UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-08-10 11:44

Vb-t érő siker

Az U16-os leányválogatott azzal, hogy a négy közé jutott a Bourges-ban zajló A divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon, kvalifikálta magát a jövő évi U17-es világbajnokságra. A csapat egy év múlva Minszkben bizonyíthat az elit ellen.

L. G. Ahogyan arról beszámoltunk, az U16-os leányválogatott az oroszok legyőzésével elődöntőbe jutott a Bourges-ban zajló A divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon. A találkozónak négy közé jutáson kívül is volt tétje, mégpedig hogy a negyeddöntő győztesei automatikusan kvalifikálták magukat a jövő évi U17-es világbajnokságra.

U16 öröm
U16 öröm
A tizenhat csapatos tornán ugyanis az Eb első öt helyezettje vehet részt, így a négy közé jutó magyar válogatott már megváltotta a repülőjegyét Minszkbe, az olaszokhoz, a franciákhoz és a lettekhez hasonlóan. A kiadó ötödik helyért a spanyolok, a lengyelek, az oroszok és a németek csatáznak a folytatásban. Az U17-es világbajnokságot 2018. július 21-29-én rendezik meg Minszkben, a házigazda fehéroroszok pedig a rendező jogán résztvevői a tornának. A júniusban lebonyolított U16-os Amerika-bajnokságról az Egyesült Államok, Kanada, Argentína és Kolumbia kvalifikálta magát. Az Afrika-bajnokság két továbbjutója a hét végén dől el, az Ázsia-bajnokságot pedig, ahonnan négy csapat érkezik a világbajnokságra, októberben játsszák le. Magyar csapat utoljára 2014-ben szerepelt az U17-es világbajnokságon, méghozzá ugyanannak a szakmai stábnak az irányításával, amely a mostani U16-os együttest vezeti. Az akkori válogatott egyébként a 2013-ban, Várnában megrendezett A divíziós Eb-n elért bronzérmével kvalifikálta magát a következő évi tornára. Mészárosné Kovács Andrea együttese a Csehországban lebonyolított vb-n hat győzelemmel és mindössze egyetlen vereséggel a bronzérmet szerezte meg. Az a bizonyos vereség a későbbi világbajnok Egyesült Államok elleni elődöntőben következett be, de aztán a harmadik helyért megrendezett mérkőzésen a házigazda csehek legyőzésével dobogóra állhatott a válogatott. A mostani U16-os csapat az Eb-elődöntőben egyébként a németeket 62-58-ra legyőző lettekkel találkozik, méghozzá pénteken 20.45-től. Egy biztos: hatalmas csatára van kilátás.