UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-08-04 23:02

Négy érem Marseille-ben

Négy egyéni érmet szereztek Marseille-ben, a junior nyílt vízi Európa-bajnokság első napján a magyar fiatalok. A legnagyobb siker a 14-15 éves fiúk 5 kilométeres versenyében született: Galyassy Szilárd (55.14,50) aranyérmet, Tabi Zoltán (00:55.17.30) pedig ezüstöt nyert. Bronzérmet szerzett a 14-15 éves leányok között Gál Kincső (59.22,80) 5 kilométeren, a 16-17 éves fiúk kategóriájában pedig Huszti Dávid (01:21.26,70) 7,5 kilométeren.

gy.sz.cs.Ismeretlen terep volt a magyar hosszútávúszók számára a marseille-i vitorláskikötő, ahol vasárnapig a junior nyílt vízi Európa-bajnokságot rendezik, ám az első nap eredményei szerint ez őket cseppet sem zavarta. A budafoki Galyassy Szilárd a kontinens legjobbjának bizonyult a legrövidebb, az 5 kilométeres távon, s aki a leginkább megközelítette sem volt más, mint a Kőbánya SC ifjú úszója, Tabi Zoltán. – Tudtam, hogy Szilárd nagyon jól úszik, jók az esélyei, kicsit azért még engem is meglepett az aranyéremmel – nyilatkozta közvetlenül a verseny után honlapunknak Gellért Gábor szakágvezető. – De a mi sportágunk már csak ilyen. Nagyon kiszámíthatatlan. Ez nem medence, itt még a legjobbak sem mehetnek soha biztosra. Rendkívül felkészültnek, mindenre elszántnak kell lenni a nyílt vízen. Most már megismerkedtünk a pályával, nagyon nehéz, jobban mondva, igen technikás. Azt tudtuk, hogy rövid, tehát sok kört kell megtenni, de a fordítók is sűrűn vannak, ami különösen bonyolulttá teszi a versenyzést. Büszke vagyok a csapatra, hogy ilyen nagyszerű eredményekre voltak ma képesek ilyen, embert próbáló pályán.

Érmesek és helyezettek a Marseille-i kikötőben Forrás: utanpotlas.hu
Érmesek és helyezettek a Marseille-i kikötőben Forrás: utanpotlas.hu
Remekül úszott és taktikázott Gál Kincső a legrövidebb távon, ahogyan 7,5 kilométeren Huszti Dávid is. Mindketten egy-egy bronzérem boldog tulajdonosai lettek. Voltak persze, akik picit búslakodtak, mint például Rohács Réka, aki 7.300 méterig a második helyen úszott, az utolsó 200 méteren azonban ketten is megelőzték, s végül a negyedik helyen végzett. Éppen csak lecsúszott a dobogóról. Az Európa-bajnokság szombaton a 10 kilométeres versenyszámokkal folytatódik, amelyben a lányok kifejezetten esélyesek, a fiúknál viszont a házigazda franciák tűnnek favoritnak. Vasárnap lesznek a váltók, ahol Gellért Gábor mindenképpen szeretne még egy érmet szerezni.

A magyar csapat eredményei az első napon: 5 kilométer (2003-2002): Gallyas Szilárd 1. hely, Tabi Zoltán 2. hely, Gál Kincső 3. hely, Kun Szabó Fanni 5. hely, Sándor Benedek 13. hely 7,5 kilométer (2000-2001): Huszti Dávid 3. hely, Rohács Réka 4.hely, Juhász Janka 6.hely, Fábián Milán 8. hely, Borsi Anett 13. hely, Gálicz Péter 20. hely