UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-08-08 15:17

Most jön az igazi munka

Élete első nemzetközi versenyére készülődött Marseille-ben, a vitorlás kikötőben egy debreceni kislány. Az alig tizennégy esztendős Gál Kincső a nyílt vízi junior Európa-bajnokságon részt vevő magyar csapat legfiatalabb tagja volt. Debütálása parádésra sikeredett. Az általában egy évvel idősebb ellenfelek között, azonnal dobogóra állhatott, harmadik lett a legrövidebb öt kilométeres távon.

gy.sz.cs.Kincső edzője maga is kiváló nyílt vízi úszó volt. A római világbajnokságon, 1994-ben, ezüstérmet nyert 25 kilométeren, kétszeres Európa-bajnok és 16-szoros Világ Kupa-győztes. A kontinensviadalokon egyébként valamennyi színű medáliával rendelkezik. Ő Kovács Rita, akinél jobban kevesebben ismerik a hosszútávúszók „lelkivilágát”.  Ráadásul jó szeme is van, az ő választását dicséri Gál Kincső friss bronzérme. A honlapunknak erről is beszélt, amikor a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola reménységéről kérdeztük.

Kovács Rita pontosan tudja milyen érzés versenyzőként a dobogóra állni Forrás: nemzetisport.hu
Kovács Rita pontosan tudja milyen érzés versenyzőként a dobogóra állni Forrás: nemzetisport.hu
„A kiválasztásnál az a legfontosabb, mire alkalmas a gyermek szervezete. Tipikus sprintereknek is szoktam ajánlani a nyílt víz kipróbálását, mert mindent ki kell próbálni, de általában előre látható, hogy nem lesz belőle hosszú történet. Kincső esetében nem voltak kétségeim, hogy ez jó választás lehet. Örültem neki, amikor igen mondott az ajánlatomra. Először medencében úszott öt kilométereket, meg ezerötszázakat, aztán jött a nyílt víz. Az ismerkedéssel azonban várnunk kellett egy picit, mert a mi sportágunkhoz el kell érni a tizennégy évet. Kincső pedig csak most, augusztusban tölti. Ezért is tartjuk nagyon nagy sikernek ezt az érmet. A legtöbb ellenfele idősebb volt egy évvel, így ő még jövőre is ebben a kategóriában indulhat. Okos, céltudatos lány. Ezt a múlt heti versenyzésével egyértelműen bizonyította. És nagyon szorgalmas. Megmondom őszintén, edzőként, elsősorban azokban a gyerekekben látok lehetőséget, akik hajlandóak dolgozni. Sokat. A siker kulcsa, szerintem a munka. Persze nagyon jó, ha valaki tehetséges, de belefektetett energia és idő nélkül nem lehet vele sokra menni, egyszerűen nem elég.” Arra a magától értetődő kérdésre, vajon mi is várható a jövőben Kincsőtől, edzője csak óvatosan tudott nyilatkozni. A tizennégy esztendős, debreceni lány még a medencés úszó karrierjének is az elején áll, nemhogy a nyílt vízinek. Az adottságai kétségtelenül nagyon jók, a hozzáállásával sincs probléma, ám ahhoz, hogy jövőre is dobogóra állhasson korosztálya legjobbjai között, még nagyon sok munkára lesz szüksége. Bár pillanatnyilag úgy tűnik, ez ellen Kincsőnek sincs ellenvetése. Egyéb korosztályos hírek NYÍLT VÍZI ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.