UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-08-11 21:39

A vívás kifogott a fiúkon

Négyből három magyar induló jutott tovább a pénteki férfi selejtezőkből a Székesfehérváron zajló junior öttusa-világbajnokság vasárnapi döntőjébe. Bereczki Richárd (21), Regős Gergely (21) és Szép Balázs (17) sikerrel vette az akadályokat, ami azt is jelenti, hogy lesz elég indulónk a három fős csapat felállításához. A hőség továbbra is megnehezítette az öttusázók dolgát, különösen futásban.

gy.Csupán Kardos Bencének (19) nem sikerült kiharcolnia a vasárnapi döntőben való részvételt a Székesfehérváron zajló junior öttusa-világbajnokságon, a másik három magyar versenyzőnek viszont igen. Ez a tény annyiban mindenképpen megnyugtató, hogy így komplett csapattal tud felállni a magyar együttes, s duplán izgulhatunk majd a pontok számolgatása közben. Bár a fiúk egyáltalán nem villogtak, Regős Gergely a 30. Bereczki Richárd a 32. Szép Balázs pedig a 36. helyen jutott tovább, Martinek János nem aggódott túlzottan az eredmények miatt.

Egyedül Regős Gergely hozta a formáját vívásban Forrás: MÖSZ
Egyedül Regős Gergely hozta a formáját vívásban Forrás: MÖSZ
Ahogy egy nappal korábban a lányok selejtezőjében, így most a fiúkéban is az volt a legfontosabb, hogy minél nagyobb létszámban legyenek jelen a döntőben, ahol tiszta lappal indulva új verseny kezdődik, új reményekkel. A meleg pedig még csütörtökön is kínozta a versenyzőket, különösen a futás során. Aki jól bírta, az duplán profitálhatott, hiszen a kombinált szám mostanság nagyon sokat hoz a konyhára. A magyar csapat reményei a jobb kvalifikációs helyezésre azonban nem is itt szállt el, hanem korábban, a vívóteremben. „Egyedül Regős Gergely hozta a formáját vívásban, hiszen öttel többet nyert, mint vesztett – értékelte honlapunknak a selejtező eredményeit Martinek János, férfi szövetségi kapitány – Bereczki Richárd teljesítményét elfogadhatónak tartom, hiszen ő is pluszban zárt, még ha csak kettővel is. Ennek köszönhetően az első két szám után mindketten a tizedik helyen voltak a selejtező csoportjukban. Szép Balázs és Kardos Bence azonban nagyon rosszul vívott, így nagyon nagy hátrányba kerültek a kombinált szám előtt. Márpedig a vívás nagyon fontos. Akiknek ez jól ment, mint például az oroszoknak, azok kényelmesen állhattak neki a futásnak, nyugodtan tartalékolhattak a vasárnapi döntőre. Az orosz Alexander Lifanov például nagyszerűen vívott, harminc győzelme volt hat vereség ellenében, ahogy csapattársa Glavackih és az osztrák Gustenau sem erőltette meg magát a kombináltban huszonhét, illetve huszonhat győzelemmel a zsebében. A kombináltban szerencsére Szép Balázs mindent beleadott, a huszonhatodikról feljött a selejtező csoportjának tizenkilencedik helyére, pontokban megelőzve a másik tizennyolcadikját, s éppen bejutott a döntőbe.” Martinek János szerint mindenképpen az oroszokra és a franciákra kell majd figyelni, akik remekeltek a selejtezők során, s még úgy is az élen végeztek, hogy a selejtező vége felé már inkább takarékoskodtak energiáikkal. Az egyéni versengésben az osztrák Gustenau várható még a legjobbak közé. Vasárnap tehát új nap virrad a junior öttusázókra Székesfehérváron, mégpedig a férfiak egyéni döntőjével, amely természetesen a csapatversengés végeredményét is meghatározza. Olyannyira más lesz a viadal, hogy a selejtezők során kihagyott lovaglószám vasárnap sokak dolgát fogja majd megnehezíteni, vagy épp ellenkezőleg, megkönnyebbíteni. Nagy valószínűséggel az időjárásra sem lehet majd panasz, már ami a nagy hőséget illeti.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, SZÉKESFEHÉRVÁR Férfi egyéni selejtező A magyarok helyezése: 30. Regős Gergely 1095, 32. Bereczki Richárd 1093, 36. Szép Balázs 1082, 38. Kardos Bence 1079

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.