgulhatták végig, ahogy a sportág legjobbjai egymással versenyeznek, különös figyelmet szentelve az általuk alkalmazott különböző taktikáknak. S ha jól figyeltek, utóbbiból talán már Marseille-ben is hasznosíthatnak egy-két trükköt. A csapat egyébként a kelleténél ritkábban jut el külföldi versenyekre, évente legfeljebb egy-két utazást tudnak biztosítani a legjobb utánpótláskorúaknak. Idén Izraelben tudtak edzeni, 5 és 10 kilométeres távokon. Az 5 és a 7,5 kilométeres számokat pénteken, a 10 kilométerest pedig szombaton rendezik. Vasárnap a mix váltókra kerül sor, a 14-16 éves, valamint az U19-es korosztálynak.

A MAGYAR CSAPAT 5 kilométer (2003-2002): Gál Kincső, Kun Szabó Fanni, Sándor Benedek, Gallyas Szilárd, Tabi Zoltán 7,5 kilométer (2000-2001): Juhász Janka, Rohács Réka, Borsi Anett, Fábián Milán, Grálicz Péter, Huszti Dávid 10 kilométer (1998-1999): Novoszáth Melinda, Juhász Adél, Szilvási Gréta, Drigán Zoltán, Reményi Ármin

Egyéb korosztályos hírek NYÍLT VÍZI ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.