- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Minden készen áll

Leiner Soma A tiszaújvárosi Világ Kupa-sorozatot követően újabb rangos triatlonversenyt rendeznek hazánkban, ugyanis Velence ad otthont az U23-as Európa-bajnokságnak. A rangos esemény megszervezése nagyon fontos a hazai szövetségnek, amely – Lehmann Tibor, a szövetség szakmai bizottságának elnöke szerint – a 2010-es változásokat követően az „útkereséssel” volt elfoglalva .

„Hét éve komoly cserék történtek a vezetésben, azóta nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél több versenyt szervezzünk. Erre jó példa a minden évben megrendezett tiszaújvárosi Világ Kupa, vagy az előző évi junior Európa-bajnokság. Úgy gondolom, hogy ez a mostani U23-as kontinensviadal jó belépő lehet, hogy később ennél is komolyabb megméretéseknek adhassunk otthont.”

További pozitívum a magyar versenyzők nemzetközi eredményességének a javulása. A tavalyi korosztályos világbajnokságon Bicsák Bence a harmadik, Király István a nyolcadik helyen végzett, de a nőknél Sárszegi Noémi is az első tízben zárt, kilencedikként. Így a hazai esélyekben is bizakodhatunk.

Bicsák Bence Világ Kupa-győzelemmel hangolt az U23-as Európa-bajnokságra Fotó: index.hu [1]

Bicsák Bence Világ Kupa-győzelemmel hangolt az U23-as Európa-bajnokságra  •  Fotó: index.hu

„Bicsák Bence az egy évvel ezelőtti bronzérmét követően ezúttal is esélyes a dobogóra, akár a végső győzelemre is, de Király István is jó eséllyel pályázik arra, hogy az élmezőnyben végezzen. A kiváló úszó, Dévay Márk remekül szerepelt a Világ Kupán, hetedik lett, tőle is jó szereplésre számítunk. Nehéz célokról beszélni, inkább reméljük, hogy háromból  legalább ketten az első tízben zárnak. Plusz két kvótánk is van még a férfimezőnyben: ifjú Lehmann Bencének és Zékány-Nagy Patriknak a tapasztalatszerzés a legfontosabb cél. A nőknél három versenyzőnk indul, Sárszegi Noémi mellett a jó formában lévő Bragmayer Zsanett, aki úszó- és kerékpár-specialista. Rajtuk kívül az újonc Sebők Klaudia méreti meg magát Velencén.”

Nem lesz azonban egyszerű dolguk a mieinknek, hiszen a kontinens élvonalába tartozó versenyzők érkeznek, a férfiaknál vélhetően 55-60, a nőknél pedig 45-50 induló áll rajthoz szombat délután.

„Vannak hagyományosan erős válogatottak, ilyen a spanyol, az angol vagy az orosz, de ide sorolhatjuk a magyart is. A meleg miatt nagyon nehéz lesz az egész verseny, de tavaly a mexikói világbajnokságon is 36 fok volt, illetve 85 százalékos páratartalom, így felkészültünk rá. Vasárnap a mix váltók versenyét rendezzük, amely mióta olimpiai szám lett, felértékelődött. Az elmúlt két évben ebben a számban negyedikek lettünk, szeretnénk hazai környezetben fellépni a dobogóra, de nem lesz egyszerű.”

A női küzdelem szombaton 15 órakor, a férfi 17 órakor kezdődik, míg a mix váltók rajtja vasárnap 13 órakor lesz. Honlapunk mindkét versenynap végén tudósítással jelentkezik.

További korosztályos hírek TRIATLONBAN [2] a sportági aloldalunkon.